شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا
خستهدلی و تیرهروزی بچههای طلاق
طلاق نه تنها برای پدر و مادر، تنشزا است، بلکه کودکان را نیز به فشار روحی میکشاند. هر چند واکنشهای عاطفی بچهها در زمان جدائی پدر و مادر، بهطور معمول به سنشان بستگی دارد. اما بسیاری از آنان با احساسهائی همچون اندوهگینی، خشم و دلواپسی دست به گریبان میشوند. خوشبختانه میتوان فشار روانی ناشی از این وضع را به کمترین حد رساند و واکنشی آشکارا و صادقانه در برابر نگرانیهای کودکان نشان داد تا به این ترتیب، بتوانیم او را در این عهد طاقتفرسا یاری کنیم.
● چگونه با کودک از جدائی سخن بگوئیم؟
زمانیکه از جدائی میان خود و همسرتان مطمئن شدید، با کودکتان دربارهٔ این تصمیم، صحبت کنید. هنگام طرح این موضوع، پدر و مادر باید هر دو حضور داشته باشند. اگر بهخوبی از عهدهٔ آن برآئید، میتوانید فرزندتان را یاری کنید تا دردناکی ماجرا را کمتر حس کند.
بچهها بهطور معمول، خود را به سبب شکست و گسست ازدواج پدر و مادرشان، ملامت مینمایند؛ در حالیکه لازم است مدام به آنان یادآور شویم که در این میان، تقصیری متوجه آنان نیست.
در پاسخ به پرسشهای مربوط به طلاق، باید به بچهها اطلاعات کامل داد تا آمادهٔ رویاروئی با دگرگونیها و تغییرهای آیندهٔ زندگی خویشتن گردند. نگرانی بسیاری از بچهها، این است که طلاق در زندگی آنان چه اثرهائی خواهد گذاشت: ”با چه کسی زندگی خواهم کرد؟“، ”آیا مرا بهجای دیگری میبرند؟“، ”آیا به مدرسهٔ جدید خواهم رفت؟“ ”آیا باز دوستانم را خواهیم دید؟“ و...
● کاهش فشار روانی (استرس) کودک
فرزندان و پدر و مادر از نبود خانوادهای که به آن امیدوار بودند، غصه میخورند و بهخصوص بچهها بابت عدم حضور پدر و یا مادر، اندوهگین هستند. از همینروست که عدهای از ایشان حتی بعد از اعلام حتمی بودن طلاق، هنوز امیدوار هستند که روزی پدر و مادر با هم آشتی میکنند.
جهت کاهش فشار روحی ناشی از تغییرهای طلاق، میتوان شیوههای زیر را بهکار برد:
۱) کودک را به گفتوگو فرا خوانید
▪ لازم است بچهها بدانند که احساسهای آنان از دید پدر و مادرشان اهمیت داشته و جدی گرفته خواهد شد.
▪ آنان را راهنمائی کنید که احساسهای خویش را بیان کنند.
▪ امکان دارد رفتار بچهها، شما را از احساسهای اندوه یا خشم آنان باخبر گرداند. بگذارید آنان احساسهای خود را بر زبان جاری سازند؛ شنوندهٔ خوبی باشید؛ حتی اگر شنیدنش برایتان دشوار باشد.
۲) احساسهای آنان را مجاز شمارید
گفتهای مانند ”عجیب نیست که غصهداری“ به بچهها هشدار میدهد که احساسهایشان موجه است. آنچه اهمیت دارد، این است که پیش از پیشنهاد شیوههائی جهت بهبود وضع، آنان را ترغیب کرده تا هر چه در دل دارند، فراموش کنند.
۳) پشتیبانی کنید
از کودک بپرسید: ”بهنظر شما چه عاملی به تو کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشی؟“ ممکن است نتواند چیزی را نام ببرد، اما شما میتوانید چند مورد به او پیشنهاد کنید: لحظهای کنار هم بنشینید، راه بروید و... امکان دارد بچههای خردسالتر از پیشنهاد تلفن کردن به پدر یا کشیدن تصویر و اهداء آن به مادر در ساعتهای پایانی روز که به دیدارش میآید، استقبال کند.
● واکنش در مقابل فشار روحی
در زیر نشانههائی را آوردهایم که نمایشگر فشار روانی در مرحلههای گوناگون است:
▪ بچههای شیرخواره و نوپا
چنین کودکانی نیاز به سازگاری و روزمرگی دارند و آشنائی، تسلیبخش آنان است. احتمال دارد برنامههای پیشبینی نشده، دگرگونیهای متعدد یا جدائیهای ناگهانی، پریشان خاطرشان کند.
کودکان شیرخوار و نوپا در مواجهه با جدائی، حساس هستند. امکان دارد نشانههای ناشی از اضطراب جدائی بهصورت عزلتگزینی، غمباری یا رفتار همراه با چسبندگی جلوهگر شوند.
▪ کودکان پیشدبستانی یا کودکستانی
بچهها در این سن و سال، به مراقبت مداوم احتیاج دارند؛ ولی از آنجائی که حافظهٔ درازمدت و مهارتهای زبانیشان گسترش مییابد، بیشتر متکی بهخود میشوند.
نشانههای هشداردهنده برای این گروه سنی عبارتند از: نگرانیهای پیاپی به خاطر جدائی و بازگشت به عادتهای پیشین مانند مکیدن انگشت، شبادراری و بدخوابیهای شبانگاهی.
▪ کودکان ۶ تا ۸ ساله
کودکان ۶ تا ۸ ساله به وقت بیشتری احتیاج دارند تا همچنان اطمینان یابند که محبوب هستند. شاید کودکتان بخواهد مطمئن شود که شما و نیز همسرتان بهطور یکسان برایش وقت صرف میکنید. همچنین کودکان در این سن و سال به موردهائی همچون ”چه کسی باید سرزنش شود و مقصر است؟“ علاقه دارند.
اگر فرزند شما، امید خود را به پیوند دوبارهٔ پدر و مادرش بیان کند، مطمئن باشید که او وقتی را جداگانه با هردوی شما گذرانده تا واقعیت وضع را استحکام بخشد.
▪ کودکان ۹ تا ۱۲ ساله (سنین پیش از نوجوانی)
احتمال دارد کودکتان نخواهد بهطور یکسان در کنار هر یک از شما بماند و بودن با یکی را بر دیگری ترجیح دهد. این رویه را بپذیرید و وقتی رخ میدهد، بهدل نگیرید؛ برنامهٔ دیدار را رعایت کنید.
نشانههای هشداردهنده برای این گروه سنی، شامل مشکلهائی از قبیل تنهائی، افسردگی، خشم یا علائم بیماری جسمانی مانند سردرد، دلدرد و اشکالهای فراگیری میباشند.
▪ نوجوانان
در سالهای اولیهٔ نوجوانی، بچهها نیازمند پشتیبانی پایدار پدر و مادر هستند؛ اما ممکن نیست استفادۀ مشترک از برنامههای زندگیشان را بپذیرند؛ زیرا امکان دارد این وضع، زندگی اجتماعی آنان را بر هم زند.
بچهها، در اوائل دورهٔ نوجوانی، احساس صحیحی از زمان و درک بهجائی از آن دارند؛ مبنی بر اینکه به زندگی بزرگسالی نزدیک میشوند.
هرچه بر سن نوجوانان افزوده میشود، فعالیتهای اجتماعی و نیز تثبیت آزادی و عدم وابستگی، بیشتر در کانون توجهشان قرار میگیرد؛ بنابراین علاقهٔ آنان به مشکلهای پدر و مادر کاهش میپذیرد؛ ولی باید دانست که نوجوانانتان نیازمند پشتیبانی شما هستند. گفتوگوی مداوم با آنان، مفید است.
افسردگی کجخلقی، تندخوئی، تخلیهٔ هیجانها، عملکرد نامطلوب در مدرسه، مصرف موادمخدر یا رفتار حاد مخالفتآمیز، همگی نشانهٔ آن هستند که نوجوان دچار مشکل است.
● ستیزهجوئی در حضور بچه
اگر چه بگومگوی گاهگاهی بین پدر و مادر، عاقلانه بوده و حتی از یک خانوادهٔ سالم انتظار میرود، اما زندگی در نبردگاه دشمنی و کینهتوزی مداوم، نزاع و درگیری پایانناپذیر، امکان دارد یکبار سنگین روانشناختی را بر فرزندتان تحمیل کند. رخدادهای آسیبزا مانند جیغ کشیدن، زد و خورد، جر و بحث کردن یا خشونت، بچهها را ترسو و نگران بار میآورد.
● رخدادهای پس از طلاق
تا سر حد امکان، حفظ وضعیت طبیعی بعد از طلاق، اهمیت دارد. این وضع با رعایت امور منظم روزانه مشتمل بر آداب غذاخوردن، قاعدههای رفتاری و شیوههای نظم و ترتیب، صورت میگیرد. محدودیتهای آرامبخش بهویژه در زمان تغییر، موقعیت بچهها را نااستوار و متزلزل میسازد. عشق و محبت یکطرفه، باعث تباهی زندگی کودک میگردد.
● چند توصیهٔ زیر را به خاطر بسپارید:
▪ با خود و فرزندتان شکیبا باشید. رفع اضطرابهای عاطفی، لطمهها و آسیبهای متعاقب طلاق، نیاز به زمان دارد و بهطور معمول مرحله به مرحله انجام میپذیرد.
▪ در برابر وسوسهٔ مربوط به جبران غم و اندوه کودک، با تهیهٔ چیزهای مادی، خرید خوراکیها یا امتیازهای ویژه مقاومت کنید.
▪ نشانههای فشار روانی کودکتان را به نسبت سن و سالش تشخیص دهید. از پزشک یا درمانگرتان بخواهید که شما را از نظر شیوهٔ حل مشکلهای مخصوص ناشی از تشویشتان راهنمائی کنند.
▪ پشتیبانی صحیح سبب میگردد که بچهها بتوانند با کامروائی، از عهدهٔ دگرگونیهای مربوط به طلاق برآیند.
منبع: ”http://www.kidshealth.com“
مترجم: ا. امیردیوانی
نویسنده، مترجم و پژوهشگر
مترجم: ا. امیردیوانی
نویسنده، مترجم و پژوهشگر
منبع : مجله شادکامی و موفقیت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست