شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

حضور دربازی های ورزشی غرب آسیا با کدام استراتژی


حضور دربازی های ورزشی غرب آسیا با کدام استراتژی
تهران میزبان اولین دوره
ایران به عنوان پیشنهاددهنده برگزاری این بازی ها خود برگزاركننده نخستین دوره بود. بازی هایی كه در ۱۵ رشته اواخر آبان ماه سال ۷۶ با شركت كشورهای سوریه، تاجیكستان، لبنان، تركمنستان، كویت، قطر، قرقیزستان، یمن و ایران با شعار ایمان (ارادت خالصانه به خداوند یكتا)، سلامتی (ورزیدگی، توازن و توان حضور مؤثر در عرصه های زندگی) و رشد (تكامل طبیعی انسان همراه با تعالی معنوی در روند زندگی) انجام شد. در این دوره از بازیها در زمینه ورزشی دستاوردهای موثری نصیب ورزش ایران نشد، چراكه در بسیاری از رشته های ورزشی شمار كم شركت كنندگان باعث شد تا بسیاری از رشته ها بدل به پیكارهای خانگی برای ورزشكاران ایران شود.در دوره اول كه كشورهای عمان، امارات، عربستان، عراق، اردن و بحرین غایب بودند كاروان ورزشی ایران موفق به كسب ۶۴ مدال طلا، ۳۶ نقره و ۵۶ برنز شد. اما ایران قهرمان بلامنازع بازی های دوره اول در سال ۱۳۸۱ در دومین دوره بازی ها با افتی فاحش فقط به ۳۶ مدال (۹ طلا، ۱۱ نقره و ۱۶ برنز) بسنده كرد. به لحاظ كیفی و كمی دوره دوم رشد بهتری نسبت به بازی های دوره اول داشت و این در حالی بود كه كاروان ورزشی ایران با خوابیدن باد قهرمانی دوره اول گام دورخیزی چندان حساب شده برای حضور در دوره دوم برنداشت.عدم رضایت از نتایج به دست آمده حتی واكنش مهندس مهرعلیزاده رئیس وقت سازمان تربیت بدنی را به همراه داشت و او علی كفاشیان معاون فنی امور فدراسیون های ورزشی را مأمور پیگیری چگونگی انتخاب و اعزام تیم ها از سوی كمیته ملی المپیك كرد كه در آن موقع مهندس هاشمی طبا و بهرام افشارزاده مسئولیت ریاست و دبیركلی آن را برعهده داشتند.
نقطه اشتراك بین مهرعلیزاده و علی آبادیجالب است كه اعزام كاروان ورزشی ایران برای دوره دوم بازی ها درست به هنگامی بود كه از حضور مهرعلیزاده در سازمان ورزش چند ماهی نگذشته بود، همان اتفاقی كه اكنون در دوران حضور مهندس علی آبادی در ورزش در حال اتفاق افتادن است.در آن موقع هم مثل همین هفته گذشته كه رئیس جدید سازمان تربیت بدنی در دیدار با رؤسای فدراسیون ها خواستار حضوری قدرتمند از سوی تیم های شركت كننده از كشورمان شده است، رئیس قبلی سازمان هم دقیقا تأكید بر حضور هرچه موفق تیم های اعزامی داشت و از تیم هایی كه احتمال موفقیت آنان كم بود خواست تا تیم اعزام نكنند. صحبت های رئیس قبلی و جدید سازمان ورزش را بخوانید تا بیشتر پی به نقطه اشتراك دیدگاه های آنان برده باشید.
بازی های غرب آسیا در ۱۱ رشته ورزشی
رئیس سازمان تربیت بدنی در گردهمایی ماهانه رؤسای فدراسیون های ورزشی گفت: عملكرد تیم های اعزامی ایران به بازی های غرب آسیا در كویت، نشانگر نتایج ما در بازی های آسیایی ۲۰۰۲ پوسان كره جنوبی خواهد بود.محسن مهرعلیزاده با بیان این مطلب در گردهمایی فوق كه در محل آمفی تئاتر دفتر امور مشترك فدراسیون های ورزشی برگزار شد، افزود: رؤسای فدراسیون ها باید در فرصت باقیمانده تمام تلاش خود را برای تمرینات سنگین و آماده سازی بهینه تیم های اعزامی به كار گیرند تا در این بازی ها به موفقیت های خوبی دست یابند.وی گفت: لازم و ضروری نیست كه ما حتما در بازی های آسیایی و مسابقات مختلف شركت كنیم درحالی كه می دانیم نتیجه نخواهیم گرفت. بنا بر این باید تیم هایی را به این پیكارها اعزام كنیم كه از آمادگی مناسبی برخوردار باشند و مطمئن هستیم كه نتیجه خواهند گرفت.
رئیس سازمان تربیت بدنی گفت: بازی های غرب آسیا طی روزهای ۱۴ تا ۲۳ فروردین ماه در ۱۱ رشته هندبال، فوتبال، بسكتبال، شنا، ژیمناستیك، شیرجه، دوومیدانی، كاراته، اسكواش، شمشیربازی و تیراندازی برگزار می شود و ما باید در این بازی ها نتایجی به دست بیاوریم كه درخور شأن و نام جمهوری اسلامی ایران باشد.
حضور قدرتمند كاروان ورزشی ایران در بازی های غرب آسیا
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان تربیت بدنی بر حضور قدرتمند كاروان ورزشی ایران در سومین دوره بازی های ورزشی غرب آسیا تأكید كرد.بازی های ورزشی غرب آسیا، آذرماه امسال در شهر دوحه - قطر برگزارخواهد شد. محمد علی آبادی در این دیدار كه روز شنبه با حضور مسئولان كمیته ملی المپیك و روسای فدراسیون هایی كه تیمهایشان در بازی های فوق شركت خواهند كرد، برگزار شد، افزود: من انتظار دارم ، تیم های كاروان ورزشی ایران با قدرت در بازی های فوق شركت كنند و به نتایج مطلوبی نیز دست یابند.پس از آن روسای ۱۱ فدراسیون حاضر در این نشست به تشریح دیدگاه های خوددرباره چگونگی حضور تیم های رشته های ورزشی مربوطه شان در بازی های ورزشی غرب آسیا پرداختند.برخی از روسای شركت كننده در این نشست ، از ایستادن تیم هایشان برسكوهای قهرمانی سخن گفتند و برخی دیگر با اشاره به جوانگرایی صورت گرفته در تیم هایشان حضور در این بازی ها را به منظور كسب تجربه عنوان كردند.در پایان این نشست مقرر شد كه مسئولان كمیته ملی المپیك با جمع بندی نقطه نظرات روسای فدراسیون های مختلف نسبت به چگونگی حضور كاروان ورزشی ایران در بازی های فوق تصمیم گیری كنند.روسای فدراسیون های بسكتبال ، تیراندازی ، والیبال ، هندبال ، فوتبال ، دوومیدانی ، وزنه برداری ، ژیمناستیك ، بولینگ ، شنا و شمشیربازی در این نشست حضور داشتند.حضور موثرتر در تصمیم گیری ها
این درست كه دبیركلی این بازی ها دراختیار ایران قرار دارد، اما جو غالب در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها با مدیران اجرایی ورزش كشورهایی مثل كویت، سوریه، لبنان و ... است. ایران به دلیل سوابق طولانی تر نسبت به كشورهای منطقه می تواند نقش آفرینی بهتری ایفا كند.هیچكدام از كشورهای حاضر در بازی ها پتانسیل و موقعیت نمایندگان ایران را در مجموع رشته های ورزشی در دنیا ندارند، هرچند كه كشورهای عربی در چند سال اخیر در این زمینه ها قدم های بزرگی برداشته اند و هم اكنون بسیاری از پست های كلیدی ورزش آسیا و جهان ازجمله شورای المپیك آسیا، كنفدراسیون فوتبال، والیبال، بسكتبال و دوومیدانی قاره و جهان را دراختیار گرفته اند و ما نیز باید در تعامل با آنها از رقابت و كسب كرسی های موثر عقب نمانیم.
مشكل معرفی زودهنگام
یكی از مشكلاتی كه برخی از رشته های اعزامی كشورمان با آن روبه رو بودند معرفی زودهنگام نفرات منتخب بنا به درخواست كمیته برگزاری این بازی ها بود. تعطیلی مسابقات داخلی چندین رشته ورزشی موجب شد تا آنها نتوانند با ارزیابی دقیق به معرفی نفرات اعزامی بپردازند.درخواست نفرات اعزامی رشته های ورزشی آنهم در دو هفته مانده به یك رویداد منطقه ای بیانگر شتابزدگی در برنامه ریزی است و طبیعی است كه باید در این میان با دیپلماسی قوی كاری می كردیم تا در دو هفته به شروع بازی ها فدراسیون ها می توانستند براساس یك برنامه ریزی اصولی اقدام به گزینش آماده ترین نفرات خود می كردند.
تیم های اعزامی ایران به دوره سوم
در سومین دوره بازیهای غرب آسیا ایران همانند بازیهای دوره دوم در كویت در یازده رشته ورزشی حضور می یابد. بسكتبال، والیبال، فوتبال، هندبال، تیراندازی، ژیمناستیك، دوومیدانی، وزنه برداری، بولینگ، شنا و شمشیربازی از جمله این رشته ها هستند. برای اطلاع شما خوانندگان عزیز نگاهی اجمالی به موقعیت رشته های اعزامی داریم كه در زیر می خوانید.
بهترین فرصت برای «سیموئز»
* فوتبال: ایران همانند دو دوره پیش قرار است با تیم امید كه خود را آماده حضور در بازیهای انتخاب المپیك ۳۰۰۸ پكن می كند در این بازیها حاضر شود. در این رشته به خصوص در دوره دوم كشورهای عربی حضوری نسبتا قوی داشته اند و تیم ایران هم در آن بازیها به مقام دوم رسید. همان تیمی كه بعدها با برانكو و بازیكنانی چون كعبی، كاملی مفرد، كاظمیان، نیكبخت واحدی، نكونام، بیاتی نیا، گل محمدی و... فاتح مدال طلای بازیهای آسیایی بوسان شد. تیم امید فعلی از مدتها پیش كار خود را شروع كرده است و حالا با آمدن «رنه سیموئز» سر مربی برزیلی و دستیاران هموطنش در این میدان محك خواهد خورد و بازیهای غرب آسیا فرصتی است تا كادر فنی جدید تیم امید به شناخت بیشتری از نفرات حاضر در اردو دست پیدا كنند. البته در پی تأكید رئیس سازمان تربیت بدنی مبنی بر حضور هر چه قدرتمندانه در غرب آسیا محمود یاوری مدیر فنی این تیم از دعوت بازیكنان باتجربه ای چون رودباریان، طالب لو، عنایتی،حیدری و مهدی رجب زاده به این تیم خبر داد. در فوتبال همه كشورهای عربی از موقعیت مناسبی برخوردارند. از بحرین گرفته تا عربستان، كویت، عمان، اردن، قطر و امارات.
ایران مدعی شماره یك
* والیبال: والیبال برای نخستین بار طی سه دوره در زمره بازیهای این دوره گنجانده شده است. شاید در میان ورزش های گروهی اعزامی ایران به این بازیها والیبال با توجه به موقعیت حریفان عربی شانس زیادی برای تصاحب كسب مدال طلا دارد. با توجه به عدم شركت احتمال عربستان سعودی، تنها قطر را باید جدی ترین حریف ایران دانست. قطری ها با استخدام یك مربی گرانقیمت كوبایی در والیبال شرایطی كاملا برتر نسبت به سایر كشورهای عربی دارند و در این بازیها هم منتظر فرصتند تا شاید با شكست ایران بتوانند به آرزوی بزرگ خود جامه عمل پوشند. هر چند كه ایران با درك موضوع و تعطیلی دو هفته ای لیگ با اعزام تیمی با تجربه و پرقدرت در عرصه این بازیها دست حریف را به خوبی خوانده است و ریسك نمی كند.
بسكتبال متفاوت با دوره پیش
* بسكتبال: موقعیت امروزی بسكتبال ایران در مقایسه با دوره پیش كاملا فرق كرده است. در بازیهای كویت تیم ملی بسكتبال ایران نمایشی ناامیدكننده در برابر حریفان شناخته شده اش داشت و یكی از دلایلی كه باعث تغییر مدیریت آن شد به همین بازیها برمی گشت. تیم ملی امروز ایران با برخورداری از چهره های مستعد كه در سال های اخیر با قهرمانی تیم جوانان و امیدها خود را بیشتر باور داشته اند، دیگر نباید تیمی از پیش باخته تلقی شود. هر چند سطح بسكتبال این بازیها بالاست و همه كشورهای عربی در این رشته و هندبال در زمره مدعیان بزرگ در قاره آسیا محسوب می شوند. عربستان، قطر، امارات، لبنان و سوریه هر كدام با سرمایه گذاری وسیع بدل به قطب های جدیدی در این رشته شده اند. تیم ملی بسكتبال ایران هم با فراخوانی همان نفراتی كه به تازگی از مسابقات قهرمانی آسیا (انتخابی قهرمانی جهان) بازگشته اند، قصد جبران مافات دارد.
هندبال، ملاقات با حریفان آشنا
هندبال: هندبال هم درست شرایط بسكتبال را دارد. كشورهای عربی شركت كننده در این ورزش با برخورداری از لیگی پویا و به خدمت گرفتن بهترین مربیان خارجی به سرعت در حال پیشرفت و رسیدن به مدارج بالا هستند. در جمع حریفان، كویتی ها از همه سابقه درخشان تری دارند. قطر، بحرین و امارات هم راه كویت را در پیش گرفته اند. هندبال ایران پس از چند سال وقفه اقدام به تشكیل تیم ملی كرده است. فراخواندن «یوری كلیم اوف» از مربیان صاحب نام روسی و با تولد چندین چهره مستعد در لیگ برتر هندبال ایران و حضور چند چهره با تجربه مثل امیر خانیان، محسن طاهری و... گام به دیدار با حریفان آشنا می گذارد. هندبال در محاصره كشورهای عربی خلیج فارس كار بس دشواری پیش رو دارد.
سایر رشته ها...
* تیراندازی: به دلیل پرمدال بودن چند وقتی است كه مورد توجه مسئولان ورزش قرار گرفته است. البته تیراندازان ایرانی پیشرفت خوبی را هم از خود نشان داده اند و برای حضور در بازیهای غرب آسیا اردوی آمادگی خود را در اوكراین پشت سر گذاشته اند.
* وزنه برداری: با توجه به مسایل پیش آمده در این ورزش و خروج چهره های آشنا هنوز مشخص نیست كه فدراسیون وزنه برداری با چه نفراتی در این بازیها حاضر خواهد شد. به جز قطر كه با استخدام چهره های شاخص دیگر كشورها به خصوص بلغارستان یكی از مدعیان است، سایر كشورها حرفی برای گفتن نخواهند داشت.
* ژیمناستیك: در دوره گذشته ژیمناست های ایران بد عمل نكردند و توانستند ۲ مدال طلا، ۳ نقره و ۳ برنز بدست آورند. این بار هم ژیمناست های ایرانی در وهله اول برای تصاحب مدال های بیشتر و سپس دستیابی به ركوردهای خوب به روی صحنه خواهند رفت.
* شمشیر بازی: شمشیربازان ایرانی در كویت ۳ طلا، ۳ نقره و ۴ برنز گرفتند. در این دوره نیز آنان از بخت مناسب تری برای درو كردن مدال ها برخوردارند. شمشیربازان تیم ملی در اسلحه های مختلف با بازگشت از مسابقات جهانی آلمان در بهترین شرایط خود بسر می برند.
* دو و میدانی: در این ورزش پرمدال اگر كشورهای عربی با همه قدرت و صاحب نامان خود در دوومیدانی امروز جهان حاضر شوند، دوومیدانی كاران ما كار سختی خواهند داشت. با همین اوصاف دوومیدانی در دوره قبل صاحب یك مدال نقره و ۳ برنز شده بود.
* بولینگ: بولینگ برای اولین بار در زمره این بازیها جای گرفت، با توجه به برگزاری نخست این رشته نمی توان راجع به موقعیت ورزشكاران ایران و كشورهای شركت كننده اظهارنظر كرد.
* شنا: این بار از شیرجه و واترپلو خبری نیست و باید دید پس از سروصدای بپاخاسته در مورد موفقیت های اخیر شنا، در بانكوك ملی پوشان این رشته در پیكار و رقابت با حریفان غرب آسیایی چه نتایجی از خود برجا می گذارند. در دوره قبل در شیرجه ۲ برنز و در شنا یك برنز از آن نمایندگان ایران شده بود.

علی شاكری
منبع : روزنامه همشهری