دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
دولت احمدینژاد و دولتهای چپگرای آمریکای لاتین
![دولت احمدینژاد و دولتهای چپگرای آمریکای لاتین](/mag/i/2/0myq7.jpg)
۱) در همه جمهوری های ضد امپریالیست آمریکای جنوبی دمکراسی وسیعی حاکم است. وجود سندیکاها، اتحادیه ها و احزاب و سازمان های مختلف و از جمله چپ و کمونیست دلیلی بر این مدعاست.
۲) در همه این جمهوری ها با خصوصی سازی اقتصادی مبارزه ی جانانه ای شده و حتی بخش های خصوصی شده توسط نولیبرال های حاکم بر دولت های قبلی دوباره ملی شده اند.
۳) همه این جمهوری ها سیاست های صلحجویانه ای را دنبال می کنند، در پی کاهش تشنجات منطقه ای بوده اند، از نیروهای افراطی حمایت نکرده اند و در هیچکدام افزایش بودجه های نظامی به خرج مردم زحمتکش دامن زده نشده است.
۴) همه ی این رهبران به آزادی وجدان معتقد و با پیوند یافتن دین و دولت مخالف بوده و با آن به شکل منطقی برخورد داشته اند.
۵) در همه ی این کشورها وزن برنامه ریزی متمرکز افزایش داشته و برای آموزش و بهداشت عمومی رایگان برای مردم به طرزی بسیار چشمگیر تلاش شده است.
و به این لیست می توان بسیار افزود ... .
آیا وقتی به سیاست های رئیس جمهور آقای احمدی نژاد دقت کنیم چنین سبقه ای را میبینیم؟ آیا غیر از مخالفت با آمریکا (به نظر می رسد نوع مخالفت آن ها هم در برخی زمینه ها با ایشان متفاوت باشد) هیچ وجه مشترک دیگری دیده می شود؟ صدای آمریکا سعی دارد که بگوید آن ها هم چون احمدی نژاد در جهت محدود کردن آزادی های سیاسی حرکت میکنند، اما تلاش زیادی لازم نیست که این دروغ افشا شود. خود اخبار ضد و نقیض این ایستگاه تلویزیونی که تونلی مجازی نیز به سازمان سیا دارد، بارها افشاگر این تناقض بوده است. برای مثال بسته شدن یک ایستگاه تلویزیونی در ونزوئلا به زودی روشن کرد که مخالفین کودتاگر وابسته به آمریکا در آن کشور هنوز ده ها ایستگاه رادیویی و تلویزیونی سراسری و پر بیننده دارند!؟ این سئوال پیش می آید که اگر ماهیت این جریانات یکی است، پس چرا چنین تفاوت های عظیمی وجود دارد؟
در دوران ما سیاست به سادگی دوران دو قطبی نیست. همین روز ها دولت سرمایه داری اسلامگرای تازه به دوران رسیده ترکیه مواضعی را اعلام کرد که جالب توجه است. رئیس آن دولت خیلی صریح از لایحه ای سخن راند که به زودی در مجلس به تصویب می رسد و به او و نظامیگرایان ترک اجازه می دهد به خاک عراق تجاوز کنند. رهبر ترکیه این سیاست خود را یک سیاست ضد آمریکایی جلوه می دهد و اعلام می کند که اگر آمریکا اجازه دارد از هزاران کیلومتر آن طرف تر برای منافعش در منطقه حضور داشته باشد، ترکیه نیز این حق را دارد. البته محدودیت دمکراسی پارلمانی را که از آن گاه دیو هم زاده شده، مدت ها پیش، بنیانگذاران اندیشه ی چپ برملا کرده بودند و این امر تازه ای نیست که تجاوز غیر قانونی به یک کشور دیگر را مصوبه ای پارلمانی به ظاهر قانونی کند. اما پر واضح است که ژاژخواهی های این حضرات علاوه بر سرکوب کردهایی که مدت هاست نژادپرستی ترک کمر به نابودیشان بسته، به افزایش تنش در منطقه، مسابقه ی همینک شدید تسلیحاتی، توجیه حضور بلند مدت نظامیان متجاوز خارجی در عراق و در نهایت به سود نومحافظه کاران و دارو دسته ی بوش می انجامد.
سئوال اینجاست که آیا رودررویی این جریان با به اصطلاح مصوبات مجلس آمریکا که دقیقا در همین راستا و با همین هدف تحریک آمیز صورت گرفته، یک موضع استقلال طلبانه و ضد آمریکایی ست؟ یا سازی ست مخالف که هر چقدر هم مستقلانه و نه بر اساس نت های دیکته شده زده شده باشد، در ارکستری به هم پیوسته سودهای هنکفت به جیب سرمایه سالاران جهانی می ریزد؟
تحلیلگران روند جهانی سازی در تجزیه و تحلیل اینگونه رویدادها نقطه نظرات جالبی ارائه داده اند. آن ها معتقد اند که ما در عصر جهانی سازی با تصویری از جهان روبروئیم که دارای مرکز و حاشیه ای بزرگ در جوار آن است و در چنین فضایی، تحلیل حوادث مهم سیاسی در حاشیه را باید در تاثیر فراتر آن ها بر مرکز جست و جو کرد.
احمد سپیداری
منبع : پایگاه اطلاعرسانی فرهنگ توسعه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست