چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
دین وسینما
۱ ) دین در سطح عامیانه آن و به صورت سنتها و رسوم در بیشتر فیلمهای ما حضور دارد. آدمهای فیلمها رفتار عادی و غریزی خود رادارند و به هنگام رویارویی با مشکلات از راههای رایج بهره میگیرند. آنها به هنگام رسیدن به بنبست حس دینیشان گل میکند به زیارت میروند، محاسن میگذارند و به نماز میایستند. دین در اینگونه فیلمها مشغله ذهنی آدمها نیست و از آنجایی که هرکس رفتارش تابع منطقی است؛ منطق این آدمها میتواند براساس غریزه، عادت یا حسابگری باشد اما قطعا دین نیست. (نمونه میخواهید: تقریبا تمام فیلمفارسیهای دهه ۴۰ و ۵۰ و ... ۶۰)!
۲) در دومین سطح، دین فقط به مثابه اعمال و شعائر دینی (مانند نماز خواندن، زیارت و ...) مطرح میشود. دین برای آنها عبارت است از انجام دادن اعمال و مناسکی خاص و لاغیر. این شخصیتها گرچه متدین هستند اما دغدغه دینی ندارند. نمونه ا ین شخصیتها را در فیلمهایی که داعیه فیلم دینی را دارند بسیار مشاهده میکنیم (نمونه میخواهید: عرفان بازیهای “مهرجویی” و فضاهای سنتی “حاتمی” و ...)
۳) در سطح برتر (و آرمانی) شخصیتهای مثبت در یک فیلم دینی کسانی هستند که دین بر وجود شخص مومن مسلط است، رفتار و گفتارش را شکل میدهد، طریقت اوست و نیز حقیقت وجود او. این شخصیت، غریزه و عقل حسابگر دارد اما آنها را در مقابل دین به کار نمیگیرد. دین برایش در همه جا حضور دارد. منطق رفتار و گفتار او به گونهای دیگر است. مصلحتاندیشی در او دیده نمیشود و دست به کاری میزند که دیگران او را حتی زیانبخش میبینند اما او - براساس شناخت خود - آن را عین صواب میداند. (نمونه میخواهید؟ شخصیت “توماس مور” در فیلم “مردی برای تمام فصول”) میبخشید که نمونه ایرانی ارائه نکردهام)!
فیلمساز سینمای دینی نخست باید شخصیتپردازی دینی را اینگونه درک کند و آنگاه آن را به تصویر بکشد. پس از آن میتواند به مناسک دینی بپردازد.
ایران محسنی
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست