شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا
نقش مطبوعات در شکلگیری افکار عمومی
در میان وسایل ارتباط جمعی، مطبوعات در صفِ اوّل عوامل شکلدهنده افکار عمومی قرار دارد زیرا که به دلایل گوناگون از جمله ماندگار بودن و در هر لحظه و برهه از زمان دستیاب بودن و همچنین قیمت ارزان و تنوع مطالب و محتوا، تمام گروهها و طبقات مختلف مردم را مخاطب قرار میدهند.
در تبیین مفهوم و معنای افکار عمومی سخن بسیار است و صاحبنظران، دانشمندان، روانشناسان، جامعهشناسان اجتماعی و در نهایت تمام آنها که درباره مسائل جامعه و خصوصیات و ویژگیهای آن به مطالعه، بررسی و تحقیق میپردازند و همچنان آن را مورد توجه قرار میدهند، پدیده افکار عمومی را نیز همراه با مطالعات و تحقیقات گوناگون خود بهعنوان یک مقوله یا امر مهم و اثرگذار در تمام شؤون زندگی اجتماعی هر جامعه تلقی میکنند و نقش و اثر آن را مورد تأکید قرار میدهند.
از افکار عمومی تعاریف و برداشتهای مختلف ارائه شده است، گروهی آن را حالت احساسی یا عاطفی بارز یک ملّت میشمارند، گروه دیگر آن را تجلّی گرایشهای ذهنی مردم نسبت به یک امر مورد اختلاف خواندهاند، عدهای آن را مجموعه عقاید افرادی دانستهاند که میان آنها توافقی ایجاد شده باشد، بعضی نیز معتقدند که افکار عمومی مجموعهای از مفاهیم، معتقدات، تصوّرات ذهنی، آمال و آرزوهای گوناگون و تعصّبات قومی است که در شرایط زیست گروهی مردم یک جامعه بروز میکند، عدهای نیز پا را فراتر گذاشته و در مفهوم وسیع آن، تمام طرز زندگی یک ملّت یعنی همان مقوله را که علمای علوم اجتماعی «فرهنگ» مینامند، مترادف با افکار عمومی دانستهاند.
تعاریف دیگری نیز از افکار عمومی ارائه شده است از جمله اینکه «افکار عمومی تجلّی عمیقترین خواستها و نیازهای یک ملّت است که ناشی از مجموعه تعبیرات و تفسیرات و ارزیابی و قضاوت مردم نسبت به حوادث و وقایع روز است»، و تعریف دیگر اینکه «افکار عمومی مجموعهای از باورها و انگاشتهای افراد پیرامون یک محدوده زندگی در زمینه مسائلی است که برای آن افراد حائز اهمیت همگانی است».
با توجه به مفاهیم و تعاریفی که بهعنوان نمونه از افکار عمومی ارائه شد و دقت نظر در هریک از آنها، این نتیجه حاصل میگردد که افکار عمومی یک نیرو و برآیند اجتماعی است که دارای قدرت و حرکت است و به مثابه یک حکم قوی و تقریباً محکمهای است هرچند که قدرت اجرایی ندارد امّا نمیتوان به احکام صادرشده از این مرجع بیاعتنا بود، و به همین دلیل نقش و اهمیت آن بیشتر جلوه مینماید و ضرورت دقت و بازنگری مجدد و مکرر و همیشگی نسبت به آن را بازمینمایاند.
● مطبوعات و افکار عمومی
به همان اندازه که شناخت مفهوم و اهمیت افکار عمومی باید مورد توجه و دقت نظر منطقی و اصولی و مستمر قرار گیرد، آشنایی با عوامل تشکیلدهنده یا به عبارت دیگر عوامل مؤثر در شکلگیری و تجلّی این پدیده نیز مهم، راهگشا و قابل توجه است.
وسایل ارتباط جمعی از جمله مهمترین عوامل تشکیلدهنده افکار عمومی هستند و امروزه در کشورها و جوامعی که توسعهیافته نامیده میشوند و از نظر کمی و کیفی، وسایل ارتباط جمعی و تعداد افراد باسواد در آنها در سطح بالا و چشمگیر است، افکار عمومی پویا، بیدار و آگاه و اثرگذار نیز وجود دارد و در حقیقت میتوان اذعان داشت که در دنیای امروز، افکار عمومی پیدایش، رشد و توسعه خود را مدیون وسایل ارتباط جمعی است.
در میان وسایل ارتباط جمعی، مطبوعات در صفِ اوّل عوامل شکلدهنده افکار عمومی قرار دارد زیرا که به دلایل گوناگون از جمله ماندگار بودن و در هر لحظه و برهه از زمان دستیاب بودن و همچنین قیمت ارزان و تنوع مطالب و محتوا، تمام گروهها و طبقات مختلف مردم را مخاطب قرار میدهند و در نتیجه در سطح وسیع و گسترده بر افکار عمومی اثر میگذارند. از سوی دیگر اعتماد و اطمینان مردم در اغلب موارد نسبت به مطبوعات بیشتر از سایر رسانههای جمعی است و حاصل این ارتباط دوسویه بین مردم و مطبوعات، تنویر و تشکیل افکار عمومی است.
افکار عمومی فقط جنبه ملّی و داخلی ندارد، بلکه امروزه به واسطه ارتباط کشورها با یکدیگر و در نتیجه ارتباط فرهنگها با هم و کوتاهی عرصه دنیا بر اثر سرعت شگرف ایجاد و پیشرفت وسایل ارتباط جمعی و راههای ارتباطی و وسایل نقلیه مدرن که بازار وسیعی برای مبادله افکار و عقاید و همچنین مبادله کالاها و خدمات بهوجود آورده است و نیز گسترش نهادهای آموزشی و افزایش تعداد باسوادان، یک نوع افکار عمومی جهانی و بینالمللی پدید آمده است که بر افکار عمومی ملّی هم تأثیر میگذارد. نشریههایی که در سایر کشورها و جوامع بجز محل انتشار خود هم منتشر میشوند در شکلگیری افکار عمومی جهانی نقش و اهمیت بسزایی دارند. مطبوعات قادرند که به آسانی مطالب و محتویات خود را در افکار نشر دهند.
در دنیای امروز، مطبوعات علاوهبر وظیفه اصلیشان که همانا خبررسانی است، با مطالب و موضوعات مختلف در زمینههای گوناگون و حتی قصه و داستان و عکس و کاریکاتور و مطالب طنز و... میتوانند به نحو بارز، تأثیراتی عمیق بر افکار مردم یعنی «خوانندگان» برجای بگذارند و در اکثر موارد صحنهها، شخصیتها، حوادث و عبارات و جملات درج و یا منعکسشده در مطبوعات بهصورت زنده و روشن حتی پس از گذشت سالها بهعنوان جزیی از خاطرهها در یادها باقی میمانند.
مطبوعات در عینحال که عامل ایجاد و حرکت افکار عمومی هستند، در بعضی از موارد باعث رکود و سکون آن نیز میشوند و به این جهت هم در حکومتهای مردمی و هم در حکومتهای دیکتاتوری و تحمیلی، به مطبوعات و سایر وسایل ارتباط جمعی اهمیت فوقالعاده داده میشود، و در هر دو نوع این حکومتها، مطبوعات از ویژگی و جایگاهی خاص برخوردارند.
● نقشهای گوناگون مطبوعات
در زمینه نقشهای گوناگون مطبوعات میتوان گفت که:
- از آنجا که مطبوعات افقها را وسیع میسازند، دیدگاهها و جهاننگریها را وسعت میبخشند، استعدادها را شکوفا مینمایند، مردم را سرگرم میکنند، فزونخواهی را در میان مردم رواج میدهند، بنابراین همکاری و مشارکت را در بین مردم ایجاد میکنند.
- چونکه مطبوعات به مردم کشورهای مختلف بهویژه مردم کشورهای در حال رشد کمک میکنند تا با طرز زندگی مردم سایر نقاط دنیا آشنا شوند و به زندگی خود با دید و برداشتی عمیق و نو بنگرند و در آنان حس مقایسه و کنجکاوی بهوجود آید، در نتیجه موجب بروز تغییر و تحولاتی در میان جوامع میشوند.
- از طریق مطبوعات میتوان یک نوع همدردی و همفکری و یکسانی و یکدلی در میان مردم جهان بهوجود آورد، بهعنوان مثال انتشار خبر وقوع جنگ، طوفان، سیل و زلزله در یک نقطه از دنیا، مسافرت فلان شخصیت سیاسی و دیگر تغییرات و تحولات ملّی و جهانی و اختراعات و اکتشافات جدید، در مطبوعات، افکار خوانندگان را به هم نزدیک میکند و در نتیجه همدردی و مساعدت در میان مردم جهان یا یک قاره و منطقه جغرافیایی وسیع را بدون آنکه با هم ارتباط رودررو و شفاهی داشته باشند، بهوجود میآورد.
- مطبوعات با اینکه در آن واحد به گروههای متعدد مردم با نگرشها و طرزتلقیهای گوناگون میرسند به هر حال تأثیرشان در اذهان مخاطبان یعنی مردم انکارناپذیر است و این به واسطه تأثیر پیدرپی و مداوم آنهاست که مجال تفکر و اندیشه بیشتر را باقی میگذارند و طبیعتاً اثر و نقش مهم و مؤثر و دگرگونساز دارند.
