پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا


آثار اجتماعی و فرهنگی رمضان


آثار اجتماعی و فرهنگی رمضان
مراسم ماه مبارك رمضان در بیشتر كشورهای اسلامی مشابه، ولی نوع برگزاری آن تا حدی متفاوت است. این ماه همچنین در بسیاری از كشورها آغاز برخی فعالیت های اجتماعی از جمله برای موسسات خیریه است.
به نظر شما فضای جامعه در ماه رمضان چه تفاوتی با ماه های دیگر دارد؟ نحوه برگزاری آن در كشورهای اسلامی یا نقاط مختلف ایران چقدر متفاوت است؟ آیا تجربه یا خاطره ای از ماه رمضان دارید؟
ماه مبارك رمضان برای یك مسلمان روزه دار آثار و فواید آشكار و پنهان بسیاری دربردارد. آداب ماه مبارك رمضان در ابعاد عبادی به مناجات و راز و نیاز خلاصه نمی شود و دستگیری از نیازمندان و تجدید دیدار با خویشاوندان و همچنین میهمانیهای افطاری، پخت و توزیع نذری در میان روزه داران از طرفی به سفره ها عطر و بركت می دهد و از سوی دیگر لذت اطعمه و اشربه در جای حقیقی اش درك می شود.( اصغر بابایی)
روزه علامت مسلمانی است. احساس می كنم در این ماه مردم نسبت به هم مهربانتر هستند و حقوق همدیگر را بیشتر رعایت می كنند.( سینا صولتی)
به نظر من ماه رمضان ماهی كه ما تنوع بیشتری در امور زندگی و تعامل با اطرافیان احساس می كنیم پس ما در این ماه متفاوتیم و بعد از ??ماه زندگی به روش خاص خودمان یك ماه را به شكل آنچه در آیین آمده تجربه می كنیم پس باید گفت رمضان راهی است برای خروج از بعضی بن بست ها و روند خسته كننده زندگی. (علی – قم)
آدمی هر چقدر هم كه از نظر اعتقادی قوی باشد باز هم احتیاج به زمان یا مكانی دارد كه با همنوعان خود در تعامل آشكار اخلاقی و اعتقادی باشد. ماه مبارك رمضان این فرصت را به ما می دهد تا به چنین تعاملی راحت تر دست یابیم. با این موضوع هم نباید به صورت تعصبی برخورد كرد چون به قدری محسنات ظاهری و باطنی( روحی روانی ) دارد كه فقط با عمل به آن و نه تظاهر می توان روی دیگران نیز تأثیر گذاشت. ماه رمضان ماهی است كه آدمی فرصت می كند كمی از نزدیك با خود برخورد كند. من شادترین لحظات را سر سفره افطار تجربه كرده ام چرا كه هم دور یكدیگر بوده ایم آن هم با قرار قبلی و دیگر اینكه نیاز جسمی ایجاد شده باعث شده تا با اشتهای بیشتری سر سفره بنشینیم.(صادق – تهران)
ماه رمضان یكی از بهترین ماه های سال است كه مردم با برگزاری مراسم به طور گوناگون ارزش اهمیت این ماه را نمود دیگری می بخشند. به نظر من مردم هر ساله علاقه ای كه به این ماه نشان می دهند بیشتر از سال قبل است و بسیاری از كودكان ایرانی در شرایطی كه هنوز به سن تكلیف نرسیده اند (كمتر از ?? سال) روزه می گیرند و خدا را شكر می كنند كه این قدرت را به آنان داده تا بتوانند روزه بگیرند. در تهران و در ماه رمضان حال و هوای محله های تهران واقعاً عارفانه است و از نظر آماری تعداد تخلفات در این ماه ?? درصد كاهش می یابد. (علیرضا – تهران)
در اینجا در محلات مسلمان نشین حتی نوع كالاهای فروشگاهها شما را به یاد این ماه مبارك می اندازد. مثلاً چیزی شبیه زولبیا و بامیه خودمان كه ناصرالدین شاه به خاطر آن بی صبرانه منتظر ماه رمضان بود!. جالب اینكه سایرین(غیر مسلمانان) هم كم و بیش با این ماه آشنایی دارند و در برخورد و تعارفات معمول با مسلمانان با سئوال" آیا روزه هستید؟" جانب احتیاط را رعایت می كنند.
شاید خود این مطلب باعث شده است كه در مدت اقامت در اینجا بتوانم به راحتی تمام روزه هایم را بگیرم. یادم می آید وقتی در ایران بودم در محل كارم گاهی به لحاظ نوع برخورد مدیر مربوطه روزه نمی گرفتم ولی تظاهر به آن می كردم! اما اینجا كسی نیست كه روزه بگیرم مرا بپاید! خودم دوست دارم كه اقدام كنم!( علی- اسپانیا)
اصولاً ماه رمضان تأثیر معنوی و اجتماعی زیادی در جامعه ایران دارد. صرفنظر از جلوه های رسمی یا ظاهری آن، معمولاً تك تك افراد با عقاید و رفتار مختلف تحت تأثیر معنویت این ماه قرار می گیرند به طوری كه هرساله میزان جرایم به میزان زیادی در این ماه كاهش می یابد.( علی امیری – تهران)
ماه جالبی است مردم تا حدودی رعایت حال همدیگر را می كنند و حتی در حرف زدن هم مشهود است.( امیر – همدان)
ماه مبارك رمضان یعنی ارتباط مستقیم بین خود و خدای خود. خودت قاضی و پلیس خویش هستی. بدون سیاست و دروغ. اگر خطا كنی یا احسان، درون خودت را نشان داده ای. هیچ كس از كمك به دیگران و ضعیفان خجالت نمی كشد. یعنی میهمانی هستی كه میزبان هیچ منتی بر سر تو نمی گذارد (گرچه بسیار بسیار جای منت هم دارد) رمضان یعنی ماه دوری از خود و شناخت واقعیات درون خویش. (محمد – تهران)
در ماه رمضان انسان فرصت بهتری دارد تا به رابطه خود و خدا با دقت و تأمل بیشتر توجه نماید. معمولاً مسلمانان در این ماه نسبت به مسائل معنوی توجه بیشتری نشان می دهند و مسائل مادی كمی كمرنگ تر از گذشته مورد توجه قرار می گیرند.
ماه رمضان ماهی است كه در آن مسلمانان بنا بر احكام دین اسلام، خود را موظف به رعایت بعضی مسایل می بینند پس طبیعی است كه ما در این ماه نكاتی را درون جامعه بیابیم كه در ماههای قبل شاهد آن نبوده ایم. روی آوردن بیشتر مردم به مساجد، رونق مجالس مذهبی و قرآنی و... در یك كلمه ماه رمضان ماه آشتی انسانها با خداست انسانی كه در دنیای ماشینی و پر مشغله امروز فرصت صحبت كردن با آفریدگار خویش را كمتر پیدا می كند. (كریم-شیراز)
منبع : روزنامه همشهری