دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

قلقاس لکه لکه


قلقاس لکه لکه
ـ نام انگلیسی: Arum Tachete
ـ نام علمی: Arum Maculatum L
ـ تیره: گل شیپوری
گیاهی است علفی و دارای ریزوم متورم و برگ های بزرگ با دمبرگ بلند که بعضی مواقع لکه های قهوه ای نیز روی آن وجود دارد. محورگل پس ا درآمدن برگ ها و از میان آن ظاهر می شود و دارای دو نوع گل نر و ماده است. این گل عطر ناخوشایندی از خود متصاعد می کند که حشرات تلقیح کننده گل را به سوی خود می کشاند. میوه ی آن قرمز رنگ است. تمام این گیاه سمی است، ولی در اثر حرارت این اثر از بین می رود. این گیاه در اروپای مرکزی و جنوبی به صورت پراکنده در جنگلهای مرطوب، در عمق دره ها، در میان خار و خاشاک در دشت ها تا کوهستان ها می روید. در قدیم آن را گیاهی سحرآمیز و مقدس می دانستند و نانواها آن را به آرد می افزودند.
اندام مورد مصرف گیاه ریزوم آن است و باید وقتی که از خاک بیرون آورده شد کاملاً شسته شود و بعد پوست آن را کند و به طور طولی برید و به دو قسمت نمود و روی سبد قرار داد یا با نخ آویزان کرد تا خشک شود. این ریزوم محتوی نوعی گلوکوزید سمی، آرونین (Aronin)، ساپونین، نشاسته و اکسالات کلسیم است که ماده آخر به آن مزه خیلی تندی می دهد.
این گیاه به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد. به نظر می رسد در طب قرون وسطی اغلب از پودر آن (همراه با قصب الذیره، مسیکه، دارچین، افسنتین، چوب سرو کوهی و شکر) برای درمان ناراحتی های معده به مقدار نوک قاشق چایخوری قبل از غذا مصرف می کرده اند.

سجاد جلال بدیعی
منبع : مطالب ارسال شده