دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
اوکاپی
ـ اوکاپی
ـ نام انگلیسی:okapi
ـ نام علمی:okapia johnstoni
اوکاپی ها حیواناتی کمیاب از خانواده زرافه ها هستند. از نظر ظاهری بسیار شبیه به اسبها هستند اما از نظر رفتاری به زرافه ها شبیهند.آنها در جنگلهای گرمسیری انبوه در کنگو و در ارتفاعات ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر زندگی می کنند.
طول بدن ۵/۲ متر و ارتفاع از شانه ها ۵/۱ متر است. وزن بدن ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم می باشد. گردن این حیوان به نسبت سایر نشخوارکنندگان بلند است. گوشها بلند و قابل انعطاف می باشد. بدن به رنگ قهوه ای سوخته با خطهای افقی سفید- کرم در پاها تا زانو و بعد تا قوزک پا به رنگ سفید می باشد. گونه ها، گلو و قفسه سینه به رنگ خاکستری- سفید یا برنزه است. رنگ منحصر بفرد اوکاپی به او اجازه می دهد که در انبوهی از گیاهان و برگها قابل دیدن نباشد. اوکاپی نر دارای شاخهای کوچکی مانند زرافه روی سر می باشد که از موهای تنیده شده با هم می باشد و از ۱۵ سانتیمتر تجاوز نمی کند. این شاخها در استخوان پیشانی می باشد. ماده ها ممکن است کمی قرمز رنگ باشند، بدون شاخ و حدود ۲/۴ سانتیمتر بلند تر از نرها. هر دو نر و ماده دارای غده عرقی در بین شکاف بین سمها هستند.مانند زرافه دارای زبان بلند و سیاهی هستند که از آن برای گلچین کردن شکوفه ها، جوانه ها و شاخ و برگهای درختان و درختچه ها و بوته ها استفاده می کنند و همچنین برای تمیز کردن خود از آن استفاده می کنند.علاوه بر آن اوکاپیها در راه رفتن و یورتمه رفتن کاملا شبیه رزافه ها هستند و دقیقا مانند آنها و در یک زمان گام برمی دارند.
در حیات وحش اوکاپی ها تنها هستند و اصولا فقط در هنگام جفت گیری با هم هستند.اظهارعشق و مراسم جفت گیری آنها فقط در اسارت و باغ وحشها مشاهده شده است.دو شریک(نرو ماده) جفت گیری را با دویدن در کنار هم، بوکشیدن هم و لیسیدن هم آغاز می شود و سرانجام نر سلطه گریش را با دراز کردن گردن و بالا انداختن سر و ضربه به زمین ثابت می کند. بعد از جفت گیری نرو ماده از هم جدا می شوند و ماده برای گذراندن دوره بارداری و زایمان به انزوا درجنگلهای انبوه می روند. دوره بارداری ۴۴۰ روز است و در پایان دوره ۱ بچه بدنیا می آید. اوکاپی های تازه به دنیا آمده در هنگام تولد ۱۴ تا ۳۰ کیلوگرم هستند.آنها در هنگان تولد دارای استقلال هستند و بعد از یک مراقبت ۳۰ دقیقه ای قادر به ایستادن روی پاهای خود هستند. بچه ها ۱ تا ۲ روز اول زندگی خود را با مادر صرف می کنند و با مادر به کاوش و شناخت محیط اطراف می پردازند.بعد از آن یک مکان مخفی و مناسب پیدا کرده و آن را به عنوان لانه خود بر می گزینند. برای دو ماه آنها ۸۰% زمان خود را در آن لانه صرف می کنند.این رفتار پنهانی برای رشد سریعتر بچه و محافظت در مقابل شکارچیان می باشد.در طول این مرحله پنهان اوکاپی جوان پرستاری و ممارست می شود و نسبتا کم مدفوع می کند.این استراتژی کمک می کند که آنها بوسیله شکارچیان شناسایی نشوند.پایان شیر دهی در ۶ ماهگیست اگرچه ممکن است اوکاپی های جوان تا بیش از یکماهگی به شیر خوردن ادامه دهند.در نرها شاخها در یکساگی شروع به رشد می کند و هر دو نروماده در حدود ۲ سالگی به بلوغ جنسی و در ۴ تا ۵ ساگلی به رشد کامل می رسند. عمر اوکاپی ها در اسارت ۳۰ سال گزارش شده آمار در حیات وحش آماری در دسترس نیست.
اوکاپیها یا تنها یا به صورت زوج مادر- فرزند هستند.آنها در قلمروشان همپوشانی مساوی دارند و نوعا در فاصله حدود ۶۰ متری از هم هستند. اگرچه آنها حیواناتی اجتماعی نیستند اما همدیگر رو در حیات وحش تحمل می کنند و ممکن است حتی در گرو ههای کوچک به چرا بپردازند.نرها با ادرار قلمرو خود را نشانه گذاری می کنند و همچنین هر دو نروماده با مالیدن گردنشان در درختان نشانه گذاری می کنند.اوکاپی ها چندین رفتار پرخاشگرانه شامل لگد زدن و انداختن سر به بالا دارند.در اسارت حیوانات حاکم گردنشان را مستقیم نگه می دارند و سر را بالاتر از زیردستان نگه می دارند.در اصل جای سر و گردن علامت واضح اطاعت است.به علاوه تمیز کردن اجتماعی و رفتار های بازی در جوانان و نو جوانان مشترک بنظر می رسد.روابط صوتی در بسیاری در تعاملات و ارتباطات اجتماعی اسارت شامل اتصال مادروفرزند، فریادهای درماندگی و رفتارهای عاشقانه بسیار مهم است.
اوکاپی ها حیواناتی روز فعالند و اصولا از برگ ها، جوانه ها،شکوفه ها و بیشتر از ۱۰۰ گونه مختلف از گیاهان جنگلی تغذیه می کنند. بسیاری از گونه های گیاهی که توسط اوکاپی ها استفاده می شود بوسیله انسانها سمی شناخته شده است.بعلاوه اوکاپی ها از سبزه ها، میوه ها، سرخس ها و قارچ ها هم تغذیه می کنند. آزمایشات مدفوع اوکاپی ها آشکار می کند که آنها از ذغال چوب درختانی که بوسیله رعد و برق سوخته اند نیز استفاده می کنند.
این حیوان در لیست IUCN درلیست Lower Risk – Near Threatened است.
نیما میراحدی
منابع:
animaldiversity.ummz.umich.edu/site/index.html
دایره المعارف حیوانات علی فاطمیان
منابع:
animaldiversity.ummz.umich.edu/site/index.html
دایره المعارف حیوانات علی فاطمیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست