یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
مقصد یارانه ها در بخش کشاورزی
با حرکت اقتصاد ایران به سمت پیوستن به سازمان تجارت جهانی، از جمله الزاماتی که برای اقتصاد ایران ایجاد خواهد شد اصلاح نظام پرداخت یارانهها بخصوص یارانه های تولیدی است که باعث اخلال در قیمتها شده، بویژه بر روی تجارت محصولات کشاورزی اثرگذار خواهد بود.
سیاست تأمین و توزیع نهاده های کشاورزی از نخستین سیاست های حمایتی دولت در بخش کشاورزی است. هم اکنون بیش از ۹۰ درصد یارانه بخش کشاورزی مختص یارانه نهاده ها و عوامل تولید است. چرا که تأمین و تدارک نهادهها و عوامل تولید بر تقویت کمی و کیفی تولیدات مؤثر است.
اگرچه پس از انقلاب حجم سالانه یارانههای پرداختی رشد کرده، اما سهم این یارانهها به عنوان یارانههای تولید در مقابل یارانههای مصرفی روند نزولی طی کرده است. به طوری که همچنان سهم کشاورزی از یارانه اختصاصی نسبت به سایر بخشهای اقتصادی کمتر از ۱۵ درصد است.
در بخش هدفمند کردن یارانههای کشاورزی همانند هدفمند کردن دیگر یارانه ها در اقتصاد کشور، مهمترین مشکل نبود راهکارهای لازم برای شناسایی گروه های هدف و تخصیص بهینه منابع یارانهای است.
بخش هدفمند کردن یارانههای کشاورزی به معنای حذف یا افزایش قیمت این نهادهها نیست، بلکه هدف اصلی، بهینه کردن مصرف این نهادههاست.
دو سیاست اصلی حمایت و دخالت دولت در اقتصاد و در مقابل آن آزادسازی اقتصادی به عنوان دو راهبرد اساسی در اتخاذ سیاست توسعه اقتصادی مطرح هستند که با گذشت سال های زیادی از عمر علم اقتصاد، اقتصاددانان هنوز به اجماعی کلی در مورد انتخاب یکی از این دو سیاست به عنوان سیاست ارجح در توسعه اقتصادی دست نیافته اند.
در حالی که در دهه های اخیر کشورهای توسعه یافته در ادامه مسیر توسعه خود جایگزینی تدریجی راهبرد آزادسازی اقتصادی و تجاری را با راهبرد حمایت گرایی و دخالت دولت، سرلوحه کار خود قرار داده اند و این انتخاب را به دیگر کشورها نیز توصیه می کنند اما عملاً هنوز تغییر چشمگیری در این مورد بخصوص در بخش کشاورزی مشاهده نشده است.
امروزه کشورهای ثروتمند دنیا همچون ایالات متحده آمریکا، اعضای اتحادیه اروپا، ژاپن و... از بزرگترین پرداختکنندگان یارانه به بخش کشاورزی هستند.
آمریکا در سال ۲۰۰۰ به میزان ۳/۸۱میلیارد دلار یارانه به تولیدکنندگان پنبه اعطا کرد که با توجه به تعداد کشاورزان پنبه کار سهم هر کشاورز پنبه کار در این کشور حدود ۱۰۰ هزار دلار بوده است.
همچنین عنوان می شود در حالی که درآمد سرانه برخی کشورهای دنیا به کمتر از یک دلار در روز می رسد اتحادیه اروپا به هر رأس گاو روزانه ۲ دلار یارانه می دهد. از این رو بیست و چهارمین کنفرانس بین المللی اقتصاددانان کشاورزی در برلین مسأله اینگونه مطرح شد که با توجه به مطالعات صورت گرفته هر چه کشوری پیشرفتهتر باشد بیشتر از بخش کشاورزی خودحمایت می کند. ولی در کشورهای در حال توسعه گرایش به سوی عدم حمایت وجود دارد.
بررسیهای صورت گرفته توسط مرکز پژوهشهای مجلس حاکی است حمایت از بخش کشاورزی در ایران در سه دهه گذشته دارای رشد مناسبی نبوده و در برخی مواقع حمایت از بخش کشاورزی و تولیدات آن صرفاً به طور حاشیه ای و کمرنگ صورت گرفته است. براساس آمارهای موجود، میزان کل یارانه پرداختی به بخش کشاورزی از کل یارانه ها در اقتصاد ایران در ۲۲ سال گذشته فقط ۱/۱ درصد افزایش یافته است.
در کل از میان سیاستهای حمایتی دولت ـ سیاست تعیین قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی و سیاست های حمایتی مانند پرداخت یارانه ها برای دستیابی به اهداف حمایتی دولت در بخش کشاورزی مهم ترین ابزار حمایتی همان پرداخت یارانه به نهادههای کشاورزی است.
برای هدفمند کردن یارانه نهادههای کشاورزی باید از اصول علمی اقتصاد در این باره بهره جست مثلاً در مورد نهاده سم به دلیل کشش قیمتی بالا (واکنش کشاورزان در برابر افزایش و کاهش قیمت زیاد است) باید مسأله قیمت این نهاده همواره مدنظر باشد
http://aaec.blogfa.com
هادی اکبری
منبع وبلاگ انجمن علمی گروه اقتصاد کشاورزی
هادی اکبری
منبع وبلاگ انجمن علمی گروه اقتصاد کشاورزی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست