چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
تعریف موسیقی درمانی و صوت درمانی
● تاریخچه موسیقی درمانی
از زمان یونان باستان و قبل از میلاد مسیح تا كنون ، مورخان ، فلاسفه و دانشمندان زیادی از تاثیرات موسیقی بعنوان یك ابزار درمانی صحبت نموده اند .در حالیكه حتی در تمدن بابل نیز اقدامات موسیقی درمانی در تخفیف بیماری ها دیده شده است ، اما تا اوائل قرن هجدهم كه آزمایشات علمی و تحت كنترلی در این زمینه انجام گرفت ، مدرك مستند و علمی در این زمینه یافت نشده است.
در قرن بیستم نیز استفاده درمانی از موسیقی بخصوص در حرفه روانپزشكی ، گسترش قابل توجهی پیدا نمود.
قدیمی ترین كتاب موجود در مورد موسیقی درمانی ، نوشته پزشكی انگلیسی به نام Richard Browne است كه در سال ۱۷۲۹ انتشار یافت.این كتاب ، Medicina Musica و یا mechanical essay on the effect of singing , musick نام داشته و تاثیرات بسزایی در رشد موسیقی درمانی آمریكا گذاشته است. در این كتاب از قواعد علمی و فلسفی جدید كه توسط افرادی چون رنه دكارت بیان شده ، استفاده گردیده است.
در اوایل قرن نوزدهم ،موسیقی درمانی بواسطه حضور سه سازمان حرفه ای مهم در این زمینه ، شروع به رشد سریع نمود.
اولین انجمن موسیقی درمانی در دنیا ، انجمن ملی موسیقی درمانی ( NAMT ) آمریكا است كه در سال ۱۹۵۰ تاسیس گردید. در سال ۱۹۷۱ نیز انجمن موسیقی درمانی آمریكا ( AAMT ) تشكیل شد و به موازات آن ، سومین مركز مهم موسیقی درمانی یعنی انجمن موسیقی درمانی كانادا ( CAMT ) در سال ۱۹۷۴ شكل گرفت.
دو انجمن موسیقی درمانی آمریكایی ، یعنی NAMT و AAMT در سال ۱۹۹۸ با یكدیگر متحد شده و سازمانی واحد تحت عنوان American Music therapy Association ( AMTA ) را تشكیل دادند تاپیشرفت و رشد هرچه بیشتر كاربرد درمانی موسیقی در توانبخشی ، آموزش های ویژه ، خدمات پزشكی و ارتباطی را فراهم نمایند.
موسیقی درمانی(music therapy) كه طی سالیان اخیر توجهات زیادی را در محافل علمی به خود معطوف نموده ، حرفه ای درمانی است كه در درمان و توانبخشی اختلالات مختلف در عملكردهای رفتاری ، اجتماعی، روانی، ارتباطی، جسمی، حسی-حركتی و شناختی افراد استفاده میگردد.
در روند موسیقی درمانی ، سعی بر آنست كه باتركیب صلاحیتهای حرفه ای موسیقی درمانگر(music therapist) كارآزموده و نیز ابزارهای موسیقیایی مختلف و دنیای موسیقی ، در نهایت باعث بهبود وضع زندگی فرد دارای اختلال و ارتقاء سطح ارتباطی وی با محیط پیرامونش گردد.
موسیقی منعكس كنندهٔ محدوده وسیعی از عواطف انسانی است و بدلیل جهانی بودن و عدم تعلق به گروه یا ملتی خاص ،می تواند كلیه سدهای فرهنگی و زبانی را درنوردیده و برای تمامی انسانها ، تجربه ای مشترك فراهم نماید.از ویژگیهای ممتاز موسیقی اینست كه میتواند در كاهش اضطراب و رفع تنش های روحی ، تخفیف درد و زدودن بی خوابی و ایجاد ریلكسیشن ، نتایج بسیار درخشانی را ایجاد نماید.
تقویت گوش از راه شنیدن، دقت كودكان به محركات شنوایی را افزایش میدهد.هرچه گوش ها در تشخیص محرك های شنوایی قویتر شوند ، توجه و تمركز نیز افزایش می یابد. در موسیقی درمانی ناشنوایان ، نابینایان ، عقب ماندگان ذهنی و دیگر كودكان استثنائی ،پرورش دقت شنوایی بسیار حائز اهمیت است.به همین دلیل موسیقی درمانگران برنامه های متنوعی را برای تقویت شنوایی، و بازیهای مختلفی را برای عادت دادن كودكان به توجه و دقت در شنیدن طراحی می كنند.
در سالیان اخیر ، در كنار روشهای موسیقی درمانی، روشهای صوت درمانی(sound therapy) نیز مطرح گشته اند.
درواقع صوت درمانی ،برنامه ای ابتكاری است كه با استفاده از محركات صوتی از جمله موسیقی ، ونیز طرح های مشاوره ای مخصوص ، در درمان و توانبخشی كودكان دارای تاخیر رشدی ، اتیسم ، PDD ، آسپرژر ، اختلال بیش فعالی نقص توجه(ADHD) و نیز برخی از گونه های اختلالات یادگیری(LD) و... به كار می رود.در دوره كنونی ، روش های مختلفی از صوت درمانی وجود دارند كه غالباً مبتنی بر پژوهش های دكتر Alfred Tomatis هستند.در آینده به معرفی روشهای مختلف صوت درمانی و نیز حرفهٔ شادی بخش موسیقی درمانی خواهیم پرداخت.
قدرت صوت و موسیقی در شفابخشی (healing) انسان ، هزاران سال است كه مطرح می باشد . دست نوشته های فیثاغورث و افلاطون در یونان باستان، چنگ آرام بخش داوود در بابل و نغمه های روحانی وداس در هند ، همگی دلیلی بر قدرت شفابخشی صوت هستند. در دوره كنونی ( اولین بار در ۱۸۹۶ ) بر جنبه درمان پزشكی صوت نیز تاكید گردید.
از آنجایكه گوش نه تنها بعنوان ارگان اولیه شنوایی است بلكه بدلیل اثرات وسیعی كه بر حركات چشم و ریتم بدنی ، رشد مغزی پیش از تولد و و تنظیم عمومی سطح استرس دارد ، توجهات بسیار زیادی را نسبت به جنبه درمانی و شفا بخشی صوت فراهم نموده است. البته توجهاتی فراوان بر جنبه های مخرب صوت از جمله موزیك های بسیار بلند و نویز های محیطی ناشی از مشاغل صنعتی شده است ولی هرگز نباید جنبه های مثبت صوت و موسیقی را دور از نظر قرار دهیم .
منبع : وبلاگ موسیقی درمانی، صوت درمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست