یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دیمورفودون، دندان دوشکل


دیمورفودون، دندان دوشکل
● آناتومی:
دیمورفودون(به معنای دندان دوشكل) پتروزاری با طول بال ۴ فوت(۲/۱متر)بود. این جانور دایناسور نبود اما گونه منقرض شده ای از خزندگان پرنده می باشد. این جانور سری بزرگ، آرواره هایی عمیق، عریض و دندان دار شبیه منقار مرغان دریایی امروزی، گردنی کوتاه و زایده پوستی الماسی شکلی در انتهای دم بلند و نوک تیزش داشت. سر نسبتا بزرگ این جانور برای جفت گیری بوده است.
برخلاف اکثر پتروزارهای دیگر، پاهای دیمورفودون به سمت خارج پهن می شدند که گامهای این جانور را ناموزون و زشت می ساخت. این امر نشان می دهد که دیمورفودون بیشتر زمانی را که پرواز نمی کرده، از تخته سنگها یا شاخه های درخت آویزان می شده و خود را روی چنگال انگشتانش نگه می داشته است.
● زمان زیست:
دیمورفودون در دوره ژوراسیک پیشین می زیست.
● تغذیه:
دیمورفودون، گوشتخوار بوده و احتمالا ماهیها را می خورده است.
● تحرک:
دیمورفودون با استفاده از بالهای بزرگ و سبکش به خوبی پرواز می کرد. دم بلند و باریک این جانور به همراه زایده پوستی الماسی شکلی که در انتهای آن قرار داشت، به حفظ تعادل دیمورفودون به هنگام پرواز کمک می کرد.
● طبقه بندی:
دیمورفودون نوعی پتروزار بود، خزنده ای پرنده که بسیار شبیه دایناسورها بود. در تعریف، همه دایناسورها خزندگان دیاپسید با وضعیت ایستایی راست و ایستاده هستند. احتمالا وضعیت ایستایی پتروزارها نیمه راست بوده است و دایناسور نبوده اند. تعداد کمی از دیرینه شناسان معتقدند که وضعیت ایستایی پتروزارها راست بوده است و بنابراین باید پتروزارها را جزء دایناسورها قرار داد(از تروپودها مشتق شده اند). به هر حال، مطمئنا دایناسورها و پتروزارها بسیار به هم نزدیک هستند.
● دیمورفودون متعلق است به:
· مهره داران
· تتراپودا
· دیاپسیدها- دیاپسیدها شامل همه خزندگان(به استثنای لاک پشتها)و پرندگان می باشند. از ویژگیهای آنها وجود دو حفره در بخش پشتی و بالایی جمجمه و دو حفره پشت چشمهاست.
· آرکوزارها- این گروه شامل دایناسورها، تمساحها، پتروزارها، پرندگان و غیره است.
· پتروزارها- خزندگان پرنده.
رامفورینکوییدها(منقار دماغی)- پتروزارهای اولیه که در دوره تریاس ظهور کردند و در انتهای ژوراسیک منقرض شدند و دارای دمی بلند، گردنی کوتاه و بالهایی بلند و باریک بودند. آنها نخستین مهره داران پرنده بودند و احتمالا برای پرواز بالهایشان را به هم می زدند. رامفورینکوییدها عبارتند از: اودیمورفودون، دیمورفودون، رامفورینکوس، اسکافوگناتوس، سوردس و آنوروگناتوس.
● کشف فسیلها:
فسیلهای دیمورفودون در انگلستان یافت شده اند. این جانور، در سال ۱۸۵۹، توسط دیرینه شناس اون نامگذاری شد.
منبع : پایگاه داده‌های علوم زمین کشور


همچنین مشاهده کنید