چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا


غار قوری قلعه ، پاوه


در میان جنگل‌های بلوط اورامانات و پاوه، در فاصله 90 كیلومتری كرمانشاه، غار «قوری قلعه» كه بزرگترین غار آبی آسیا شمرده می‌شود، واقع شده است. این غار از روستای قوری قلعه شروع می‌شود و به گفته بومیان منطقه، تا خاك عراق ادامه می‌یابد. با وجود تلاش غارنوردان خارجی و ایرانی طی دو دهه‌ اخیر، انتهای این غار شگفت‌انگیز تاكنون كشف نشده است. پس از شناسایی این غار،‌ در سال 1355 یك گروه غارشناس انگلیسی و در سال 1356 یك گروه غارنورد فرانسوی تلاش كردند به اعماق آن نفوذ كنند، ولی موفق نشدند. در سال 1368، یك گروه از غارنوردان كانون كوهنوردی كرمانشاه موفق شدند درون غار و دالانهای فرعی آن را كشف كنند. این گروه علاوه بر نفوذ به اعماق غار در حدود 12 كیلومتر مسیرهای پرپیچ و خم و تاریك غار را پیمودند و نقشه‌برداری كردند. غار «قوری قلعه» با حدود 3140 متر طول، بزرگترین غار آبی آسیا نام گرفته است. طبق شواهد موجود، طول غار بیش از آن است كه كشف شده است.
قدمت و ویژگی منحصر بفرد این غار زمینه مناسبی را برای مطالعات باستان‌شناسی، زمین‌شناسی و آب‌شناسی فراهم كرده است. در این غار گونه نادری از خفاش به نام «گوش موشی» دیده شده است. بقایای یك قلعه مربوط به دوران ساسانیان نزدیكی غار و كشف 30 قطعه شیء تاریخی و باستانی (از جمله بقایای جمجمه انسان و سفال پیش از تاریخ) ارزش‌های تاریخی و جهانگردی این غار را نشان می‌دهد. تالارهای زیبا با رنگ‌های متنوع طلایی، قهوه‌ای سوخته،‌ كرم، سفید و بلورهای «استالاگمیت» و ستون‌های مورب و آبشارهای متعدد از جمله ویژگی‌های منحصر به فرد غار «قوری قلعه» است.
به عقیده كارشناسان محلی،‌ با آماده كردن این غار و ایجاد خدمات رفاهی در قوری قلعه سالانه می‌توان هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به سوی آن جذب كرد. گفتنی است كه برق‌رسانی، لوله‌كشی داخل غار و محوطه‌سازی حاشیه غار (به طور مثال احداث بوستان، نمازخانه، مهمانسرا، بوفه و سرویس‌های بهداشتی) در دست اجراست.