جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

۱۱ آوریل ۲۰۰۵ ـ موافقتنامه تاریخی چین و هند


۱۱ آوریل ۲۰۰۵ ـ موافقتنامه تاریخی چین و هند
امضای موافقتنامه حل مسائل مرزی چین و هند که ۱۱ آوریل ۲۰۰۵ در پی دیدار ۴ روزه «ون جیابائو» نخست وزیر چین از دهلی نو تحقق یافت راه دوستی و اتحاد دو کشور پرجمعیت جهان را هموار ساخت و ثابت کرد که چین متوجه خطری شده است که باعث انحلال شوروی شد و دارد حلقه محاصره روسیه را بدون برخورد با مانع تنگتر می کند. امضای این موافقتنامه که به دلخوری ۴۳ ساله هند از چین پایان خواهد داد با اخبار مربوط به ادامه تظاهرات ضد ژاپنی در چین یک کاسه شده بود و گزارش مفصلی را به دست داده بود که به گفته برخی از ناظران امور جهانی؛ کشتیبان چین را سیاستی دگر آمده است. چین بارها تاکید بر چند قطبی بودن قدرت کرده و مخالف این بوده است که جهان دارای یک ابر قدرت باشد.
کدورت هند از چین از زمان جنگ سال ۱۹۶۲ دو کشور در منطقه لاداخ آغاز شده بود و هند مدعی بود که چین ۳۸ هزار کیلومتر مربع از خاک آن کشور را تصرف کرده است. برخی از مفسران موافقتنامه ۱۱ آوریل ۲۰۰۵ چین و هند را رویدادی خوانده اند که بالاخره جهان را در مسیر تازه ای قرار خواهد داد. یک سوم نفوس کره زمین در چین و هند زندگی می کنند و این دو کشور که خاطرات بدی از دوران استعمار غرب دارند اینک به تکنولوژی پیشرفته و اقتصادی شکوفا دست یافته اند.
نخست وزیران چین و هند دو کشور را «شرکاء استراتژیک» نامیدند و اتحادشان را در جهت تحکیم صلح جهانی و رعایت موازنه در امور بین المللی خواندند. با این سازش، راه هند برای عضویت در شورای امنیت هموار خواهد شد. سران دو دولت به همسایگان هند قول دادند که این اتحاد به زیان آنها نخواهد بود. پاکستان چین را از حامیان خود بشمار می آورد.
با توجه به این که چین و هند روی هم یک سوم نفوس جهان جمعیت دارند و از پیشرفت و رشد اقتصادی زیاد برخوردارند، برخی از روزنامه ها سازش آنها را یک رویداد بزرگ جهانی خوانده بودند.
سازش چین با هند در حالی است که علاوه بر مردم عادی، مقامات چینی هم دهان به انتقاد از ژاپن گشوده اند. «ون ژیابائو» نخست وزیر چین که ختم اختلافات مرزی با هند را اعلام می داشت خطاب به ژاپن که به تظاهرات ضد ژاپنی چینی ها اعتراض کرده بود به چند اصل در اهمیت و احترام به تاریخ اشاره کرد و از جمله گفت: این تظاهرات به همگان قضاوت تاریخ را یادآور می شود و درس عبرت می دهد. ملتی که به تاریخ احترام بگذارد مسئولیت کارهای گذشته اش را بر عهده می گیرد. ژاپن باید به تاریخ از رو به رو و منصفانه نگاه کند و به قضاوت آن گردن نهد. اشاره «ون» به کشتار چینی ها در سال ۱۹۳۷ به دست نیروی مهاجم ژاپن و خشونت های ژاپنی ها در جریان جنگ جهانی دوم در آسیای جنوب شرقی بود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز