چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
بعد اقتصادی حج
احكام و شرایع الهی، تأمین كننده سعادت، مصالح و منافع بشر در دنیا و آخرت است، آن هم در ابعاد گوناگون حیات مادی و معنوی . از این رو درباره هر یك از این احكام - حتی عبادی آنها - از آثار و اهداف معیشتی و دنیوی، با فلسفه خاص خود میتوان سخن گفت . این ویژگی در حج به دلیل بعد جهانشمولیاش، بیشتر جلب نظر میكند .
این نكته از همان آغاز در دعای حضرت ابراهیمعلیه السلام در تأسیس امّالقرای توحید آمده است . او ضمن نیایش خود از خداوند خواست خاندان خود و ساكنان این سرزمین مقدس را از ثمرات روزی دهد و در آن بیابان خشك و سوزان، نعمتهای خویش را ارزانی دارد تا سپاسگوی حق باشند : [ وَارْزقهُمْ مِنَ الَّثمَراتِ لَعلَّهُمْ یَشْكُرون ].
اراده خداوندی بر این تعلّق گرفته كه این سرزمین بیحاصل برای همیشه آباد گردد و رونق گیرد و حرم امن از نعمتهای فراوان برخوردار باشد . از این عنایت مستمر الهی قرآن بدینگونه سخن میگوید : [ أَوَلَمْ نُمَكِّنْ لَهُم حَرَماً آمِنَا یُجْبی إلَیهِ ثَمَراتُ كُلِّ شَیْءٍ ]. وگرنه چگونه باوركردنی است شهری كه در میان سنگهای سخت و صخرههای سیاه و كوههای دست در گریبان، محاصره شده، بتواند بارانداز كالاها و ارزاق و اشیای گوناگون از سراسر جهان باشد .
آیه كریمه : « لِیَشْهَدُوا مَنافِعَ لَهُم » نیز در بیان فلسفه حج، منافع را به طور مطلق مطرح ساخته و به قید خاصی محدود نكرده كه یكی از مصادیق آن، منافع مادی و اقتصادی است؛ چنانكه اخبار و روایات و اقوال مفسران نیز به تبیین و تفسیر آن پرداخته و به طور عام، به منافع و مصالح ناس در ابعاد گوناگون مادی و معنوی اشاره دارد .
ابنعباس در تفسیر این آیه كریمه میگوید :
[ مَنافِعَ الدُّنیا وَ الآخِرهِٔ؛ أمّا مَنافِعُ الآخِرهِٔ فرضوانُ اللَّهِ تعالی، وَ أمّا مَنافعُ الدُّنْیا فَما ُیصیبُونَ مِنْ مَنافعِ الْبُدْنِ و الذَّبائِحِ و التِّجاراتِ ] یعنی « منافع یاد شده در آیه كریمه عبارتست از : منافع دنیا و آخرت؛ منافع آخرت خشنودی خداوند است و منافع دنیا آن چیزی است كه مردم از گوشت قربانی و تجارت به دست میآورند .»
چنانكه آیه كریمه : [ لیس علیكم جناحٌ أنْ تَبتغُوا فَضْلاً من ربِّكُم ]. به دنبال توصیه به كسب تقوا، به عنوان ره توشه آخرت در این سفر روحانی ( در آیه قبل ) به حجگزاران تذكر میدهد كه : « باكی نیست بر شما كه از فضل پروردگارتان بجویید » و این نیز در روایات و اقوال مفسران به كسب و تجارت تفسیر شده است .
مرحوم طبرسی میگوید : « مفاد این آیه، رخصت دادن به كسب و تجارت است پس از انجام مناسك حج و این از ائمه ما روایت شده است »
عیاشی نیز از امام صادقعلیه السلام نقل كرده كه فرمود : « یعنی الرزق إذا أهل الرّجل من إحرامه و قضی نسكه فَلْیَشْتَرِ و لْیَبِعْ فی المَوْسِمِ » منظور تحصیل روزی است . هنگامی كه شخص از احرام خارج شد و اعمال حج را به پایان رسانید، در موسم به خرید و فروش بپردازد .
تقرّب به خدا و انقطاع از دنیا و پرواز در ملكوت و تذكر قیامت و توجه به آخرت، در تار و پود حج تعبیه شده، چنانكه آیات و روایات بیشماری در این زمینه سخن میگوید . ( كه در باب عرفان حج قابل بررسی است ).
بنابراین هرگاه از آثار مادی و تجارت و كسب و معیشت در مقاصد حج سخن به میان آید، جنبه « آلی » دارد نه « استقلالی » و مقدمه است نه هدف؛ یعنی دنیا مقدمه آخرت است و بعد مادی ابزاری است در جهت معنویت . از این رو در روایات آمده كه حج و عمره بازار آخرت و پاداش آنها بهشت است .
پیامبر خداصلی الله علیه وآله میفرماید : « الحَجُّ ثوابُها الجَنّهُٔ و العُمْرهُٔ كَفّارهُٔ كُلِّ ذَنْبٍ » ؛ « پاداش حج بهشت است و عمره كفاره هر گناه میباشد .»
امام باقرعلیه السلام میفرماید : « الحجُّ وَ العُمْرَهُٔ سُوْقانِ مِنْ أسواقِ الآخِرهِٔ اللازمُ لَهُما مِنْ أضیافِ اللَّهِ اِنْ أبقاهُ أبقاهُ و لا ذنبَ لَه و إن أماتَهُ أدخلَهُ الجَنَّهٔ َ » ؛ « حج و عمره دو بازارند از بازارهای آخرت، آن كس كه عمره و حج بجا آورد، از میهمانان خداوند است، اگر او را زنده بدارد، گناهی برای وی باقی نماند و اگر بمیراند او را در بهشت جای دهد .»
به همین انگیزه در روایات از كسانی كه حج را وسیله تفرّج یا تجارت یا تكدّی قرار دادهاند، نكوهش شده است .
منبع : ماهنامه صفا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست