دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
نبرد فرسایشی امریکا برای طرح خاورمیانه جدید
طرح جامع امریکا برای ایجاد تغییرات و دگرگونی های اساسی در معادلات سیاسی ـ امنیتی خاورمیانه ، طی سال ۸۶ بحران های مهمی چون عراق، لبنان، سوریه و فلسطین را به یکدیگر پیوند می داد. سناریوی مذکور اگر چه طبق شرایط موجود و متحول خاورمیانه با تغییراتی تاکتیکی و مداوم در حال اجرا است اما همان طرح کلی است که بر اساس «توصیه های هیات مشاوران وزارت دفاع امریکا» در آغاز دوران ریاست جمهوری بوش و به ریاست ریچارد پرل طراحی شده است. طبق این راهبرد «استقرار نظام منطقه یی مطلوب امریکا در خاورمیانه » نیازمند حل و فصل مساله فلسطین طبق طرح ها و ایده های امریکا است و پیش شرط ایجاد خاورمیانه جدید و مطلوب امریکا، استقرار حکومت مطلوب امریکا در عراق، مهار حزب الله و حماس در لبنان و فلسطین و منفعل کردن حکومت های ایران و سوریه در منطقه قرار گرفته است.
● گام اول ؛ استقرار حکومت مطلوب امریکا در عراق
طبق مطلوبیت های امریکا، پس از سرنگونی صدام، قرار بود رژیمی در بغداد بر سرکار آید که در معادلات سیاسی ـ امنیتی خلیج فارس و خاورمیانه طبق مطلوبیت های امریکا ایفای نقش کرده و با واشنگتن همسویی کند.
یکی از این محورهای همسویی ، از دیدگاه واشنگتن کمک عراق جدید به امریکا برای کاهش نقش ایران و عربستان در اوپک و بازار نفت بود. محور دیگر این همکاری مساله فلسطین پیش بینی شده بود. اما در عمل اکنون دولتی در عراق مستقر است که نه تنها مطلوب امریکا نیست بلکه در معادلات منطقه یی نظیر لبنان و فلسطین نیز در مواردی برخلاف امریکا موضع می گیرد که از مصادیق آن برگزاری مجلس ترحیم برای فردی چون عماد مغنیه مبارز لبنانی است که از نظر امریکا تروریست تلقی می شود.
● گام دوم ؛ محاصره امنیتی سوریه و تلاش برای منزوی کردن دمشق
امریکا در تلاش بوده تا بعد از سقوط صدام، با تشدید فشارها بر سوریه و قطع نفوذ دمشق در لبنان، حکومت بشار اسد را به تجدید نظر در سیاست های خود و همسویی با طرح خاورمیانه یی امریکا وادار سازد. طبق برآورد امریکایی ها، سوریه در شرایط جدید برای ادامه مقاومت در برابر اسرائیل و حمایت از انتفاضه و گروه های فلسطینی و لبنانی نظیر حزب الله ، حماس ، جهاد اسلامی ، جبهه خلق برای آزادی فلسطین و جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین تحت فشار شدیدی قرار گرفته و اگر سوریه در حمایت از این گروه ها و عدم سازش با اسرائیل اصرار ورزد، پروژه فشار مستقیم بر دولت و رهبری سوریه و تلاش برای منزوی کردن و حتی سرنگونی آن در دستور قرار خواهد گرفت. امریکایی ها پس از سقوط صدام می اندیشیدند که سوریه بین دفع فشارهایی که متوجه حیات و بقای رژیم بشار اسد می شود و تقاضای امریکا برای قطع حمایت از گروه های فلسطینی و لبنانی مجبور به انتخاب خواهد شد و تحت فشار شدیدی که با آن روبه رو خواهد شد مجبور می شود بقا و حیات خود را انتخاب کند و دست از حمایت گروه های مذکور بردارد اما در عمل این گونه نشده و به نظر می رسد امریکا نه تنها نتوانسته از عراق به سوریه فشار وارد کند بلکه در مرزهای سوریه و عراق با آسیب پذیری روبه رو است و در لبنان نیز به رغم خروج نیروهای سوری از این کشور، سوریه هنوز از نفوذ قابل توجهی بین جریانات لبنانی برخوردار است و حزب الله، امل و میشل عون متحدان کلیدی و موثر آن به شمار می روند که مانع از استقرار طرح های مورد نظر امریکا در لبنان شده اند.
● گام سوم؛ مهار انتفاضه و سرکوب حماس
سناریوی امریکایی خاورمیانه جدید در گام بعد، تغییرات اساسی در مساله انتفاضه ، مهار گروه های حماس ، جهاد اسلامی ، حزب الله و... برای مقاومت در برابر اسرائیل را نیز در بطن خود جای داده بود. طبق این ایده برآورد می شد حزب الله ، حماس و جهاد اسلامی پس از کاهش حمایت سوریه و فشار همزمان واشنگتن بر ایران برای عدم حمایت از این گروه ها، تاب مقاومت نخواهند داشت و در شرایط دشواری قرار خواهند گرفت که در آن شرایط ، توان ادامه مبارزه موثر و جدی با اسرائیل را نخواهند داشت . اما اکنون حزب الله بازیگر موثر و نیرومندی در لبنان است و حماس به رغم حملات شدید و محاصره بی سابقه غزه اوضاع را در این منطقه در دست دارد.
از سوی دیگر در حالی که قرار بود پس از مهار حزب الله و حماس در لبنان و فلسطین، جریانات طرفدار امریکا کنترل اوضاع را در این دو منطقه به دست گیرند اما اکنون نه در لبنان جریان حریری حاکم مطلق است و نه در فلسطین جریان ابومازن حاکمیتی کامل بر معادلات و اراضی فلسطینی دارد. در واقع امریکایی ها می اندیشیدند که پس از مهار حماس و انتفاضه، جناح ابومازن نیز اهرم قدرت چندانی برای بازی در برابر اسرائیل نخواهد داشت و مجبور خواهد شد در برابر فشارهای امریکا و اسرائیل ، به نوعی سازش و مصالحه با اسرائیل تن دهد اما اکنون جریان ابومازن مجبور است به دلیل حملات مداوم اسرائیلی ها، مواضع تند تری نسبت به گذشته اتخاذ کند.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست