چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چون عطر شیرین میزنی زنبور نیشت میزند!
هوا گرم شده و سر و کله حشرات و زنبورها بیشتر از گذشته پیدا شده است اما آیا میدانید که در برابر مشکلات ناشی از گزش حشرات چه کارهایی باید انجام دهید؟
کهیر، خارش چشم و احساس تنگی نفس از علایم و نشانههای حساسیت به نیش حشرات است. همچنین این علایم هنگامی خطرناکتر تلقی میشود که با سرفه، خسخس سینه، کهیر شدید، اختلال حواس، تکلم مبهم، دل پیچه و استفراغ و افت فشارخون همراه باشد.
در اغلب افراد نیش زنبور عسل موجب درد و سوزش گذرا و موقتی میشود. ناحیه گزیدگی ممکن است متورم شده و خارش پیدا کند. یک تا چند ساعت سوزش داشته باشد ولی بعد از آن دوباره به حالت طبیعی بازگردد و خوب شود. اما در یک تا دو درصد از افراد چنین نیشهایی موجب نشانههای جدی میشود. این افراد نسبت به زهر برخی از حشرات به ویژه زنبور عسل، زنبور شیپوری و مورچهها فوقالعاده حساس هستند. در این افراد نوعی پاسخ آنتیبادی روی میدهد که به رهایی هیستامین در بدن منجر میشود. نشانههای خفیف حساسیت به نیش حشرات اغلب در عرض چند هفته بعد از گزش ظاهر میشوند. علاوه بر درد و خارش شدید در اطراف نیش، یک واکنش خفیف و معمولی میتواند کهیر و خارش چشمها را نیز به دنبال داشته باشد. افراد فوقالعاده حساس ممکن است علایم و نشانههای جدیتری مانند کهیرهای شدید و شوک آنافیلاکسی را تجربه کنند. واکنشهای شدید به نیش حشرات میتواند در عرض دو یا سه دقیقه اتفاق بیفتد.
بهطور کلی هر چه واکنشی زودتر روی دهد، شدت آن بیشتر خواهد بود. برای تایید وجود حساسیت نسبت به یک حشره خاص، پزشک میتواند چند هفته پس از رویداد روی شما آزمون پوستی انجام دهد. در صورت بروز واکنشهای شدید، تزریق داروی آدرنالین برای بازکردن راههای هوایی تنگشده، صورت خواهد گرفت. چنانچه شخص از نفسکشیدن باز ایستد ممکن است احیای قلب و ریه ضرورت پیدا کند. چنانچه ناحیه حلق و گلوی بیمار به قدری تنگ شده باشد که قادر به نفسکشیدن نباشد، عملی اورژانسی موسوم به تراکوتومی (نایبری) روی بیمار انجام میشود. در مواقعی که واکنش خیلی شدید نیست، شما میتوانید با نگهداری زهر حشره در حول و حوش ناحیه گزیدگی و حتیالمقدور ممانعت از انتشار زهر، اثر آن را به حداقل برسانید. در صورت وجود نیش و کیسه زهر حشره در محل، آن را برداشته و یک کیسه یخ روی موضع قرار دهید تا ورم نکند و خارش آن کمتر شود. هنگامی که حساسیت به نیش حشره با آزمون به تایید رسید، میتوان از ایمنیدرمانی برای افزایش تحمل شما نسبت به زهر حشره استفاده کرد.
تزریق مقادیر اندک زهر هر هفته انجام میشود و تا زمانی که قادر باشید مقدار زهر موجود در یک نیش را تحمل کنید. از آن پس هر چهار تا شش هفته به مدت سه تا پنج سال تزریقاتی را به شکل نگهدارنده دریافت خواهید کرد. اجتناب از مواجهه با حشره نیز موضوع مهمی است که تا حد امکان باید رعایت شود. برای مثال وقتی بیرون از منزل هستید، از پوشیدن لباسهای گلدار یا دارای رنگهای روشن که برخی از حشرات را به خود جذب میکنند، خودداری کنید. از عطرهای شیرین، صابونهای معطر و مواد آرایشی استفاده نکنید. حتیالامکان کفش و لباسهای آستین بلند بپوشید و سعی کنید از محلهایی که حشرات موذی در آنجا یافت میشوند مانند باغ، گلخانه و مزارع یا چمنزارهای حاوی شبدر دوری کنید.
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست