یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
دراکولای شمال !
بعضی وقتها مسافرانی كه از شكار برگشتهاند ، زخمی چركی و بدشكل را به همراه آوردهاند كه از یك طرف پیشانی آنها شروع شده ، از روی یكی از چشمها رد شده و تا نزدیك گونه ادامه پیدا كرده و گاهی حتی تا گردن و سینه هم كشیده شده است ، زخمی چركی و بدشكل و مشمئز كننده .
معمولاً اكثر این افراد ، از بیان علت بروز آن زخم عاجزند و نمیدانند چرا و چگونه سر و صورتشان زخمی شده است . زخمی كه حتی تا یك ماه انسان را آزار میدهد و پس از كنده شدن پوست ، شاید كه تا ماها نیز اثر آن برجای بماند .
از بس كه موجود بوجود آورندهٔ این زخمها اسرار آمیز و غیر قابل دیدن است ، هنوز هیچكس نمیتواند ادعا كند كه به درستی آنرا میشناسد . فقط همه با ترس و لرز یك نام را تكرار میكنند : «دراكولا» ، موجودی كه شبها به سراغ قربانیان خود رفته و خون آنها را میمكد !
به خاطر اهمیت این موضوع و رسیدن زمانی كه معمولاً در شمال ایران فصل شیوع این ناهنجاری است ، محققان مجله به دنبال یافتن «دراكولای شمال» رفتند و مقالهای را كه میخوانید ، حاصل تلاش آنهاست .
در اینجا از آقایان دكتر مهدی جلوه ، دكتر سیاوش تیرگری ، دكتر بیژن جهانبخش و مهندس بیژن مجیدیشاد كه در تحقیق و گردآوری این مطالب از هیچ كمكی فروگذار نكردند ، تشكر میكنیم . ضمناً برای تكمیلتر شدن هرچه بیشتر این تحقیق ، از مطالب ارزندهٔ آقایان دكتر محمد حسن هدایتی امامی و علینقی ناصر سود جستهایم .
● شكار و طبیعت
دراكولا حشرهایست از خانوادهٔ استافیلینیده (Staphylinidae) كه خود از راستهٔ سخت بالپوشان (Coleoptera) میباشد . حشرات خانوادهٔ استافیلینیده ، سوسكهایی هستند با بدن باریك و كشیده ، همراه با بالپوش كوتاه ، حشراتی كه میتوانند بدوند و پرواز كنند .
یكی از خصوصیات این حشرات این است كه وقتی در سطح زمین حركت میكنند ، انتهای بدن خود ( شكم و دم ) را مثل عقرب از زمین بلند میكنند . بدن آنها از سه قسمت سر و سینه و شكم تشكیل شده و طول آنها از ۶ تا ۹ میلیمتر متغییر است .
جنس پدروس (Paederus) از این خانواده مسئول ایجاد بیماری پوستی است . در گیلان و مازندران نوعی بیماری پوستی در اواخر بهار،تابستانواوایل پاییز مشاهدهمیشود كه عامل ایجادكنندهٔ آن همین حشرهٔ (Paederus Fuscipes) است . در گیلان این حشره را به نامهای مختلف ـ از جمله شب سوز ، تله گز ، زرخ پوتار ، چی سوزان ، تله مورجونه و مخصوصاً دراكولا ـ میشناسند . در مازندران اغلب فكر میكنند ضایعه پوستی ایجاد شده از حشرهای به نام ون است كه ظاهراً به یك نوع عنكبوت گفته میشود .
گونههای بیماریزای جنس پدروس در سراسر جهان یافت میشود و تاكنون ۶۰۰ گونه از این جنس شناسایی شده كه ۳۰ گونه آن بیماریزا هستند .
پرواز این حشرات تقریباً در شبها صورت میگیرد . در عین حال ، در مواقعی از روز هم پرواز میكنند . معمولاً در شبهایی كه دمای هوا زیاد و رطوبت محیط بالاست ، پرواز این حشرات به میزان زیادتری صورت میگیرد . این حشرات از قدرت پرواز خوبی برخوردار هستند ، بطوری كه از فاصلهٔ ۷۹ كیلومتری ساحل دریا ، به سوی نور كشتی جلب میشوند و این نكته قابلیت تحرك و مهاجرت این حشرهها را نشان میدهد .
این حشره برخلاف تصور عامه ، نیش نمیزند ، گاز نمیگیرد ، در موقع راه رفتن روی پوست هم ایجاد بیماری نمیكند ، بلكه فقط لهكردن حشره بر روی پوست باعث ایجاد ضایعه پوستی میگردد .
اكثراً شخص متوجه تماس این حشره نمیشود و انسان ، بهخصوص به هنگام خواب ، بطور ناخودآگاه حشره را بر روی پوست خود له میكند . اغلب محل ضایعه را اطراف چشم و گردن و سینه میتوان مشاهده كرد . البته دیگر نقاط باز بدن ، مثل بازوها و ساعد و دست و پا نیز ممكن است در معرض آسیب باشند . پس از له كردن حشره در یك نقطه از بدن ، ضایعات پوستی ممكن است به جاهای دیگر بدن هم سرایت كند و این كار بیشتر از طریق دست آلوده صورت میگیرد .
دكتر مهدی جلوه میگوید :
«قضیه از این قرار بود كه روزی در فصل تابستان كه دنبال شكار قرقاول بودم و به علت گرمای زیاد عرق كرده بودم ، در یك لحظه احساس كردم كه حشرهای در روی پیشانیام نشست . در این موقع ، با دست به پیشانی كشیدم . پس از مدتی ، در آن ناحیه سوزش و خارش حس كردم . در روزهای بعد ، ضایعه پوستی ، صورت و گردن و قسمت قدامی قفسهٔ سینه را نیز مبتلا كرد و بهبودی این ضایعه پوستی ، مدت یكماه طول كشید »
موارد ابتلا به درماتیت پدروس هرساله با شدت و ضعف از ماهای اردیبهشت تا آبان ، بخصوص در ماهای خرداد و تیر و مرداد كه هوا به شدت گرم و مرطوب است ، مشاهده میشود . در همین موقع وفور حشره نیز در بالاترین حد تراكم خود میباشد و تعداد آنها نسبت به هر زمان دیگر زیادتر است .
عوارض پوستی ناشی از له شدن حشره بر روی بدن اشخاص ، ممكن است شدید ، متوسط و یا خفیف باشد و این عوارض معمولاً پس از ۲۴ ساعت شروع میشود . البته در موارد خفیف ممكن است در روی پوست فقط یك سرخی همراه با تورم ایجاد شود و بعد هم ازبین برود . موارد متوسط همراه با قرمزی و احساس خارش است و درست ۲۴ ساعت بعد از تماس ایجاد میشود و بعد از دو روز ، حالت زیكول و تاولهایی در یك سطح اریتاماتو پیدا میشود كه بتدریج توسعه پیدا میكند و در طی دو سه روز ، به حداكثر خود میرسد . بعد مرحلهٔ پوسته پوسته شدن و ریختن پوست فرا میرسد و جای زخمی مانند سوختگی بجای میگذارد كه ممكن است مدت یك ماه یا بیشتر هم طول بكشد . موارد حاد یا شدید این عارضه شبیه موارد متوسط است ؛ اما ممكن است وسعت بیشتری داشته باشد و این امر احتمالاً ناشی از لهشدگی چندین حشره بر روی پوست میباشد و ممكن است انگشتان آلوده به پدرین ( سم حشره ) ، در اثر تماس با زخم ، سم را به دیگر نقاط انتقال دهد و ضایعه پوستی ایجاد كند .
چشم انسان در مقابل سم پدروس بسیار حساس است و گاهی در حال قدم زدن یا دوچرخه سواری در غروب ، در اثر تماس یا برخورد حشره با چشم ، سوزش و آزردگی ایجاد میشود . این عارضه میتوان ده دقیقه بعد از این برخورد آثار خود را نشان دهد . گاهی نیز در شب و در هنگام خواب حادثه اتفاق میافتد و در این حالت حشره به داخل چشم خزیده و شخص چشم خود را باز و بسته میكند . سومین نوع تماس ، انتقال سم از طریق دست آلوده به چشم است .
● منشاء سم در بدن حشره :
دانشمندان متعددی ، اعضای تناسلی این حشره را منبع ایجاد سم معرفی كردهاند . حشره نر و حشرهٔ ماده ، هردو حاوی سم هستند ؛ ولی درماتیت ایجاد شده توسط حشرهٔ ماده شدیدتر است . در سال ۱۹۵۸ ، Kurosa وجود سم را تخمهای تازه و قدیمی نر و دومین مرحله لاروی ، در شفیره و در تمام قسمتهای بدن حشره بالغ ، بجز بالها ، گزارش كرد . استخراج سم از سر ، قفسهٔ سینه و شكم این حشره در سال ۱۹۶۳ توسط Paran ، گواه وجود این ماده در سرتاسر بدن حشره است .
● سمیت پدرین :
پدرین یكی از قویترین فراوردههای سمی حیوانات شناخته شده است و سمیت آن از زهر مار هم بیشتر بوده و ۱۵ برابر از آن قویتر است . پدرین با اسید كلریدریك و هم چنین با ید (I) و برم (Br) غیر فعال میشود .
● شیوههای مبارزه با پدروس :
▪ كنترل نمودن پدروسها از طریق نصب توری و یا پشهبند (بدیهی است كارایی توری و پشهبند به اندازه مش آنها و همچنین به قطر حشره بستگی دارد )
▪ كاهش تعداد لامپهای روشن و كاهش شدت نور .
▪ پاكسازی علفهای هرز و دیگر گیاهان ، بویژه مواد پوسیده ، از فاصلهٔ ۵۰ متری از اماكن مسكونی .
▪ روش شیمیایی : در مبارزه با پدروسها ؛ روش شیمیایی نسبت به روش فیزیكی كمتر مورد توجه قرار گرفته است . حشرهكشها بجای اینكه در داخل و یا اطراف مناطق مسكونی مصرف شوند ، لازم است كه در محلهای زیست طبیعی آنها مورد استفاده قرار گیرند . البته این كار ممكن است برای حشرات مفید كشاورزی ایجاد مشكل نماید .
● شیوههای پیشگیری از ابتلا به درماتیت :
▪ خودداری از له شدن و خروج همولنف حشره در روی پوست (چنانچه دست به همولنف حشره آلوده شد ، لازم است بلافاصله قبل از تماس با نقاط دیگر بدن ، با آب و صابون شسته شود )
▪ افرادی كه در محلهای زیست این حشره ساكنند و یا توریستها و مسافران ، چننانچه البسه را پس از شستشو جهت خشك شدن در حیاط منزل آویزان مینمایند ، باید هنگام جمعآوری ، آنها را به دقت بازرسی كرده و سپس نسبت به انتقال آنها به داخل اماكن اقدام نمایند ، زیرا امكان انتقال پدروسها همراه لباس به داخل اماكن وجود دارد .
▪ چون تا یكی دو روز بعد از له شدن حشره و یا تماس همولنف آن با دست ، سمیت پدرین كم و بیش باقیاست ، لذا خاراندن و دست مالی كردن محل درماتیت میتواند باعث گسترش بیشتر ضایعه شود . بنابراین لازم است از دست زدن به محل درماتیت در این محدودهٔ زمانی خودداری شود .
● درمان درماتیت خطی و عوارض چشمی :
به عقیدهٔ بعضی از محققان حشرهشناسی پزشكی ، فراوردههای روغنی و چرب ، وضع عارضه را بدتر میكند . برخی دیگر معتقدند اصلاً درمان به میزان زیادی بیاثر است و حتی استعمال كورتیزون و آنتیهیستامین و همچنین پنیسیلین را بی اثر اعلام كردهاند . اگرچه مصرف ید سبب بیاثر شدن پدرین میشود و در درمان درماتیت خطی مورد استفاده قرار گرفته است ؛ ولی استفاده از ید جهت درمان ، آنهم پس از توسعهٔ عارضه ، ممكن است دیر باشد .
● درمان عوارض چشمی :
برای درمان عوارض چشمی ، بایستی از تماس دستهای آلوده به سم این حشره با چشم خودداری شود و آنگاه جهت جلوگیری از شروع .واكنش چشمی ، بلافاصله چشم با مقدار كافی آب پاك شسته شود ، زیرا هنوز هم ممكن است این كار بهترین راه علاج باشد . چنانچه حشرهٔ بیماریزا با شدت به چشم برخورد كند و یا در اثر تماس و بدون توجه واكنش آغاز شود ، در این صورت باید چشم بیمار بلافاصله به وسیلهٔ آب پاك به خوبی شسته شود ، سپس قطره قطره آنتیبیوتیكها (برای جلوگیری از چركی شدن) و پس از آن به آرامی چند قطره از كورتیكواستروییدها در چشم چكانیده شود . البته لازم است كه برای درمان التهاب عنبیه ، آتروپین نیز مورد استفاده قرار گیرد .
تحقیق و گردآوری : علی قاسمی
مجلهٔ شكار و طبیعت
مجلهٔ شكار و طبیعت
منبع : روزنامه جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست