یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا
خود را به روغن عادت ندهید
![خود را به روغن عادت ندهید](/mag/i/1/2u0ju.jpg)
بدون شك امروزه یكی از علل عمده ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی، شیوه نامناسب زندگی از جمله تغذیه نامناسب است. نكته مهم این كه زمینه بروز این بیماری ها از دوران كودكی در بدن شكل می گیرد. تمایل به مصرف غذاهای چرب ، شور، برشته، سرخ شده و دودی از كودكی شكل گرفته و ذائقه ما را می سازند كه عوض كردن آن در بزرگسالی مشكل خواهد بود.
مصرف روغن به صورت فراوان اگرچه خطر اضافه وزن و بیماری های قلبی - عروقی و برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد اما وجود مقادیر كافی از آنها در رژیم غذایی برای بدن ضروری است. روغن های گیاهی مایع، به دلیل دارا بودن مقادیر كافی اسیدهای چرب غیراشباع و نداشتن كلسترول، مناسب تر از روغن های جامد هستند.
البته نباید فراموش كرد روغن های نباتی ابتدا مایع هستند و در كارخانه های تولید روغن برای بالا بردن مقاومت آنها را هیدروژنه می نمایند. در این فرایند اسیدهای چرب روغن اشباع شده و به همین دلیل به این روغن ها اشباع شده می گویند. روغن های جامد، مدت بیشتری قابل نگهداری هستند. حرارت را بهتر تحمل می كنند، به نور حساس نیستند اما به خاطر دارا بودن اسیدهای چرب اشباع در ایجاد بیماری های قلبی - عروقی نقش مهمی دارند. افزون بر این هیدروژنه كردن اسیدهای چرب هم ضرر مضاعف دارند. اسیدهای چرب ترانس در ایجاد سرطان نقش دارند. به همین دلیل روغن های جامد با توجه به تحمل زیادشان به حرارت با این كه برای سرخ كردن بهتر از روغن های معمولی هستند ولی به طور كلی در لیست غذاهای خطرناك قرار می گیرند.
به تازگی صنایع تولید روغن تلاش مؤثری را برای تولید روغن های كم ترانس شروع كرده است. این روغن ها به صورت نیمه جامد هستند (مثل روغن مخصوص سرخ كردن) و گاهی اوقات یكنواخت نبوده و قسمت مایع در روی ظرف روغن بیشتر است. این شكل ظاهری دلیل بر فساد روغن نیست و بهتر است آن را قبل از مصرف به طور كامل هم بزنیم. هرچه ایزومر ترانس روغن كمتر باشد روغن سالم تر است ولی كمتر حرارت را تحمل می كند. بنابراین باید سعی شود روغن های مایع را برای سرخ كردن موادغذایی با درجه بالا استفاده نكنیم.
تحقیقات نشان می دهد چربی های ترانس، میزان كلسترول بد خون را افزایش داده و كلسترول خوب را كاهش می دهند. این امر سبب افزایش احتمال بیماری های قلبی - عروقی می گردد. بیشتر چربی های ترانس در غذاهای سرخ شده، ساندویچ ها و روغن نباتی وجود دارد. با توجه به این كه طبق آمار موجود، سرانه مصرف روغن جامد برای هر ایرانی حدود ۱۴ كیلوگرم و روغن مایع حدود ۴۰ گرم است باید صنایع كشور استراتژی خود را برای كاهش اسیدهای چرب اشباع شده و ایزومر ترانس، طوری تنظیم كنند كه مصارف خوراكی مناسب تر و از زیان كمتری برخوردار باشند.
از نظر علمی روغن های فاقد اسیدهای چرب اشباع شده و ایزوترانس بسیار مناسب بوده و میزان مجاز برای وجود چربی های اشباع حداكثر ۲۵ درصد و اسید چرب ترانس حداكثر ۱۰ درصد است. این در حالی است كه آمارهای غیررسمی ایزومر ترانس را ۳۰ درصد و در آمارهای رسمی ۲۰ درصد برای روغن های تولید شده بیان می كنند.
استفاده از روغن های مایع برای انواع سالادها، خورش ها و برنج مناسب بوده ولی برای سرخ كردن باید از روغن مخصوص سرخ كردن استفاده كنیم. آن هم به این خاطر است كه این نوع روغن به میزان كمتری ایزومر ترانس و چربی های اشباع شده نسبت به روغن های جامد دارد و این مسأله در پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و به دنبال آن پیشگیری از بیماری های ناشی از چاقی مثل دیابت، بیماری های قلبی و عروقی افزایش فشارخون، سكته های قلبی و مغزی و بیماری های اسكلتی مثل كمردرد، زانودرد و برخی از انواع سرطان ها مؤثر است.
در این میان چند نكته در مورد مصرف روغن و موادغذایی ضروری به نظر می رسد.
ـ بهتر است روغن تنها یك بار برای سرخ كردن استفاده شود.
ـ برای سرخ كردن یا از روغن های مخصوص سرخ كردن و یا از روغن های جامد استفاده شود. چرا كه روغن های مایع معمولی تحمل حرارت بالا را ندارند.
ـ ذائقه كودكان را با روغن های سالم مثل زیتون، كلزا و آفتابگردان عادت دهید.
ـ روغن را همیشه در ظروف سربسته نگهداری كنید.
ـ روغن های مایع را در جای خنك و دور از نور نگهداری كنید.
ـ در صورت بزرگ بودن ظرف نگهداری روغن جامد یا مایع، سعی كنیدكه از ظرف كوچكتر استفاده كنید .
ـ ظرف روغن را هنگام خرید به دقت كنترل كنید، تاریخ مصرف، نام كارخانه، شماره پروانه وزارت بهداشت، علامت استاندارد و همچنین میزان درصدچربی های اشباع و ایزومر ترانس را بررسی كنید.
ـ چربی گوشت را قبل از پخت به طور كامل جدا كنید.
منبع : مطالب ارسال شده
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات انتخابات ریاست جمهوری 1403 مسعود پزشکیان ایران سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم علیرضا زاکانی حمید نوری قالیباف محمدباقر قالیباف مصطفی پورمحمدی
شهرداری تهران هواشناسی تهران سیل وزارت بهداشت آموزش و پرورش جاده چالوس قتل سیلاب سازمان هواشناسی چالوس پلیس
قیمت دلار قیمت خودرو قیمت طلا خودرو ایران خودرو بورس دولت سیزدهم همستر کامبت مسکن یارانه چین حقوق بازنشستگان
روز عرفه کربلا فضای مجازی رسانه ملی سینمای ایران دفاع مقدس موسیقی سینما صدا و سیما سریال بازیگر
مایکروسافت ایکس دانش بنیان جهاد دانشگاهی شورای عالی انقلاب فرهنگی
عید قربان رژیم صهیونیستی اسرائیل روسیه غزه فلسطین جنگ غزه آمریکا اوکراین عراق حزب الله لبنان لبنان
فوتبال پرسپولیس استقلال یورو 2024 سپاهان مس رفسنجان لیگ برتر جام حذفی باشگاه پرسپولیس فدراسیون فوتبال باشگاه استقلال جواد نکونام
اینترنت هوش مصنوعی مهاجرت ایلان ماسک ناسا گوگل فناوری سامسونگ تجهیزات پزشکی
تغذیه سازمان غذا و دارو کاهش وزن دیابت سنگ کلیه ویتامین چاقی فشار خون پیری بارداری