یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
زنان
این نوشتار ضمن اشارهای کوتاه به وضعیت زنان جهان سوم در هنگام برگزاری پنجمین کنفرانس جهانی زن (پکن +۵ ) به کمبودها و نابرابریهای زنان در کشور ایران میپردازد و تشکیلات صنفی زنان را از عوامل مهم بهبود این وضعیت معرفی مینماید. همچنین اجلاس زنان۲۰۰۰ را روزنهای برای پیشرفت وضعیت زنان و تحقق اهداف و برنامههای توافقشده در سطح ملی و بینالمللی در حوزههای دوازدهگانه نگرانکننده سند پکن دانسته و موافقت ایران را با سند نهایی این اجلاس، در چارچوب شریعت اسلام و قانون اساسی میداند.
● مقدمه
گزارش یونیسف و برخی کمیتههای مرتبط با مسائل زنان و سایر سازمانهای بینالمللی، در برخی موارد پیشرفتهایی را نشان میدهد؛ اما انتظار افکار عمومی جهان برای استاندارد نمودن مقررات و مصوبات سازمانهای بینالمللی در رفع کلیه تبعیضات علیه زنان، چیز دیگری را میطلبد.
شهلا حبیبی مشاور رئیسجمهوری وقت در امور زنان، بعد از کنفرانس پکن دستورالعملی را تهیه کرد که در آن به اقداماتی که برای بهبود وضعیت زنان در رسیدن به اهداف کنفرانس لازم بود انجام شود، اشاره شده است. این در حالی است که براساس اصل۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین کند و زمینههای مساعد برای رشد شخصیت زن و حقوق مادی و معنوی او را فراهم نماید. بند۱۴ اصل۳ قانون اساسی نیز به تساوی بین زن و مرد تأکید کرده و دولت را مسؤول تأمین حقوق همهجانبه افراد، اعم از زن و مرد و... و تساوی عموم در برابر قانون میداند.
احمد آملی مشاور شبکههای ارتباطی تشکلهای غیردولتی زنان ایران میگوید: «از کنفرانس پکن تا به امروز، شرکت زنان در هیأت علمی دانشگاهها، آموزش مسائلی نظیر بلوغ، بهداشت جسم و روان، چاپ و انتشار کتابهای مرتبط با مسائل زنان و ایجاد مراکز مشاوره درصد چشمگیری داشته است، هرچند تسهیلات و امکانات در مناطق محروم با کمبود بسیار روبرو بوده است.» در هر صورت با وجود اقداماتی که برای برابرسازی فرصتها برای زنان از سوی نهادهای غیردولتی و دولتی انجام شده است، بدیهی است که باز هم محافل جهانی نسبت به حقوق زنان در ایران اعتراض داشته باشند.
در اجلاس زنان.۲۰۰۰ نمایندگان۱۶۳ کشور جهان بار دیگر تعهد و اراده سیاسی ملتها را برای پیشبرد وضعیت زنان و بهکارگیری کلیه اهرمهای لازم برای تحقق اهداف و برنامههای توافقشده در سطح ملی و بینالمللی در حوزههای دوازدهگانه نگرانکننده سند پکن اعلام کردند. ایران نیز ضمن تأثیری که روی۴۰ مورد از موارد سند نهایی داشته است، در نهایت در بیانیهای اعلام کرد که کلیه مفاد سند نهایی اجلاس را در چارچوب شریعت اسلام و قانون اساسی به اجرا درخواهد آورد و تحفظات جمهوری اسلامی ایران در سند پکن به این سند نیز تعمیم پیدا خواهد کرد.
● اشاره
▪ تحلیل، بررسی و دریافت چالشها و مشکلات زنان در جامعه اسلامی و غربی از دو خاستگاه متمایز انجام میپذیرد. بنمایههای فکری متفاوت که اساس فرهنگ حاکم بر هر جامعه میباشد، سرچشمه این تمایز است. هستیشناسی و انسانشناسی مادی غرب موجب میشود که نگاه به مسائل زنان، از منظر رقابت با جنس مخالف و دسترسی به فرصتهای برابر با آنان صورت پذیرد؛ اما در دیدگاه الهی که بر اصالت غرایز مادی انسانها و محوریت تمایلات شخصی و تأمین آنها پا نمیفشرد و انسان را موجودی فرامادّی در مسیر بندگی خداوند تعریف مینماید، چنین تقابلی مطرح نمیشود و زن و مرد نه در میدان تساوی که در میدان تناسب و تعادل قرار گرفته و در پیمودن راه بندگی نقشی مکمل خواهند یافت. براین اساس، آنچه در جامعه غربی مشکل زنان شمرده میشود، قابل تعمیم به جامعه اسلامی نخواهد بود. همچنین ریشهیابی و ارائه راهحل و پیشنهاد برای بهبود وضعیت زنان در هر جامعه، مسیری جدا میپیماید و ارتقاء موقعیت زنان دارای تعریفی متفاوت خواهد بود.
با توجه به این نکته شایسته است مسائل و معضلات جامعه خود را در مجموعه واحدی از چالشها و نگرانیهای زنان جهان قرار ندهیم و در رفع موانع، به جای دنبالهروی از الگوهای جهانی که ناخواسته پذیرش اهداف و بنیانهای فکری حاکم بر فرهنگ غرب را به دنبال خواهد داشت، با ابتکار و نوآوری و بهرهمندی از فرهنگ غنی خود، به تعریف چالشهای زنان جامعه خود بنشینیم و برای بهبود این وضعیت اقدام نماییم.
▪ بررسی و تحلیل نارساییهای موجود در وضعیت زنان از دیدگاه رقابت با مردان، نه تنها مشکلات زنان را برطرف نمیسازد، که به اختلاف روزافزون بین دو جنس دامن زده، حیات خانوادهها و در نتیجه نظام بشری را در معرض تهدید قرار میدهد.
▪ بیتردید اساس تغییرات و پیشرفتهای جامعه زنان در نگاه دینی، انطباق سریعتر و صحیحتر با قوانین الهی و حقوقی است که خداوند بنابر حکمت و مصلحت برایشان قرار داده است، نه وصول به استانداردهای جهانی و تعاریف آنها.
▪ اگر کمبود و خلأی در وضعیت زنان و قوانین مربوط به آنها جستجو میشود، حفظ اصول اساسی عزت و استقلال، ایجاب مینماید که درون مرزهای خود به کنکاش و انتقاد نسبت به آنها بپردازیم و پای سازمانهای جهانی را در قضاوت و اعتراض نسبت به وضعیت موجود زنان مسلمان ایرانی نگشاییم. بیشک این مطلب به معنای عدم تبادل فرهنگی نخواهد بود.
▪ آنچه در بند۱۴ اصل۳ قانون اساسی اشاره شده است، «تأمین حقوق همهجانبه افراد اعم از زن و مرد و... و تساوی عموم در برابر قانون است.» تساوی عموم در برابر قانون و تأمین حقوق ویژه هر فرد از هر جنس، به معنای تساوی زن و مرد نخواهد بود؛ بلکه موردنظر آن است که باید قانونِ مربوط به هر صنف از هر جنس، نسبت به آنان باید اجرا گردد؛ نه اینکه یک قانون نسبت به همه افراد اجرا شود.
▪ تلاش هیأت ایرانی در اجلاس زنان۲۰۰۰ برای تغییر۴۰ مورد از موارد سند نهایی آن قابل تقدیر و تحسین و نشانگر هوشیاری زنان مسلمان میباشد؛ اما نباید غفلت نمود که تغییرات جزئی در مواردی از سند نمیتواند اساس و بنیانهای فکری حاکم بر آن را متحول سازد و اهداف پیشساخته این سند را دگرگون کند. آنچه باید وجهه همت خواهران مسلمان قرار گیرد، برهمزدن چارچوبهای اساسی و نقد بنیانهای فکری حاکم بر اسناد بینالمللی و تنظیم چارچوبی برگرفته از فرامین وحی و منطبق با عرف جوامع اسلامی است.
متن غزل راد
منبع : معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست