جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
وزارت صنایع بی ((معادن )) یا با ((معادن))
علیرغم گذشت بیش از دو سال از ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و فلزات وتشكیل وزارت صنایع و معادن ظاهرا هنوز بسیاری این ادغام را به رسمیت نشناخته و از وزارت صنایع بدون (معادن) نام می برند. این امر نه فقط توسط مردم عادی و كوچه و خیابان بلكه حتی در میان مقامات رسمی ، صدا و سیما، نهادها و ارگانهای اداری و ... نیز به چشم می خورد. اما چه این از قلم افتادن (معادن)از تركیب (صنایع و معادن)ناشی از سهل انگاری و غفلت و قاعده (كم كوشی)زبان باشد و یا اعتراضی ناخودآگاه به ناچیز بودن اهمیت این (جزء) در تركیب یك نام، حاصل آن این خطر و آسیب خواهد بود كه نام ( معدن ) كه با تلاش بسیار در طی سالهای پس از انقلاب تا حدودی ماهیت مستقل و حداقل جایگاه مناسب تبلیغی را در ذهن و باور اجتماع كسب نموده بود رفته رفته از حافظه مردم رخت بربندد و زمینه برای حذف آن از عرصه تولید اقتصادی كشور فراهم شود. اما اگر فرض سهل انگاری و غفلت را كنار بگذاریم و بدنبال یافتن دلایل عینی این حذف واژگانی باشیم، آنگاه باید با جستجو در جایگاه این مقوله در تولید ناخالص داخلی، وزن و اعتبار آن رامحك زنیم. بنا به گفته معاون امورمعادن وزارت صنایع و معادن سهم معدن در تولید ناخالص داخلی در سال گذشته (یه قیمت های ثابت سال۶۹ ) ۱/۱ درصد بوده است كه عدد بسیار ناچیزی محسوب میگردد (این عدد در مورد صنعت ۷۸/۱۳ درصد بوده است ) و به اذعان همین مقام و سایر كارشناسان و دست اندركاران این بخش به هیچ وجه متناسب با كمیت و كیفیت و تنوع ذخایر و منابع این بخش نمی باشد و این مطلب نه حدیث امروز و چند سال اخیر و یا بعد از انقلاب كه حتی قبل از انقلاب و سالهای دورتر نیز همین اعداد و ارقام ناچیز و همین نسبتهای تاسف انگیز بیلان كار و عملكرد یكی از مستعدترین بخشهای اقتصادی كشور در ایجاد ثروت، تامین اشتغال ،رشد و توسعه مناطق دور افتاده و ... بوده است.
بخشی كه بسیاری از كالاهای استراتژیك صنعتی از قبیل فولاد، آلومینیوم ، سیمان و ... وابسته به آن می باشند. لایحه تمركز امور صنعت و معدن و تشكیل وزارت صنایع و معادن بمنظور رفع این عقب ماندگی و تسریع و تعمیق فرایند پیشرفت این بخش پایه ای اقتصاد كشور طرح و تصویب گردید، اما در همان زمان ارائه این لایحه نیز دو رویكرد در زمینه میزان تاثیر این اقدام در تحقق آن اهداف وجود داشت: رویكردی كه این امر را سبب از بین رفتن و كاهش سستی و خمودگی ، جلوگیری از تداخل وظایف و افزایش كارایی و بهره وری و ایجاد ارتباط منسجم تر در بخش صنعت و معدن كشور می دانست و رویكرد دیگری كه ضمن تاكید بر ضرورت انجام تغییرات حساب شده و هدفمند در تشكیلات دولت این تغییرات را فاقد تاثیرات تعیین كننده در كارایی و بهره وری دانسته و معضل اساسی را در مشكلاتی چون پائین بودن توان كارشناسی، روشها و رویه های مورد عمل ، عدم حاكمیت قانون و مقررات ، ضعف دانش فنی و مدیریتی، كمبود سرمایه و فقدان سرمایه گذاری و .... می دانستند.
گمان می رود دیدگاه تدوین كنندگان لایحه و مسئولان امروز وزارت صنایع و معادن نزدیكی بیشتری به رویكرد دوم داشته و در پی دستیابی به این اهداف بوده اند و بر همین اساس نیز بوده است كه در ماده یك این لایحه هدف از (( اصلاح و بهسازی تشكیلات دولت )) را (( توسعه و پیشبرد امور صنعتی و معدنی))و ((استفاده بهینه از نیروی انسانی و امكانات موجود)) عنوان داشته و در سایر بندها نیز بر برنامه ریزی توامان برای ((افزایش بازدهی و بهره وری بخش صنعت و معدن كشور))،(( هدایت و حمایت از واحدهای صنعتی و معدنی و مساعدت در گسترش و نوسازی توسعه و فعالیتهای آنها)) ، .... تاكید شده است. كه این همه یعنی نگرش یكسان به صنعت ومعد
اما علیرغم این تاكیدات در عرصه عمل بخش معدن در مجموعه فعالیتهای صنعت و معدن كشور جایگاه شایسته خود را كسب نكرده، بطوری كه ارزش افزوده معدن طی سالهای ۸۰ و ۸۱ و (به قیمت ثابت سال ۶۹) به ترتیب ۸/۵۴۷ و ۵/۶۱۲ (متوسط رشد این بخش طی سالهای ۸۱-۷۶ حدود ۲/۷ بوده است) بالغ گردیده است در حالیكه این رقم در صنعت ۸/۸۰۰۱ و ۰/۸۸۸۲ (متوسط رشد این بخش طی سالهــای ۷۶-۸۱ ، ۷/۹ بوده است)
بالغ گردیده كه مطابق این آمار درصد تغییر سال ۸۱ به ۸۰ در صنعت ۱۱ و در معدن ۸/۱۱ درصد بوده است .
اگر دستیابی به این اعداد را به حساب اقدامات و نتایج حاصل از ادغام دو بخش صنعت و معدن بدانیم باید گفت تا اینجای كار صرفا دستاورد افزایش رشد ۸/۰ درصدی در مقایسه با صنعت نصیب بخش معدن گردیده است. كه طبعا هنوز با اهداف و آمال و آروزهای كارشناسان و دست اندركاران بخش معدن فاصله بسیار دارد. البته در این میان باید علاوه بر آنكه به معضلات و مشكلات ساختاری بخش معدن كه مانع دستیابی به رشدهای سریع می شود از قبیل : دورا فتادگی معادن و فقدان زیرساختهای جاده ای و ترانزیتی و امكانات و تاسیسات برق ، آب، گاز ، .... دوری از مراكز مبادله و عرضه، دیر بازده بودن سرمایه گذاری معدن و ریسك بالای سرمایه گذاری در این حوزه وفقدان و یا كم تحركی و كم تجربگی نهادها و تشكلهای صنفی ، عدم حمایت نهادهای مالی و اعتباری از فعالیت معدنی اعم از اكتشاف و استخراج اشاره كرد، به اقدامات مثبتی چون: ایجاد صندوق بیمه و تضمین سرمایه گذاری ، ایجاد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، ایجاد نظام مهندسی معدنی، ... كه تاكنون انجام شده نیز تاكید نمود.
اما بنظر میرسد در مجموع بخش معدن كشور هنوز برای خارج شدن از حاشیه و بودن درمتن و كسب جایگاه مستقل و شایسته خود راه درازی در پیش دارد، راه درازی كه پی آمد آن البته می تواند متناسب با آهنگ این پیشرفت و حضور در افزایش تولید ملی و لمس این حضور توسط مردم و در عینیت اجتماع ، به رسمیت شناخته شدن در باور عام باشد. باوری كه خود می تواند در چرخه ای مولد و سازنده سكوی پرشی برای جذب نیروها وسرمایه های اجتماعی به این بخش و افزایش توان این بخش در تولید ثروت بیشتر و سوددهی بالاتر گردد. در این میان البته نقش نهاد توسعه ای تازه متولد شده یعنی ((سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران)) بسیار حساس و اساسی است . وظیفه ای كه با حل مشكلاتی چون : عدم حضور بخش خصوص ، دسترسی ناكافی به بازار پول و سرمایه ، شفاف نبودن قوانین و مقررات ، پایین بودن دانش فنی و تكنولوژیك و ...... هم وزن برادر دوقلوی خود درسالهای دهه پنجاه داشته باشد!
حسین حقگو
منبع : وزارت صنایع و معادن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست