پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا
بایدها و نبایدهای ازدواج دانشجویی
دکتر بدرالسادات بهرامی، استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «شبکه خبر دانشجو» گفت: فرهنگ سازی ازدواج ساده و آسان در سطح دانشگاهها به تنهایی جوابگو نبوده و مشارکت تمام دستکاه های متولی را می طلبد.
طرح ازدواج دانشجویی بر اساس واقعیت پی ریزی شده است؛ زیرا دانشجویان در یک اجتماع کوچک به نام دانشگاه بیشتر و بهتر با یکدیگر آشنا میشوند، بنابراین می توان تسهیلاتی به دانشجویان ارائه کرد و ازدواج دانشجویی را گسترش داد.
وی افزود: برخی از این ازدواجها ممکن است به جهت عدم انتخاب صحیح موفق نباشد؛ چرا که دانشجویان بیشتر بر اساس شخصیت و منش و رفتار به یکدیگر علاقه مند میشوند که به دلیل عدم تناسب فرهنگ و ارزشهای خانوادهها مشکلاتی برای زوجهای دانشجو بوجود آید.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دانشگاه محیط مناسب و فضایی سالم برای همسریابی است، تصریح کرد: برای جلوگیری از برخی معضلات میتوان قبل از ازدواج و در واقع با ورود به دانشگاه کلاسهای همسریابی برای دانشجویان برگزار کرد و ذهن دانشجویان را برای انتخابی درست و آگاهانه آماده ساخت.
بهرامی با اشاره به برگزاری جشنهای ازدواج دانشجویی گفت: یکی از معایب این طرح این است که از میان راه شروع به کار میکند؛ در واقع زمانی که انتخاب صورت گرفته، کلاسها و کارگروههایی برای شناخت همسر و مسائل زناشویی برای زوجهای جوان برگزار میشود، در حالی که بیشتر ازدواجهایی که به طلاق میانجامد در بحث انتخاب همسر دچار مشکل هستند.
وی ادامه داد: سرفصلهایی که در کلاسهای آموزشی به زوجهای دانشجو ارائه میشود بیشتر در زمینههای ارتباط با همسر و ارتباط با خانواده همسر است که این سرفصلها لازم، اما کافی نیست و باید در کلاسهایی همچون کلاسهای کنترل مخارج، نحوه رابطه اجتماعی سالم و فرزندپروری برای پیشگیری از معضلات اجتماعی به زوجهای دانشجو آموزش های مناسب داده شود.
این روانشناس بیان داشت: فرهنگ سازی ازدواج ساده و آسان در سطح دانشگاهها جوابگو نخواهد بود و باید در سطح جامعه این کار صورت گیرد، بنابراین برای رسیدن به فرهنگ ساده زیستی باید تمام جامعه یکسو به سمت هدف مشخص حرکت کنند.
● ازدواج گلوگاه بسیاری از مسائل است
همچنین دکتر افشار تموک، از روانشناسان و استادان دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «شبکه خبر دانشجو»، در مورد جشن ازدواج دانشجویی گفت: اساساً حرکتی که در زمینه ازدواج دانشجویی آغاز شده، حرکت درستی است، اما برای شکل گیری فرهنگ ازدواج ساده باید ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و مسائلی چون سنتها و فرهنگ خانواده و ... را نیز در نظر گرفته و غیرعجولانه و با کار کارشناسی برای رسیدن به هدف پیش رفت.
وی افزود: تلقی ما از اجرای این طرح این بود که هزینههای ازدواج پایین بیاید و دانشجویان با آگاهی بهتر و بیشتر به انتخاب همسر بپردازند، اما باید فرهنگ خانوادهها و رسم و رسومات آنها را نیز در نظر گرفت و برای فرهنگ سازی، تمام مراکز و ارگانها، بخصوص صدا و سیما به طور هماهنگ شده عمل کنند.
افشار تموک اظهار داشت: یکی از مزایای ازدواج دانشجویی این است که دانشجو دیگر در حاشیه نیست و با خیال راحت انتخاب خود را انجام میدهد و به این ترتیب باانگیزه به تحصیل و کار می پردازد. این استاد دانشگاه تصریح کرد: بررسیها نشان داده که معمولاً پیشرفت اقتصادی بعد از ازدواج صورت میگیرد و فساد اخلاقی و بزهکاری کاهش مییابد و روابط در جامعه سالم میشود.
وی افزود: بحث ازدواج گلوگاه بسیاری از مسائل اخلاقی و معنوی است؛ چرا که دانشجویان در دوران بمباران جنسی قرار دارند و با ازدواج دانشجویی، دانشجو با خیال راحت همسر خود را انتخاب میکند و بسیاری از مسائل او حل میشود.
این روانشناس اظهار داشت: یکی از مزایای دیگر ازدواج دانشجویی پایین آوردن سن ازدواج است؛ که با پایین آمدن سن ازدواج بسیاری مسائل اجتماعی نیز حل خواهد شد.
افشار تموک بیان داشت: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها پیشرو در اجرای این طرح است، اما برای تحقق امر ازدواج باید تمام نهادها و مراکز،این نهاد را یاری کنند و با در نظر گرفتن بودجه لازم سطح برنامهها را از نظر کمی و کیفی افزایش دهند.
وی ادامه داد: دانشجویان باید را در دو سطح نرم افزاری عاطفی و معنوی و سخت افزاری اقتصادی و اجتماعی آماده ساخت؛ زیرا بسیاری از دانشجویان آمادگی روحی لازم را برای زندگی جدید ندارند و برخی از دانشجویان نیز در حالی که به آمادگی روحی رسیده اند توان اقتصادی پایینی دارند که باید با ارائه طرحهای پشتیبانی از این دانشجویان حمایت کرد.
● خودشناسی محور اصلی کارگاه های ازدواج دانشجویی قرار گیرد
همچنین دکتر غفرانی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «شبکه خبر دانشجو»، اظهار داشت: خودشناسی مهم ترین محوری است که موفقیت ازدواج را چه در سطح دانشگاه و چه در سطح کلان جامعه به همراه دارد و کارگاههای آموزشی ازدواج که توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها برای دانشجویان برگزار میشود باید در کنار مراسمات و جشنهای ازدواج دانشجویی، به این مقوله توجه جدی داشته باشند.
وی افزود: زوجین دانشجو باید بیش از آن که نسبت به یکدیگر شناخت و آگاهی داشته باشند، خود را بشناسند تا بتوانند از مواضع اعتقادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی یکدیگر را سنجیده و متناسب با آن اقدام به انتخاب همسر کنند تا ازدواجهای دانشجویی به شکست منجر نشود.
این استاد دانشگاه و فعال ازدواج دانشجویی خاطرنشان کرد: آمارها و تحقیقات بیانگر آن است که هر چه میزان معاشرتهای قبل از ازدواج بیشتر باشد، امکان بروز ناسازگاری در زندگی افزایش خواهد یافت، بنابراین لازمه دوام و بقای زندگی پس از از ازدواج، رعایت تعادل در میزان معاشرت با همسر قبل از ازدواج در راستای مباحث اسلامی است.
غفرانی با انتقاد از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها به خاطر نمادین شدن جشنهای ازدواج دانشجویی گفت: برگزاری نمادین جشنهای ازدواج دانشجویی بدون شک تنها تشویقی در دانشجویان به امر ازدواج است، اما هیچ گونه تاثیری در پایداری آن نمیتواند داشته باشد، بنابراین نهادینه کردن ازدواجهای ساده در بین دانشجویان و در سطح جامعه به مشارکت تمام دستگاههای متولی نیاز دارد.
وی تصریح کرد: متاسفانه قرار گرفتن در دنیای تکنولوژی و صنعت باعث شده تا برداشتها از ازدواج تغییر کند واین برای جامعه سودمند نیست و برای جلوگیری از ایجاد ناسازگاری در بین زوجین باید تصویر درستی از زندگی با استناد به آیات قرآن و احادیث اسلامی به جامعه معرفی شود.
منبع : شبکه خبر دانشجو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست