جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی


دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی
تخصصی در دندانپزشكی است كه به امر ترمیم و بازسازی دندانهای طبیعی و تأمین زیبایی ظاهری دندانهای فرد می پردازد.
● انواع ترمیمهای دندانی
۲ نوع ترمیم دندانی وجود دارد:
ـ مستقیم
ـ غیر مستقیم
▪ ترمیمهای مستقیم:
در یك جلسه، بلافاصله پس از تراش و آماده سازی حفره، در محل قرار داده می شوند، مثل آمالگام، گلاس آینومر، رزین آینومر و بعضی ترمیمهای رزین كامپوزیت.
▪ ترمیمهای غیر مستقیم:
معمولاً نیاز به دو یا چند جلسه درمان دارند. در جلسه اول، دندانپزشك دندان را تراش داده و آماده می سازد و از ناحیه ای كه باید ترمیم شود، قالبی تهیه می كند، قالب به لابراتوار دندانپزشكی فرستاده می شود كه ترمیم را در آنجا می سازد. در جلسه بعدی، دندانپزشك ترمیم آماده شده را به حفره با سمان می چسباند و در صورت لزوم آن را تصحیح می نماید. مثل اینله، انله، ونیرها، روكشها و بریج های ساخته شده از طلا، آلیاژ های فلزی، سرامیك یا كامپوزیت.
● ترمیم های دندانی مستقیم - یك جلسه ای
▪ ترمیم آمالگام
معمول ترین ماده ترمیمی است كه بیش از صد سال است كه استفاده می شود. ماده ای با دوام، با كاربرد آسان، بسیار مقاوم به سایش و نسبت به سایر مواد ارزانقیمت می باشد. به دلایل مذكور، سالها است این ماده ، بعنوان انتخاب اول در بسیاری از موارد، چه از نظر دندانپزشك و چه از نظر بیمار باقیمانده است. آمالگام بر اساس نظر بسیاری سازمانهای معتبر جهانی كه در رابطه با سلامت افراد كار می كنند، ماده ای بی خطر، قابل اطمینان و مؤثر در ترمیم دندان می باشد. به دلیل تحمل بسیار بالای آمالگام نسبت به نیروهای قوی جویدن ،بویژه در ترمیم دندانهای آسیا در خلف دهان كه نیروهای جویدن به شدت اعمال می شوند، توصیه می شود.
موارد بسیار اندكی از حساسیت افراد نسبت به آمالگام تا كنون گزارش شده است. معایب آمالگام عبارتنداز: حساسیت كوتاه مدت دندان نسبت به سرما و گرما پس از ترمیم دندان، رنگ نقره ای ترمیم كه از نظر زیبایی مطلوب نیست(بویژه هنگامی كه دندان ترمیم شده در ناحیه قدامی دهان باشد)، مشهود بودن ترمیم هنگام خندیدن و صحبت كردن شخص و بالاخره تراش دندان، دندانپزشك ممكن است در ترمیمهای آمالگام نسبت به سایر مواد ترمیمی میزان بیشتری از ساختمان دندان را بردارد تا آمالگام با دندان تطابق یابد.
▪ ترمیم كامپوزیت
كامپوزیت تركیبی از یك رزین آكریلیك و ذرات نرم شبیه شیشه می باشد كه ترمیمی همرنگ دندان را به ما می دهد. دوام و مقاومت به شكستگی كامپوزیت در حفرات كوچك تا متوسط با نیروهای جویدن متوسط خوب است. میزان كمتری از ساختمان دندان، در طی تراش دندان برای ترمیم با كامپوزیت برداشته می شود و این امر منجر به داشتن ترمیمی كوچكتر نسبت به آمالگام می شود. كامپوزیت ها با مواد چسبنده به ساختمان دندان متصل می شوندو دندان پزشك می تواندترمیم محافظه كارانه تری انجام دهد. در دندانهای تحت نیروهای مضغی شدید، ترمیمهای كامپوزیت مقاومت متوسطی نسبت به سایش دارند كه میزان آن كمتر از مقاومت آمالگام است. قیمت آن متوسط است و به سایز حفره ترمیمی و تكنیكی كه دندانپزشك برای جایگزینی آن در حفره انتخاب می كند، بستگی دارد. زمان لازم برای قرار دادن یك ترمیم كامپوزیت معمولاً بیشتر از آمالگام است. در ترمیم كامپوزیت باید بتوان حفره را در طی انجام ترمیم، خشك و تمیز نگهداشت. این نوع ترمیم ممكن است به مرور زمان دچار تغییر رنگ شود.
▪ نیومرها
گلاس آینومرها موادی همرنگ دندان هستند كه از مخلوط اسید آكریلیك و پودر شیشه نرم تهیه می شوند و برای ترمیم حفرات بویژه در سطح ریشه دندانها استفاده می شوند. گلاس آینومرها مقادیر اندكی فلوراید آزاد می سازندكه برای بیماران در معرض خطر بالای پوسیدگی ممكن است مفید باشد. میزان تراش دندان و در نتیجه وسعت ترمیم نهایی در ترمیم با گلاس آینومر كوچكتر از آمالگام است. گلاس آینومر در ترمیم های كوچك كه تحت فشارهای مضغی قوی نیست، استفاده می شود، چون مقاومت اندكی نسبت به شكستگی دارند، اغلب در حفرات كوچكی كه تحت فشار نیستند(بین دندانها) یا روی ریشه دندانها استفاده می شوند.
رزین آینومرها هم از فیلر شیشه و اسیدهای آكریلیك و رزین آكریلیك تشكیل شده اند. آنها نیز مقاومت كم تا متوسطی نسبت به شكستگی داشته و در ترمیم هایی كه تحت فشار نیست( بین دندانها) بكار می روند. آینومرها در سطوح اكلوزال دچار سایش زیادی می شوند. هم گلاس و هم رزین آینومرها رنگ طبیعی دندان را تقلید می كنند ولی شفافیت مینا را ندارند. هردو بخوبی توسط بیماران تحمل می شوند و به ندرت واكنش آلرژیك دیده شده است.
● ترمیم های دندانی غیر مستقیم(دو یا چند جلسه ای)
گاهی بهترین درمان برای یك دندان، استفاده از ترمیمی است كه در یك لابراتوار از یك قالب ساخته شده است. روكش تمام سطوح جونده و سطوح طرفی دندان را می پوشاند. اینله كوچكتر است و داخل دندان قرار می گیرد. انله بزرگتر از اینله ولی مشابه آن می باشد و قسمتی یا تمام سطح جونده دندان را می پوشاند. قیمت ترمیم های غیر مستقیم معمولاً بالاتر از ترمیم های مستقیم است كه این امر به دلیل تعداد و طول مدت جلسات كاری و هزینه لابراتوار می باشد.
▪ كامپوزیت غیر مستقیم
روكش، اینله و انله ممكن است در لابراتوار از كامپوزیت ساخته شوند. این مواد مشابه ترمیم های مستقیم كامپوزیت و به رنگ دندان می باشد. مزیت كامپوزیت های غیر مستقیم این است كه آنها باعث سایش دندانهای مقابل نمی گردند. مقاومت و دوام آنها به اندازه پرسلن یا ترمیم های فلزی نیست و بیشتر مستعد سایش و تغییر رنگ می باشند.
● ترمیم های همرنگ دندان
▪ پركردگی های همرنگ دندان كدامند؟
عمده پركردگیهای همرنگ دندان از مواد پلاستیكی سختی بنام رزین های كامپوزیتی ساخته شده اند كه رنگ و ظاهری شبیه به دندان دارند. این مواد ترمیمی كمتر به چشم آمده و بسیار مورد علاقه و درخواست بیماران می باشند. از دیگر مواد همرنگ دندان، از گلاس اینومرها می توان نام برد.
▪ مزایای پركردگیهایی همرنگ دندان چیست؟
رزین هایی كامپوزیتی همرنگ دندان بوده و بسیار طبیعی تر از سایر پركردگیها می باشند. بیمار با اعتماد به نفس و اطمینان بیشتری می تواند بخندد، صحبنت كند و غذا بخورد. گلاس اینومرها با دندان پیوند شیمیایی داشته و به عبارت دیگر با آن تركیب شده و از خود فلوراید آزاد می نمایند كه از عود پوسیدگی جلوگیری می كند.
▪ معایب پركردگی های همرنگ دندان چیست؟
نخست آنكه، ترمیم های همرنگ برای همه دندانها و همه حفرات قابل استفاده نمی باشد، لذا بهتر است در ترمیم حفرات كوچك تر و در نواحی دندانهای جلو استفاده شوند. البته مواد كامپوزیتی خاصی نیز وجود دارند كه از آنها می توان برای ترمیم حفرات بزرگ و در دندانهای آسیا نیز استفاده كرد. دوم اینكه، هزینه ترمیم دندان با كامپوزیت ها گران تر است چون علاوه بر قیمت آنها، زمان بیشتری صرف ترمیم دندانها با آنها می گردد.
▪ چگونه می توان تشخیص داد بهتر است دندانی با مواد همرنگ پر شود؟
این اداره و تصمیم را به عهده دندانپزشك بگذارید.
▪ چگونه می توان از پرگردگی های همرنگ دندان مراقبت كرد؟
مراقبت های لازم در این زمینه مشابه مراقبت برای بقیه انواع پركردگی هاست كه شامل: مسواك زدن، نخ كشیدن و معاینات منظم و دوره ای دندانپزشكی می باشد. با رعایت بهداشت دهان هر ترمیمی دوام زیادی خواهد داشت. دندانپزشك ضمن معاینه كلیه دندانها، پركردگی ها را نیز از نظر تغییر رنگ، نشتی، سائیدگی غیر معمول و شكستگی، تحت نظر دارد و شما را از این كه نیازی به ترمیم مجدد دندان باشد، مطلع می سازد.
● سفید كردن دندانهای زنده
بسیاری از مردم از بدرنگی دندانهایشان رنج می برند و بسیاری نیز مایلند كه دندانهای سفیدتری داشته باشند. رنگ دندان متناسب با رنگ پوست می باشد. دندانهای سیاهپوستان بسیار سفید بنظر می آیند كه در واقع اینطور نیست و زمینه تیره و سیاه پوست آنها ایجاد خطای دید نموده و باعث می شود كه دندانهایشان سفیدتر دیده شوند. معذالك بسیاری از مردم دندانهای تیره تری دارند كه با رنگ پوستشان متناسب نمی باشد و ممكن است این تیرگی ژنی بوده و یا بطور اكتسابی بوجود آمده باشد. عوامل متعددی در بروز بدرنگی دندان موثرند. با پیشرفت سن رنگ دندانها تیره تر می گردد. مصرف بعضی از داروها مثل تتراسایكلین ها در زمان حاملگی و در كودكی رنگ دندانها را تغییر می دهد، زیرا كه این داروها تمایل به تركیب با انساج سخت بدن دارد. مصرف دخانیات و مواد غذایی رنگی باعث تغییر رنگ خارجی دندان می گردد. بیماریهایی مثل اریتروبلاستوز، هماتوپورفیریا و آلكاپتونوری از عوامل بدرنگی دندان می باشند. مسمومیت با فلوراید (فلوروزیس) و برخی از اختلالات و نواقص تكاملی و اكتسابی در مینا و عاج نیز در تغییر رنگ دندان مؤثرند. از دیگر موارد تغییر دهنده رنگ دندانها می توان از ضربه به دندان و خونریزی داخلی آن و برخی از معالجه عصب ها نام برد.
▪ از چه موادی برای سفید كردن دندان زنده استفاده می شود؟
بطور معمول از دو ماده هیدروژن پراكساید(آب اكسیژنه) و كاربامایدپراكساید استفاده می شود كه بصورت ژل تهیه شده و در سرنگ هایی پلاستیكی به بازار عرضه میشوند.
▪ آیا برای استفاده از این مواد به وسایل خاصی احتیاج هست؟
دندانپزشك از دندانها قالب گیری بعمل آورده و یك قاشقك نرم از جنس پلاستیك های نرم و شفاف كه دندانها را در بر می گیرد می سازد. ماده سفیدكننده فقط بر روی سطوح و دندانهایی در قاشقك مالیده می شود كه در معرض دید بوده و احتیاج به سفیدتر شدن دارند.
▪ چه مراقبت هایی در طول درمان لازم است؟
هركارخانه سازنده ای بروشور حاوی اطلاعات و دستورات را ضمیمه كرده است. مراقبت هایی كه عمومیت داشته و بیماران باید رعایت كنند عبارتند از:
۱ ) از قاشقك سفید كننده برای هر دو فك همزمان استفاده نشود، چونكه این عمل برای بیمار مزاحمت ایجاد نموده و بهتر است نیز بیمار دندانهای یك فك را در ابتدا سفید نموده و مؤثر بودن آن را در قیاس با دندانهای فك مقابل مشاهده كند.
۲ ) از ژل سفید كننده فقط برای سطوح بیرونی و یا دندانهایی كه در صحبت كردن و یا خندیدن به چشم می آیند استفاده شود.
۳ ) از مقدار تجویز شده تجاوز نشود و اینطور نیست كه با مصرف بیشتر، دندانها بیشتر و یا زودتر سفید شوند.
۴ - در مواقعی كه قاشقك حاوی ژل سفیدكننده در دهان قرار دارد از مصرف مایعات و یا غذاها خودداری شود.
۵ ) زمان تجویز شده، دقیقاً رعایت شود.
۶ ) از فشردن قاشقك حاوی ژل با فشار دندانهای فك مقابل و یا با دست اجتناب شود.
۷ ) در طول دوره درمان از خوردن و آشامیدن مواد غذایی رنگی مثل قهوه، چای، انواع كولاها، سبزی و انواع سس های رنگی امتناع شود.
۸ ) سیگار نكشید و از خوردن و آشامیدن میوه های ترش و اسیدی مثل مركبات و تنقلاتی مثل لواشك، تمرهندی، قره قوروت و ... خودداری شود.
۹ ) از همه مهمتر قبل از استفاده دندانها را بخوبی مسواك زده و با نخ نیز تمیز نمائید.
▪ آیا استفاده از مواد سفید كننده دندان ضرر دارد؟
دو ماده ای كه بطور رایج استفاده می شوندموادی هستند كه سالهاست به عنوان دهانشویه استفاده شده و مورد تأئید جوامع دندانپزشكی می باشند. ولی مصرف آنها، گاهاً ممكن است عوارضی چون حساسیت به دارو و یا حساس شدن دندانها را بدنبال داشته باشد. در مورد حساسیت به دارو مصرف آن به كلی قطع می گردد ولی در صورت حساس شدن دندان، باید اطلاع داشت كه این حساس شدن گذرا بوده و با تمهیداتی كه دندانپزشك بكار می برد، برطرف می گردد. معمولاً یكی دو روز فاصله انداختن بین جلسات استفاده، حساسیت دندان را بهبود می بخشد.▪ مواد سفیدكننده در چه تغییر رنگهایی تجویز می گردد؟
برخی از ضایعات و نواقص دندانی مثل بد ساخته شدن مینا و عاج به آن جواب نداده و نیاز به درمانهای تكمیلی مثل لامینیت دارند. دندانهایی كه بسیار حساس می باشند نیز كاندید خوبی نمی باشند و در زنان باردار و شیرده نیز توصیه نمی گردند. از نظر نوع رنگ دندانهایی كه رنگشان در گزوه زرد و نارنجی و قهوه ای است، به درمان بهتر پاسخ داده و دندانهایی كه رنگ زمینه ای آنها خاكستری یا آبی است در برابر درمان مقاومت داشته و نیاز به درمانهای تكمیلی مثل لامینیت و روكش های چینی دارند.
▪ آیا استفاده از مواد سفیدكننده بدون تجویز پزشك مجاز است؟
استفاده از این مواد بدون نظر و تجویز دندانپزشك توصیه نمی گردد و تركیب شیمیایی و درصد مواد متشكله فعال آنها متفاوت است و برای هر بیماری نحوه مصرف و مقدار مواد مورد نیاز فرق می كند.
▪ قبل از درمان چه مواردی باید رعایت شود؟
دندانپزشك با معاینه دندانها پركردگی هایی را كه ترك و نشتی دارند شناسایی و مجدداً ترمیم می نماید. ضمناً دندانهای پوسیده نیز باید ترمیم شوند. اگر قرار است ترمیمی زیبایی و یا روكش چینی و همرنگ با دندان صورت گیرد، این درمانها در جهت هماهنگی رنگ آنها با دندانهای دیگر به بعد از درمان سفید كردن موكول شوند.
▪ چه مدت طول می كشد تا دندانها سفیدتر شوند؟
مدت درمان بستگی به چند عامل دارد:
- رنگ زمینه ای دندان و میزان تیرگی آن
- همكاری بیمار و زمان استفاده
- نسبت و درصد ماده فعال ژل سفیدكننده
● آمالگام
آمالگام قدیمی ترین ماده پركننده دندان می باشد كه هنوز هم مورد استفاده بوده و كارآیی زیادی دارد. اولین آمالگام در اوائل قرن نوزدهم (سال ۱۸۱۹) به دندانپزشكی عرضه شد. آمالگام های اولیه را از سوهان نمودن سكه های نقره و مخلوط كردن آنها با جیوه بدست می آوردند.
▪ تركیب آمالگام چیست؟
پودر آمالگام آلیاژی عمدتاً متشكل از نقره، مس و قلع می باشد كه بیشترین درصد مواد متشكله آن نقره می باشد. در مطب های دندانپزشكی این پودر با جیوه مخلوط شده و بصورت آلیاژ آمالگام مورد استفاده قرار می گیرد.
▪ مزایای آمالگام چیست؟
با توجه به حدود دو قرن استفاده از این مواد، آمالگام به عنوان یكی از بهترین مواد ترمیمی شناخته شده می باشد. مقاومت آمالگام در برابر فشارهای سنگین جویدن زیاد می باشد. بعد از اختلاط پودر آمالگام با جیوه، بصورت خمیری درآمده كه براحتی در حفرات دندان تراش خورده گذاشته شده و سپس سخت می گردد. بنابراین كاربرد راحت آن یك امتیاز محسوب می گردد و با توجه به كوتاهی زمان كار، هزینه آن از كامپوزیت ها (مواد ترمیمی همرنگ دندان) كمتر می باشد.
▪ آیا جیوه موجود در آمالگام سمی است؟
فلز جیوه و بخار جیوه و تركیبات آلی آن دارای سمیت زیادی بوده و برای انسان ضرر دارد، ولی جیوه موجود در آمالگام بصورت تركیب معدنی آن می باشد كه دارای سمیت بسیار كمتری نسبت به بقیه حالات جیوه می باشد و تحقیقات نشان داده است كه مقدار جیوه ای كه از اشخاصی كه متوسط ۸ عدد پركردگی آمالگام داشته اند متصاعد می شود كمتر از حد مجاز جیوه ای است كه كارگران معادن جیوه می توانند دریافت كنند.
▪ معایب آمالگام چیست؟
آمالگام همرنگ دندان نبوده و به رنگ فلز می باشد، ضمناً نیاز به زمانی نسبتاً طولانی (تا چند ساعت) برای سخت شدن دارد و به دلیل ماهیت فلزی عایق حرارتی و الكتریكی نمی باشد.
▪ علت تغییر رنگ بعضی از پركردگی های آمالگام چیست؟
تركیبات نقره موجود در آمالگام مستعد تغییر رنگ بوده، بخصوص در تماس با مواد غذایی سولفوردار مانند تخم مرغ، رنگ آن مقداری تیره می گردد كه با توجه به اینكه دندانهای خلفی با آن پر می شوند و دیده نمی شوند جای نگرانی وجود ندارد.
▪ علت اینكه گاهی با كشیدن زرورق پوشش شكلات و سیگار بر پركردگی آمالگام، دندان تحریك میگردد چیست؟
تماس دو فلز نا متجانس در دهان در مجاورت بزاق ایجاد یك جریان الكتریكی گذرا می كند كه گالوانیك نام دارد. تماس قاشق مسی یا زرورق آلومینیومی با پركردگی آمالگام ممكن است این جریان الكتریكی را بوجود آورد ولی با قاشق های استیل این حالت یا اتفاق نمی افتد و یا كمتراست و در كل نباید نگران بود.
▪ چرا بعضی از پركردگی ها می شكنند و یا خالی می شوند؟
دندانی كه ترمیم می گردد مسلماً مثل حالت اولی كه سالم و دست نخورده و بدون پوسیدگی بوده مقاومت ندارد و همانند چینی بند زده شده است و احتیاج به مراقبت بیشتری دارد. ضمناً به دلیل اینكه آمالگام به دندان نمی چسبند نیاز به حفره گیردار دارد. رعایت بهداشت دهان ودندان و دستوراتی كه دندانپزشك می دهداز موارد شكست می كاهد. عدم رعایت موازین بهداشتی و توصیه های مراقبتی باعث عود پوسیدگی در نسج دندانی باقیمانده می شود. علاوه بر این فشارهای زیاد سیستم جونده، رفتن یك جسم سخت مثل سنگ روی پركردگی به هنگام غذا خوردن و ضعیف بودن دیواره های حفره سبب ساز می باشند. مقدار نسج باقیمانده، وسعت و عمق حفره، محل آن و دندان درگیر نیز از مواردی هستند كه در دوام و عمر دندان ترمیم شده دخالت دارند.
▪ از پركردگی های آمالگام چگونه باید مراقبت كرد؟
عمده سختی آمالگام در ساعت اول بعد از ترمیم ایجاد می گردد. بعد از پر كردن دندان با آمالگام بهتر است تا چند ساعت غذایی خورده نشود. روز اول با سمتی از دهان كه دندان پر شده، عمل جویدن غذا صورت نگیرد. در صورت احساس بلند بودن پر كردگی در اولین فرصت برای كوتاه كردن آن به مطب مراجعه شود. در روز اول پر كردن دندان با آمالگام بهتر است از غذاهای نرم استفاده شود. از روز بعد جویدن عادی موردی ندارد.
▪ آیا آمالگام دندانی بی خطر است؟
آمالگام به مدت بیش ازصد سال است كه در سراسر دنیا برای ترمیم دندان استفاده می شود و مطالعات هرگونه ارتباط بین ترمیم های آمالگام و مشكلات پزشكی را رد كرده اند. به همین دلیل آمالگام هنوز یك ماده بی خطر برای بیماران دندانپزشكی محسوب می شود.
▪ آیا ممكن است كسی نسبت به آمالگام، واكنش آلرژیك نشان دهد؟
تعداد بسیار كمی از افراد نسبت به ترمیم های آمالگام آلرژیك هستند و تا به حال كمتر از ۱۰۰ مورد گزارش شده است. در این موارد نادر، جیوه، پاسخ آلرژیك را برانگیخته است و علائم آلرژی به آمالگام مشابه سایر آلرژیهای پوستی بوده است. اغلب بیماران آلرژیك نسبت به آمالگام، تاریخچه پزشكی یا فامیلی آلرژی به فلزات را دارند. اگر وجود آلرژی قطعی باشد، ترمیمهای دیگری باید استفاده شود.
▪ آیا درست است كه در سایر كشورها، استفاده از آمالگام ممنوع شده است؟
گزارشات نادرست محدودیت استفاده از آمالگام را در تعدادی كشورها با ممنوعیت كلی آن اشتباه كرده اند. در حال حاضر، دندانپزشكان در سراسر دنیا از آمالگامهای دندانی استفاده می كنند تا دندانهای پوسیده را ترمیم كنند. مطالعات نیز هیچ ارتباطی بین ترمیمهای آمالگام و مشكلات پزشكی نیافته اند.
▪ آیا ترمیمی وجود دارد كه همرنگ دندان باشد؟
رزین های كامپوزیت مواد پلاستیكی همرنگ دندان(ساخته شده از شیشه و رزین) هستند كه هم برای پركردن دندان و هم برای ترمیم نقایص دندانی بكار می روندو به دلیل اینكه همرنگ دندان می باشند، تشخیص آنها از دندان طبیعی مشكل است. كامپوزیتها معمولاً در دندانهای قدامی كه ظاهر طبیعی فرد اهمیت دارد، بكار می روند. در دندانهای خلفی نیز بسته به محل و وسعت پوسیدگی از مواد همرنگ دندان استفاده می شود. رزین های كامپوزیت معمولاً گرانتر از آمالگام هستند.
▪ اگر دندان من آسیب ندیده باشد و ترمیم آن سرجای خود باشد، چرا نیاز به تعویض آن می باشد؟
فشارهای مداوم جویدن، سائیدن و فشردن دندانها باعث سایندگی، شكستن یا ترك خوردن ترمیم می شود كه ممكن است شما متوجه آن نباشید، ولی دندانپزشك در طی معاینات روتین دندانپزشكی، ضعیف شدن ترمیم را تشخیص داده و تصمیم به تعویض آن می گیرد. اگر حدفاصل مینای دندان و ترمیم شكسته شود، ذرات غذا و باكتریهای مولد پوسیدگی به زیر ترمیم راه می یابند و باعث بروز پوسیدگی در آن دندان می شوند. پوسیدگی درمان نشده، باعث عفونی نمودن پالپ دندان و بروز آبسه می شود. اگر نرمیم وسیع باشد یا پوسیدگی مجدد ایجاد شده، گسترده باشد، ممكن است میزان كافی از نسج دندان باقی نمانده باشد، تا بتوان آن را مجدداً ترمیم نمود. در اینگونه موارد دندانپزشك، دندان را بازسازی و روكش می نماید.
▪ بعضی تصورات غلط در مورد آمالگام
-آمالگام دندانی، برای سلامتی مضر می باشد. صحیح: درست نیست. شما باید از این نظر كاملاً مطمئن باشید. سازمانهای متعدد بین المللی كه مسئول مراقبت از سلامت عموم مردم هستند. بارها اعلام داشته اند كه ترمیم های آمالگام بی خطر هستند.این سازمانها عبارتنداز: سازمان بهداشت جهانی،انستیتوی ملی سلامت، سازمان غذا و دارو و ...
- برداشتن ترمیمهای آمالگام، بعضی بیماریها را درمان می كند. صحیح: این تصور كاملاً غلط است و نامعقول است كه با این باور افراد را متحمل انجام درمانهای دندانپزشكی غیر ضروری بنمائیم. بسیاری از سازمانهای معتبر پزشكی این مسئله را تائید كرده اند.
- هیچ مدرك علمی دال بر پیشرفت MS یا سایر بیماریهای عصبی با ترمیمهای دندانی حاوی جیوه وجود ندارد(انجمن ملی مالتیپل اسكلروزیس)
- بر اساس مستدل ترین مدارك علمی، هیچ رابطه ای بین ترمیمهای دندانی نقره ای و آلزایمر وجود ندارد.(انجمن آلزایمر)
- هیچ مدرك علمی در مورد اثرات سمی كلینیكی قابل اندازه گیری و بررسی در مورد آمالگام دندانی وجود ندارد.(آكادمی پزشكان اطفال آمریكا)
- ترمیمهای آمالگام، بخارات جیوه آزاد می سازند كه برای سلامتی بدن مضراست. صحیح: تحت فشار جویدن یا سائیدن، مقادیر بسیار اندكی بخار جیوه ( بین ۳-۱ میكروگرم در روز) ممكن است از آمالگام آزاد شود، اما مدارك علمی دال بر مضر بودن این سطح پائین تماس با بخار جیوه وجود ندارد. متخصصین مواد دندانپزشكی اظهار میدارند كه در یك فرد بسیار حساس، باید حدود ۵۰۰ ترمیم آمالگام وجود داشته باشد تا حداقل علائم تماس با بخار جیوه بروز نماید.
- دندانپزشكان نمی توانند به بیمارانشان بگویند كه آمالگام، حاوی جیوه است. صحیح: دندانپزشكان باید در مورد كلیه مواد ترمیمی با بیمارانشان صحبت كنند و با كمك هم، مناسبترین درمان را انتخاب نمایند. افرادی كه در مورد خطر آمالگام سؤال می كنند، نهایتاً بیشتر احتمال دارد كه این نوع ترمیم را برای خود انتخاب كنند، زیرا اطلاعات نادرست آنها توسط دندانپزشك تصحیح شده و متوجه اشتباه خود می گردند.
سایتهای مرتبط :
The American Dental Association(ADA)
The food & drag administration (FDA)
Word health organization (WHO)
National institues of health: Mercury in dental amalgams(fillings) (NIH)
Centers for disease control & prevention (CDCP)
United States Department of health & human services(USDHS)
منبع : اداره سلامت دهان و دندان