یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
شهر در دست زنان
بسیاری معتقدند در سالهای اخیر تعداد پسرها بیش از دختران است و این تولد بیشتر نوزادان پسر مشكلات گوناگونی را به وجود آورده است. نداشتن تعادل در این امر مخصوص كشور ما نیست و در تمام دنیا تعداد نوزادان پسری كه متولد میشوند بیش از دختران است ولی خودتان را نگران نكنید. مطالعات جدید نشان میدهد، ركوردهای جهانی اندكی در حال تغییر است.
نتایج مطالعات جدید نشان میدهد تعداد نوزادان پسری كه در آمریكا و ژاپن به دنیا میآیند روبه كاهش است. این پدیده برخلاف انتظار متخصصان است چرا كه همیشه این نوزادان پسر بودهاند كه در پا گذاشتن به دنیا از نوزادان دختر پیشی گرفتهاند. این اتفاق دانشمندان را به شدت به فكر انداخته تا علت آن را پیدا كنند. آنها اعتقاد دارند كه آلودگی محیط تا اندازهای در این ماجرا نقش دارد. آنها معتقدند كه قرار گرفتن پدران در معرض سموم محیطی، مانند انواع آفتكشها، فلزات سنگین و فرآوردههای شیمیایی و محلولهای شیمیایی، دست كم مسوول بخشی از این كاهش جمعیت نوزادان پسر است.
● مقایسه آمار تولد دختران و پسران
اگر شما به آمارهای تولد نوزادان در بیمارستانهای سراسر دنیا نیم نگاهی بیفكنید، میبینید كه در مقابل تولد ۱۰۰ نوزاد دختر، حدود ۱۰۵ نوزاد پسر متولد میشوند. همچنین تعداد نوزادان و جنینهای پسری كه از دنیا میروند بیش از نوزادان دختر است. ولی جالب اینجاست كه از سال ۱۹۷۰ به این سو، در كشورهای ژاپن و آمریكا این نسبت تولد نوزادان پسر به دختر دستخوش تغییراتی شده است. نتایج مطالعات دانشمندان در این زمینه در نسخه آنلاینمجله <چشمانداز سلامت جمعیت> گذاشته شده است. در آمریكا نسبت تولد نوزادان پسر در سال ۱۹۷۰، دقیقا ۵/۱۰۵ پسر در مقابل ۱۰۰ دختر بود ولی این نسبت در سال ۲۰۰۱ به ۶/۱۰۴ نفر پسر در مقابل ۱۰۰ دختر رسیده است. این نسبت در همین سال در كشور ژاپن ۳/۱۰۶ پسر در مقابل ۱۰۰ دختر بوده كه به كمتر از ۱۰۵ نوزاد پسر در مقابل ۱۰۰ نوزاد دختر، در سال ۲۰۰۱ رسیده است. به نظر میرسد نوزادان دختر قصد دارند ركوردهای جهانی را اندكی جابهجا كرده و این كاهش را جبران كنند.
● نقش پررنگ آلودگی محیط
گرچه تولد نوزادان پسر نسبت به نوزاد دختر مقدار اندكی تغییر كرده ولی این تغییرات اندك نیز از نظر متخصصان معنیدار است. دانشمندان معتقدند كه آقایان باید بیش از پیش به آلودگیهای محیط توجه كنند چون به نظر میرسد آلودگیهای محیط نقش مهمی در كاهش نسل نوزادان پسر داشته است، گرچه شاید این تنها عامل این ماجرا نباشد. آلودگیهای محیطی در محل زندگی آقایان فراوان است.
به ویژه اینكه بسیاری از مردان به دلیل موقعیتهای شغلی، هر روز در تماس با مواد شیمیایی خطرناك هستند. كارگران كارخانههای لاستیكسازی و پلاستیكسازی، كارگرانی كه در كارخانههای تولیدفرآوردههای شیمیایی كار میكنند، مردانی كه هر روز با انواع سموم و آفتكشهای گیاهی سر و كار دارند، خط اول تماس با مواد شیمیایی مضر را تشكیل میدهند. دكتر لیداویس كه یك متخصص جمعیتشناسی دانشگاه پیترزبورگ است، میگوید: <این كاهش تعداد پسران نسبت به دختران هنگامی ناگهان به چشم ما آمد كه مشغول مطالعه روی سایر خطراتی بودیم كه سلامت نوزادان پسر را تهدید میكند.
این متخصص جمعیت شناسی، كاهش مقدار تستوسترون، كاهش تعداد اسپرمها، افزایش سرطان بیضه و سایر بیماریهایی را كه در مردان جوان رو به افزایش است خطرات دیگری میداند كه در سالهای اخیر برای مردان به وجود آمده است. آنها در آزمایشهای خود مشاهده كردهاند كه قابلیت زیستن اسپرمهایی كه حاوی كروموزوم Y هستند كمتر از قابلیت زیستن تخمكهایی است كه فاقد این كروموزوم هستند.
این گروه تحقیقاتی مشاهده كردهاند كه گرچه در دهه اخیر با افزایشمراقبتهای بهداشتی مادران و نوزادان، میزان مرگ و میر نوزادان به طور كلی كاهش یافته است ولی در كل تعداد مرگ و میر نوزادان پسر در ۱۰ سال اخیر نسبت به پیش از آن افزایش یافته است. بهخصوص در كشور ژاپن این اتفاق با نتایج معنیدارتری رخ میدهد. به طوری كه در ۱۰ سال اخیر، دوسوم جنینهایی كه جان خود را ازدست داده بودند، جنینهای پسر بودهاند.
جالب است بدانید بیشتر این مطالعات نشان داده بودند كه در صورتی كه پدران در معرض آلودگیهای محیطی ویژهای قرار گیرند، احتمال اینكه صاحب فرزند پسر شوند، كاهش مییابد. شاید دلیل این پدیده آن باشد كه این آلودگیهای محیطی موجب آسیب اسپرمهای حاوی كروموزوم ( Yكروموزوم حاوی خصوصیات مردانه) شده و اسپرمهایی كه حاوی این كروموزوم هستند توانایی باروری با تخمك را از دست خواهند داد. نتایج یك مطالعه روی كارگران یك كارخانه تولید مواد شیمیایی در ایتالیا، نشان میدهد كه این مردان در سال ۱۹۷۶ صاحب فرزندان دختر بیشتری شدهاند. مطالعه مشابه دیگری نیز در كشور روسیه انجام شده است.
در این مطالعه، كارگران زن و مرد یك كارخانه تولید آفتكشهای گیاهی مورد بررسی قرار گرفتند. دانشمندان با كمال تعجب مشاهده كردند كه فقط ۳۸ درصد از كارگران مرد این كارخانه صاحب فرزند پسر شدهاند ولی كارگران زن به همان نسبت معمول در جامعه، صاحب فرزند پسر شدهاند. هنوز به درستی مشخص نیست كه آیا آقایان باید احساس خطر كنند یا خیر. چون هنوز دانشمندان مطمئن نیستند كه آیا قرار گرفتن در معرض سموم محیطی به میزان اندك بر قابلیت باروی مردان و جنسیت فرزندان آنها اثر میگذارد یا خیر؟ ولی به هر حال كاهش تولد نوزادان پسر در مردانی كه در تماس با مقادیر زیاد مواد شیمیایی و آلودگیهای محیطی هستند، معنیدار است. دانشمندان به سختی تلاش میكنند كه علتهای دیگر كاهش تولد نوزادان پسر را بیابند چرا كه به نظر میرسد این پدیده علتهای دیگری نیزداشته باشد .
دكتر نیكی پرهام
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست