شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

روزهایی که نمی شود کسی را با یک من عسل خورد


همه ما یك ساعت درونی داریم كه از آن به عنوان بیوریتم BIORYTHM نام برده می شود
این مطلب درباره بیوریتم یا به فارسی خودمان «زیست آهنگ» است
... از خواب كه بیدار شد حوصله هیچ كاری را نداشت. حتی از دیدن چهره اش در آینه داخل دستشویی هم فرار كرد و صورت اخمالویش را ندید!
سر میز صبحانه، اعضای خانواده متوجه شدند «با یك من عسل هم خورده نمی شود» .
... از خانه خارج شد، به زمین و زمان بد و بیراه گفت... به محل كارش رسید، چند ثانیه بعد... همه به هم می گفتند: «از دنده چپ بلند شده» و خودش لحظه شماری می كرد «كسی پا روی دمش بگذارد!!» تا...
... چند روز بعد
از خواب بیدار شد، از بودن خودش راضی بود و صبح با گرمترین لبخندها او را دعوت به فعالیت می كرد. بوی نان تازه ای كه خریده بود، اهل خانه را از خواب بیدار كرد.
سر میز صبحانه اعضای خانواده نفهمیدند چرا؟! اما مطمئن بودند «ته دلش قند آب می شه!!»
... از خانه خارج شد ، حتی به درخت ها هم سلام كرد، حال تیرهای چراغ برق را پرسید و برای خورشید دست تكان داد!
وارد محل كار كه شد با سلامی گرم، چرت همه را پاره كرد و بعد از چند دقیقه همه یواشکی به هم می گفتند: «با دمش گردو می شكنه!!»
ماجرایی كه خواندید ، «داستان او» نبود، داستان «من ، تو و ما و ...» است. داستان روزهایی كه به قول بعضی ها توی MOOD نیستیم، حال خوشی نداریم ، سر فرم نیستیم و خلاصه دماغمان چاق نیست!! و داستان روزهایی كه شارژ شارژ هستیم و توی پوستمان نمی گنجیم و به تَرَك دیوار هم می خندیم! خلاصه داستان ، داستان آهنگ زندگی است. موضوعی كه طرفداران زیادی دارد.
«بیوریتم» «زیست آهنگ» و...
«بیوریتم» چیست؟
براساس تئوری «زیست آهنگ» همه انسان ها از زمان تولد تا لحظه مرگ، با آهنگی منظم روزهای زندگی را سپری می كنند و الگوی رفتاری آنها تابع سه چرخه (عاطفی ،جسمانی و عقلانی ) است كه با توجه به تاریخ دقیق تولد شروع به فعالیت می كنند.
تاریخچه شكل گیری
تئوری ذكر شده از قرن نوزدهم (بین سال های ۱۸۹۷ تا ۱۹۰۲ ) براساس مشاهدات و تحقیقات مجزای یك روان شناس و یك متخصص حلق و بینی مطرح شد.
دكتر هرمن متوجه شد كه پاسخ بیماران وی نسبت به درد، تب و سایر نشانه های بیماری حتی آسم، احتمال بروز حملات قلبی و ... در روزهای مختلف متفاوت است.او با بررسی و ثبت این علائم ، صحبت از تغییرات ۲۳ روزه در توان جسمی و افت و خیزهای ۲۸ روزه در عواطف و احساسات بیماران خود كرد!
دكتر ویلهلم نیز به طور جداگانه و بدون ارتباط با نفر اول متوجه شد بروز تب و سایر علائم بیماری و حتی احتمال مرگ در بیماران او تابع آهنگی خاص است. و نتیجه یادداشت های وی نیز به اعداد ۲۳ و ۲۸ ختم شد.
آلفرد تلچر استاد مهندسی دانشگاه نیز متوجه شد، دانشجویان او در فراگیری و تجزیه تحلیل مسائل مطرح شده در كلاس درس، در روزهای مختلف، واكنش های متفاوتی دارند. صبر و حوصله او در ثبت و بررسی تغییرات روزانه هر فرد او را با چرخه ای ۳۳ روزه آشنا كرد!
مفهوم اعداد
تئوری زیست آهنگ می گوید: «هر كدام از ما توسط سه چرخه حیاتی كه از زمان تولد شروع می شود و در تمام دوران زندگی ادامه دارد، رفتار می كنیم. آهنگی كه مطابق با ساعات روز تغییر می كند. درست در راستای سایر تغییرات كه با تاریكی و روشنی روز اتفاق می افتد ، تغییراتی همچون فشارخون ، میزان ادرار و ...
محرك هایی مانند نور، حرارت، نیروی جاذبه و... بر روی ساعت درونی ما تأثیر می گذارند و بیوریتم نیز روشی برای محاسبه چرخه های زندگی براساس اعداد ریاضی است.
همانطور كه گفته شد می توان آهنگ زندگی هر فرد را با سه چرخه تنظیم كرد و این اعداد در واقع مختص به همین چرخه ها هستند.ابتدا و انتهای چرخه ها
در زمان تولد ، چرخه از خطی میانی شروع می شود و پس از آن به سمت بالا و سپس پایین حركت می كند ( با سرعت های متفاوت) . فرد متولد شده هر سه چرخه ( عاطفی ، عقلانی و جسمانی ) را از نقطه صفر شروع می كند و در فازی فعال به نقطه اوج سخن می رسد، پس از آن با افت مجدداً به خط میانی رسیده و با حركتی نزولی در فازی غیرفعال به انتهایی ترین قسمت این منطقه می رسد و سپس صعودی دیگر و تكرار روزها و...
به عبارتی هر كدام از چرخه های ذكر شده شامل سه فاز است. بالا رونده، پایین رو و بحران
توضیحات بیشتری درباره چرخه ها
۱ -چرخه جسمانی : مدت زمان این چرخه ۲۳ روز است و روی فاكتورهایی همچون حركات چشم ، دست ها، تناسب اندام ها، قدرت و استقامت جسمی، مقاومت به بیماری ها و... اثر می گذارد.
۲ ـ چرخه عواطف: مدت زمان این چرخه ۲۸ روز است و میزان خوش بینی و بدبینی ، سرحالی و افسردگی و رفتارهای جمعی و روابط عاشقانه افراد را تعیین می كند.
۳ ـ چرخه عقلانی: آهنگی ۳۳ روزه دارد و با خوبی و بدی حافظه، هوش و زیركی و یا میزان یادگیری ما در روزهای مختلف ارتباط دارد.
معنای فازهای مختلف
اگر یكی از چرخه های ذكر شده، بالای خط میانی (خط صفر) باشد، به این معناست كه در محدوده مورد نظر (جسمانی، عاطفی و عقلانی) وضعیت خوبی دارید. برای فهم بیشتر به موارد زیر توجه كنید:
۱- اوج توانایی جسمانی : قله این منحنی نشان می دهد امروز مقاومت شما به درد زیاد است توان جسمی خوبی دارید و سرشار از حیات و سرزندگی هستید. پس به سراغ دندان پزشكتان بروید و دندانی را كه ماههاست خراب شده به دست او بسپارید ( اگرچه باید پول های جیبتان را هم به منشی ایشان بسپارید اما چاره ای نیست!!) اگر هم قصد عمل جراحی دارید. روز خوبی را انتخاب كرده اید و در مسابقه ورزشی هم سكوی اول!! را برای شما طراحی كرده اند. ( پس حالا متوجه شدید كه برد و باخت های ناباورانه تیم ملی فوتبال اصلاً دست این طفلكی ها نیست و ساعتشان مقصر است شاید هم ساعت رقبا كه كوك كوك است!!)
۲ ـ اوج چرخه عواطف: امروز خوشبین هستید، اصلاً لیوان نیمه خالی ندارد، واقعاً كه باید به تیرهای چراغ برق هم سلام كرد. با محیط سازگار هستید و (اگر به خواستگاری بروید حاضرید به تعداد موهای عروس خانم سكه به عنوان مهریه تعیین كنید و ...)
۳ ـ اوج چرخه عقلانی: امروز بهترین روز برای شركت در امتحان است، حضور شما در سر كلاس درس فقط برای یادگیری است و خلاصه اینكه فسفر مغزتان فوران كرده!!
اما همانطور كه گفته شد هر كدام از منحنی های ذكر شده علاوه بر فاز فعال و قسمت صعود كننده منحنی ، فاز نزولی و غیرفعال و همچنین فاز بحران هم دارند. با كمی دقت می توان متوجه شد كه وضعیت هر چرخه در فاز غیرفعال، درست مخالف فاز فعال و سیر صعودی چرخه هاست و میزان كارآیی ما در محدوده های مذكور در این مرحله چندان مناسب و قابل قبول نیست. پس در صورت امكان سعی كنید در این مدت استراحت مناسب تری داشته باشید و به بدنتان فرصت احیا دهید.
فاز بحران چیست؟
سیستم بدن شما در این روزها كمترین بازده و راندمان را در هر سه زمینه (جسمی، عاطفی و فكری) دارد. در این روزها بیش از هر زمان مستعد تصادفات و اتفاقات ناخوشایند هستید. معتقدین به این تئوری ادعا می كنند در این مرحله ۳۰ ـ۶۰ درصد خطر وقایع ناخواسته و حوادث نسبت به سایر روزها، بیشتر است پس مراقب باشید!!
چرخه با تولد از نقطه صفر شروع می شود، وارد فاز فعال شده، با رسیدن به بالاترین حد با سیر نزولی و گذشتن از خط میانی در (CRITICAL DAY) وارد مرحله غیرفعال می شود. وقتی شما در نیمه فعال چرخه هستید نیرو و توانتان در حد بالایی است و با ورود به مرحله غیرفعال میزان توان و آمادگی شما در زمینه مورد نظر نیز كم می شود. كم ثبات ترین قسمت چرخه مربوط به روز بحران است كه از خط صفر عبور می كند و از حالت مثبت به منفی و یا بالعكس تغییر می كند. (توانایی ناپایدار) پس به روز صفر اعتماد نكنید (در این روز ممكن است ركوردی را بشكنید و شاید هم پایتان بشكند؛ تا چه پیش آید!!)
از بیوریتم چه استفاده ای می توان برد؟
عده ای از مردم به ویژه طرفداران این نظریه ادعا می كنند با ثبت و بررسی دقیق این چرخه ها می توانند كیفیت كارهایشان را بهتر كنند. مثلاً در زمان بحران بیشتر به رانندگی و اصول آن توجه می كنند یا در شرایط بحران یكی از اعضای خانواده سایرین با صبر و حوصله بیشتری به او كمك می كنند تا آن مقطع را طی كند.
یكی از موارد جالبی كه در ارتباط با تأثیر«بیوریتم» در زندگی مطرح می شود موضوع بارداری و تشكیل جنین است. معتقدین می گویند فاز فعال هر منحنی بهترین زمان برای شروع بارداری است و می توان انتظار تولد بهترین كودك را داشت!!
تكرار بیوریتم
درست ۵۸ سال و ۲ ماه و ۷ روز پس از شروع چرخه ها و آغاز زندگی، هر سه چرخه در وضعیت مشابه زمان تولد قرار می گیرند!
وضعیت حیوانات
به احتمال زیاد حیوانات هم از ریتمی خاص تبعیت می كنند اما این كه در گونه های مختلف این آهنگ یكسان است یا خیر، هنوز بررسی مشخصی وجود ندارد. (پس اگر در جنگل گم شدید زیاد نترسید. از كجا معلوم كه درندگان اطراف شما در فاز فعال باشند!! شاید شما در فاز فعال بودید!! )
و اما فراموش نكنید تمام عوامل بیرونی و مهمتر از همه خواست و اراده شما قادر است بر رفتار و واكنش هایتان تأثیر گذارد، تأثیراتی كه می تواند كاملاً بیوریتم شما را باطل كند.
منبع : تبیان