- مطبوعات درایجاد ارزشهای جدید نقش و اهمیت بسزا دارند و گاهی نفیکننده ارزشهای قدیمی هستند که این مسأله بستگی به عوامل و عناصر بسیار مثل میزان پایبندی به اعتقادات، آداب و رسوم و سنن در بین مردم و شرایط و اوضاع و احوال و موقعیت اجتماعی و بهطور کلی فرهنگ قومی و ملّی دارد.
- مطبوعات در مواردی میتوانند نقش آگاهکننده برای سیاستمداران از چگونگی وضعیت افکار عمومی یک کشور داشته باشند. روزنامهها و مجلهها، خواستها و آرزوها و نیازهای مردم را چاپ میکنند و با مقالهها و مطالب خود باعث میشوند که فیالمثل نامزدهای انتخاباتی از چگونگی عقاید عمومی باخبر گردند و سیاستهای خویش را بر پایه خواستها و نظرات مردم بنیان گذارند. از سوی دیگر خوانندگان میتوانند در صفحهها و ستونهای مخصوصی که برای چاپ نامهها و نظرهای آنان درنظر گرفته شدهاند (و همیشه در میان خوانندگان با استقبال زیاد روبهرو هستند). عقاید و نظرات خویش را ابراز کنند و حتی شکایتها، انتقادها و پیشنهادهای خود را مطرح کنند، بهطوری که در برخی از موارد، مسؤولان و مدیران را در مورد مسألهای خاص زیر سؤال ببرند و با انعکاس فکر خود در مطبوعات و پیگیری آن، مسائل و مشکلات مهمی را که دیگران نیز با آنها دست به گریبان هستند مورد توجه قرار دهند.
- مجلههای خبری و اقتصادی و اجتماعی هفتگی و ماهانه نیز نقش بسیار مهمی در تشکیل افکار عمومی دارند زیرا که ارتباط بین توده مردم و رهبران سیاسی و همچنین خبرگان اقتصادی جامعه را فراهم میسازند و به دلیل آنکه فرصت کافی برای نوشتن مقالهها و تفسیرهای خود دارند معمولاً بحثهای دقیق و عمیق و گستردهای درباره مسائل اجتماع مطرح میکنند و همچنین از طریق چاپ گزارشهای گوناگون و نقدها و تفسیرهای مختلف، بحثهای به اصطلاح داغ، را در محافل و مجامع ایجاد میکنند و در نهایت افکار عمومی را به سوی خود جلب مینمایند.
- مؤسسات آمارگیری و سنجش افکار نیز، که با تحقیقات وسیع و دقیق خود از افکار عمومی باخبر میگردند، در بیشتر موارد از طریق وسایل ارتباط جمعی و از همه مهمتر و در مواردی گستردهتر و افزونتر از مطبوعات، به این امر دست پیدا میکنند و نتایج بهدست آمده را در اختیار دولتمردان و تصمیمگیرندگان و مسؤولان اجرایی جامعه میگذارند تا براساس آنها (افکار عمومی)، تغییر در تصمیمات و اتخاذ خط مشیهای جدید را دنبال کنند.
- وقتیکه وضع نامطلوب و یا یک کار غیرقانونی و خلاف از طریق مطبوعات برملا و افشا میشود، افکار عمومی علیه آن تهییج میگردد و خواهان رسیدگی و پیگیری آن مورد و وضع خاص میشود، و چونکه مطبوعات بازار انعکاس افکار سیاسی هستند، از طریق آنها عملکردها و خطمشیها و هدفهای دولتها در معرض قضاوت و ارزیابی مردم قرار میگیرد و مفسران، موافقان، مخالفان و همچنین توده مردم، هریک به زعم و سهم خود، به اظهارنظر میپردازند و از جمعبندی و یا تضارب افکار، یک نظر کلی و واحد حاصل میشود، و حتی گاهی میبینیم که مطالبی که روزنامهنگاران از وقایع نقل میکنند و یا به ریشهیابی مسألهای میپردازند، در اماکن عمومی و یا تریبونهای مختلف و باشگاهها و کلاسهای درس نیز مردم به بحث درباره آن موضوع میپردازند.
- وقتیکه یک مقام عالیرتبه دولتی میخواهد از افکار عمومی در مورد یک فکر یا یک موضوع آگاه شود و آن را دریافت کند، معمولاً آن عقیده را از طریق مطبوعات در معرض قضاوت عامه قرار میدهد و یا اینکه مصاحبههایی با خبرنگاران مطبوعات و دیگر وسایل ارتباط جمعی برگزار میکند و به این صورت از واکنش مثبت و یا منفی مردم مطلع میگردد. براثر این کار روزنامهنگاران و مفسران نکات اصلی مصاحبه یا نوشته و گفته وی را انتخاب میکنند و در مورد آن به بحث و شرح و تفصیل و تنقید میپردازند و بزودی مردم از چگونگی اجرای آن عقیده یا تصمیم مطلع میگردند و نظرات خود را نسبت به آن ابراز مینمایند. اگر این نقشه، مخالفان زیاد در مقابل خویش داشته باشد، بزودی بر اثر فشار گروههای مخالف از میان میرود و اگر تعداد موافقان بیشتر باشد به مرحله اجرا در میآید و در حقیقت پس از بازخورد افکار عمومی، تجلّی خود را باز مییابد.
- از طریق مطبوعات، افکار عمومی تحت تأثیر تبلیغات قرار میگیرد و در مواردی، یک قالب فکری از پیش تعیینشده بهوجود میآید که همواره و بهطور مستمر مورد توجه مؤسسات تجاری و بازرگانی و جمعیتهای سیاسی و احزاب و جناحهاست. البته این نکته را هم باید اضافه کرد که در بعضی از موارد تبلیغات نمیتواند در یک جامعه فهیم و دارای معیارها و اصول منطقی و ریشهدار اثرگذار باشد.
مطبوعات، مخدر یا محرک افکار عمومی
مطبوعات میتوانند از یک طرف ناشر افکار مردم و از سوی دیگر راهنمای همان افکار باشند و خود را نماینده مردم نیز بدانند. مطبوعات میتوانند شورشگران را آرام سازند یا مردم را تحریک کنند، سیاست دولتها را تغییر دهند و تاریخ ملّتها را رنگی دیگر ببخشند.
مطبوعات قهرمانان سیاسی و اجتماعی میسازند و از بین میبرند، موارد اشتباه، ارتشاء، غفلت و انحراف را برملا میسازند و نیز قادرند بسیاری از جنایتها و خرابکاریها را بپوشانند و توجه مردم را از آنها منحرف سازند.
مطبوعات در مواردی میتوانند بهطور دائم به پخش پیام بپردازند و عکسالعملهای خوانندگان را یکسان سازند. این امر دلیلی بر قدرت و نفوذ مطبوعات است. دلیل روشن دیگری که میتوان ذکر کرد پول و سرمایهای است که صاحبان آگهیها، سیاستمداران و گروههای مختلف اجتماع در مقابل خدمات تبلیغاتی مطبوعات، به آنها میپردازند.
تسلط وسایل ارتباط جمعی و بهویژه مطبوعات بر افکار عمومی واقعیتی است انکارناپذیر و مشخصاً در دنیای سرمایهداری امروز، مطبوعات بهتدریج ارزش و موقعیت اوّلیه خود را از دست دادهاند. این ابزار که پس از انقلاب کبیر فرانسه بزرگترین سلاح مبارزه در راه کسب آزادی و عدالتخواهی محسوب میشد و بهعنوان مظهر و نماد دموکراسی و برابری و وحدت ملّی از اروپای غربی به سایر نقاط جهان نفوذ کرد، اکنون پس از گذشت بیش از دو قرن تا حدودی نقش خلاق و سازنده و اغلب ارزشهای سازنده خود را بهعنوان پیشاهنگ مبارزات انقلابی و مردمی گم کرده است و در بسیاری از موارد بهصورت وسیلهای برای انحراف و تحریف افکار عمومی درآمده است که عدهای بهوسیله آنها میکوشند تا آزادی عقیده را از بین ببرند و مردم را بهصورت ماشینی هرچه بهتر برای مصرف بیشتر بدون هیچ ویژگی انسانی و اخلاقی درآورند.
در مورد نقش مطبوعات در تحولات سیاسی و رشد افکار عمومی میتوان به نقش روزنامههای برون مرزی برای ایرانیان اشاره کرد که در بیداری و تنویر افکار عمومی مردم کشورمان در زمان قاجار و پس از آن بسیار مؤثر و کارساز بوده است.
گاهی مطبوعات نقش یک ارگان و تریبون را برای احزاب و جمعیتهای سیاسی و گروههای فشار و ذینفوذ بازی میکنند و طرفداران، اعضا و مخاطبان آنها را به سوی اهداف و خطمشیهای از پیش تعیینشده رهنمون میسازند. با این حال میتوان ادعا کرد که مطبوعات با آنکه زبان ملّتند ولی نقش و اثر آنها بر افکار عمومی دارای پیچیدگیها و نکات مثبت و منفی فراوان است. بهگونهای که در اکثر موارد بهعنوان یک عامل خیر و صلاح و تنویر افکار عمومی و در موارد نادر نیز بهعنوان عامل شر عمل میکنند، در صورتی که مطبوعات باید بهطور کلی موجب بیداری ملّتها و راهنمایی آنها به سوی سعادت و ترقی باشند و راهی را بپیمایند که موجب پسند و توجه جامعه باشد.
نویسنده:هوشنگ عباسزاده
منبع: مطالعات رسانه
منبع: مطالعات رسانه
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست