سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
دغدغه های تازه ژنرال بدون یونیفورم
ایالات متحده آمریکا همواره سعی داشته است با دخالت در اوضاع داخلی پاکستان و افغانستان معادلات سیاسی این کشورها را به سود اهداف سلطه طلبانه خود ترسیم نماید.آنچه مسلم است اینکه جمهوریخواهان و دموکراتهای واشنگتن همواره خواهان تشدید سلطه خود بر مناطق مختلف جهان بوده اند.پس از آغاز دوران ریاست جمهوری بوش پسر و انفجار در برجهای دوقلوی نیویورک ،جمهوریخواهان آمریکا در صدد بازتعریف پنهان رابطه خود پاکستان بر آمدند.نگاه بوش پسر و دیک چنی نسبت به تحولات پاکستان نگاهی کاملا ابزارگرایانه است.بازهای آمریکا سعی دارند مسائل جاری در اسلام آباد را در راستای سیاستهای سلطه طلبانه حزب متبوع خود هدایت نمایند.از این رو ردپای واشنگتن در حوادثی مانند ترور بی نظیر بوتو کاملا به چشم می خورد.آمریکا طی ۵ سال اخیر همواره از ایجاد بحران و هرج و مرج در اسلام آباد حمایت نموده است.واشنگتن سعی دارد در سایه این هرج و مرج و بی ثباتی اهداف خود در شبه قاره هند را عملی سازد.بر همین اساس دو حزب اصلی آمریکا وجود ثبات سیاسی در اسلام آباد را به هیچ عنوان بر نمی تابند.
تحولات اخیر پاکستان موجب به صدا در آمدن زنگ خطر برای پرویز مشرف شده است.رئیس جمهور پاکستان هم اکنون خود را در محاصره حزب مردم و حزب مسلم لیگ(شاخه نواز)تنها یافته است.از سوی دیگر،احزاب مخالف پرویز مشرف نیز پس از پیروزی گسترده در انتخابات به دنبال ائتلاف با یکدیگر هستند.هزینه این ائتلاف برای مشرف و ایالات متحده آمریکا بسیار گران تمام خواهد شد.رهبران دو حزب مردم و مسلم لیگ شاخه نواز پاکستان، اخیرا در نشستی مشترک در اسلامآباد درباره تشکیل دولت ائتلافی در این کشور به توافق رسیدند.
“محمد نواز شریف”، رهبر شاخه نواز مسلم لیگ و “آصف علی زرادی”،معاون رهبری حزب مردم و همسر “بینظیر بوتو”،رهبر فقید این حزب پس از این نشست کنفرانس مطبوعاتی برگزار کردند.
اظهارات نواز شریف در این کنفرانس موجب واهمه پرویز مشرف از آینده سیاسی خود شده است:
“ حزب ما با حزب بوتو بر سر برنامه عملی مشترک به توافق رسیدند و با یکدیگر برای تشکیل دولت فدرالی(مجلس ملی) در مرکز تلاش میکنند و این همکاریها در ایالتها نیز گسترش مییابد تا دموکراسی را در پاکستان تقویت نمایند. در مجلس ملی مهمترین اولویت دو حزب، بازگشت قضات معزول است و درباره بازگشت “افتخار چودری”،رئیس دیوان عالی پاکستان به منصب خود که نوامبر گذشته از سوی “پرویز مشرف”،رئیس جمهور پاکستان برکنار شده بود هیچ اختلافی با یکدیگر نداریم. احزاب پیروز نیازی به مشرف ندارند و ما قدرتمندانه با دیکتاتوری مبارزه خواهیم کرد.
مردم تکلیف مشرف را با رای خود مشخص کردهاند و این مساله خیلی روشن است که در گوشه و کنار پاکستان مردم میخواهند که مشرف در کمترین زمان ممکن قدرت و مقام خود را ترک کند. “
اما مشرف با دغدغه های موازی دیگری نیز دست و پنجه نرم می کند که همین مسائل وی را بیش از پیش دچار دردسر ساخته است.یکی ازاین مسائل ،مخالفت وکلای پاکستان با تداوم حضور مشرف در راس معادلات سیاسی اسلام آباد است.از زمان برکناری محمد افتخار چودهری تا کنون اعتراض وکلا و قضات دادگاههای پاکستات علیه مشرف ادامه داشته است.اخیرا محمد نواز شریف” رهبر حزب مسلم لیگ(شاخه نواز) در جمع شماری از وکلای پاکستانی دراسلام آباد، آنها را به نافرمانی مدنی فراخوانده است.
همزمان با تظاهرات شماری از وکلای پاکستانی در پایتخت، نوازشریف در جمع آنها حضور یافته وآنها را نسبت به تداوم مخالفتهایشان با مشرف فرا خوانده است.رهبر مسلم لیگ(شاخه نواز) بااشاره به وعدههای خود درباره بازگرداندن محمد افتخارچودهری رییس معزول دیوان عالی پاکستان گفته است که وی وی بزودی به مسوولیت قبلی خود باز میگردد. بازگشت مجدد محمد افتخار چودهری به دیوانعالی پاکستانشکست سختی برای مشرف و هوادارانش محسوب می شود.
اخیرا شماری از وکلای پاکستانی همزمان با تظاهرات همکاران خود در کراچی، لاهور و کویته، در اسلام آباد در تظاهراتی خواستار آزادی قضات بازداشت شده و بازگرداندن آنها به مشاغل قبلیشان شدند. درگیری شماری از وکلای معترض در کراچی پاکستان با پلیس این شهر، پیشتر چهار زخمی برجا گذاشت. وکلا در اعتراض به برکناری قضات دیوان عالی پاکستان توسط پرویز مشرف رییس جمهوری این کشور در مقابل دیوان عالی ایالت سند اقدام به تظاهرات کردند که با واکنش پلیس مواجه شد. پلیس کراچی نیز برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از باتوم و گاز اشکآور استفاده کرده و به گفته مقامهای پلیس این شهر، حدود ۱۰تن از آنها را نیز بازداشت کرده است. همزمان با تظاهرات وکلا درکراچی ،برخی از وکلا در لاهور نیزاقدام به تظاهرات کرده و خواستارآزادی قضات بازداشتی و احیای دیوان عالی سابق شدند.
از سوی دیگر،ایالات متحده آمریکا به شدت از نتایج به دست آمده در جریان انتخابات اخیر نگران بوده و سعی کرده است خود را به صورت علنی در مقابل خواست مردم پاکستان قرار دهد.در استراتژی جدیدی که برخی از دیپلماتهای غربی معتقدند میتواند نتیجه عکس بدهد، دولت بوش اعلام کرده که حتی پس از شکست حزب پرویز مشرف از ریاست جمهوری وی حمایت میکند.
بهعقیده تحلیلگران مسائل آمریکا و پاکستان،این سیاست بر اساس توجه به احتمال بیثباتی در نتیجه انتخابات اتخاذ شده که در آن متحدان پارلمانی رییسجمهور به شدت شکست خوردند.
در چنین شرایطی ایالات متحده و متحدان غربیاش از طرفهای پیروز انتخابات، حزب مردم پاکستان و حزب مسلم لیگ شاخه نواز درخواست کردهاند تا به سرعت پیش روند و ائتلافی را که شامل عناصر “میانهرو” است، تشکیل دهند.
از زمان یازدهم سپتامبر، دولت بوش سیاست بحث برانگیزی را دنبال کرده است که با توجه به آن میلیاردها دلار پول به رییسجمهور پاکستان داده و نیز حمایتهای سیاسی قابل توجهی از مشرف کرده است که به عنوان متحد حیاتی آمریکا در جنگ به اصطلاح علیه ترور محسوب میشود. این در حالیست که برخی دموکراتها وجمهوریخواهان سنتی سرمایه گذاری گسترده نومحافظه کاران در مسائل سیاسی پاکستان را به عناوین مختلف محکوم نموده اند.
. مقامات رسمی معتقدند که در نتیجه انتخابات تعیین کنندهاخیر در پاکستان، تصمیم دولت بوش در حمایت از رییسجمهور پاکستان و درخواست او از مخالفان مشرف در همکاری با او میتواند به عنوان مداخله در امور داخلی یک کشور تلقی شود و ریسک زیادی را با خود به همراه آورد.
با این حال آنها معتقدند که مقابله با خطر بیثباتی و بروز خشونت در حال حاضر در پاکستان نیازمند گروههای گوناگونی است که ائتلافی از احزاب میانهرو را تشکیل دهند و نباید خود را بر روی آینده مشرف متوقف سازند یا اینکه به دنبال انتصاب دوباره قضات باشند. مشرف صراحتا اعلام کرده است که هیچ علاقهای به استعفا و کنارهگیری ندارد.
در نهایت اینکه ژنرال بدون یونیفورم سخت ترین دوران حیات سیاسی خود را پشت سر می گذارد.مشرف به شدت از بازگشت دوباره آصف علی زرداری و نواز شریف به قدرت نگران است.رئیس جمهور پاکستان این نگرانی خود را درماورای اظهاراتی کلی وصوری در خصوص انتخابات پاکستان پنهان نموده است.موضع گیری پرویز مشرف در خصوص انتخابات پاکستان در جای خود قابل تامل است. رییس جمهور پاکستان درایالت راولپندی ،محل ترور بی نظیر بوتو تاکید کرد که برگزاری انتخابات شفاف تحقق دمکراسی واقعی در پاکستان بود.
مشرف بعد از دیدار و گفت وگو با “مایکل برگسز” و”بیلی هاچسون” دو تن از نمایندگان کنگره آمریکا افزود که برگزاری انتخابات در پاکستان به ثبات و امنیت در این کشور منجر خواهد شد. وی، تصریح کرد که هیجدهم فوریه، روز پیروزی دمکراسی و مدرنیسم و نه بزرگ به افراط گرایی در پاکستان بود. این در حالیست که رئیس جمهور پاکستان به هیچ عنوان از نتایج به دست آمده در انتخابات اخیر رضایت ندارد.
سحاب فاطمی
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست