سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


فناوری در خدمت صداهای غیرمجاز


فناوری در خدمت صداهای غیرمجاز
برای هر هنرمندی كه بخواهد در حرفه هنری خود پیشرفت داشته باشد و رضایت گروه وسیعی از علاقه‌مندان خود را به دست آورد، توجه به تغییرات ایجاد شده در عرصه موسیقی و هچنین فناوریهای جدیدی كه در صنعت موسیقی پدید آمده است یك ضرورت به شمار می‌آید.
● تغییرات و چالش‌ها
هنرمندان و بسیاری از گروه‌هایی كه به موسیقی پیوسته‌اند به ابزارهای جدید و پیشرفته‌ای دسترسی یافته‌اند كه مسیر رشد آنها در عرصه موسیقی را هموارتر می‌سازد. این در حالی است كه برخلاف زمانهای گذشته، در طول تاریخ موسیقی كه شرایط و روند رشد به كندی صورت می‌گرفت در شرایطی فعلی صنعت موسیقی تغییراتی پی در پی و مداوم را پشت سر می‌گذارد.
این تغییرات همه زمینه‌ها را تحت تأثیر خود قرار داده، از روشهای متفاوتی برای ضبط گرفته تا شرایطی برای مجوز و ثبت آثار هنری، بازاریابی و تبلیغات.
برخی از این تحولات شامل تغییراتی است كه رسوم و سنت‌های قدیمی را زیر پا گذاشته و زمینه مناسب برای عرضه آثار هنری به شكل امروزی را فراهم آورده است و دیگر تحولات ایجاد شده و درواقع فرصت‌هایی است كه در انتظار هنرمندان مبتكر و پیش رو است.
از زمان تولد شبكه‌های اینترنتی تاكنون، نقش این شبكه ارتباطی عظیم در زوایای مختلف زندگی انسانها به مراتب افزایش یافته است و روز به روز بخش‌های جدیدتری به مجموعه‌های تحت پوشش این شبكه عظیم اضافه می‌شوند.
● موسیقی و نرم‌افزارها
اگرچه در ابتدا موانع موجود سبب شد امكانات نسبتاً محدودی در اختیار كاربران قرار گیرد. اما به تدریج با افزایش كیفیت نرم‌افزارهای مورد استفاده در این شبكه، خدمات و فعالیت‌های گسترده‌تری در اختیار كاربران قرار گرفت. موسیقی به عنوان یكی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین حوزه‌های فرهنگی- هنری بلافاصله پس از افزوده شدن امكان تبادل فایل‌های صوتی به اینترنت راه پیدا كرد.
فایلهای صوتی فشرده كه در اواخر دهه ۹۰ میلادی در فرمت mp۳ به بازار عرضه شد و همچنین عرضه فناوری‌های جدید كه امكان به اشتراك ‌گذاری فایلهای صوتی را به همراه داشت سبب شده است تا از ایجاد یكنواختی در صنعت موسیقی جلوگیری به عمل آید.
هر هنرمندی كه در عرصه موسیقی به فعالیت مشغول است برای بقا و حفظ موقعیت خود در دوره‌ای كه ارزش موسیقی در میان مخاطبان تغییرات قابل توجهی را پشت سر گذاشته است، با چالش‌های بسیاری برای اتخاذ تصمیمات مناسب مواجه است.
علیرغم رشد سریع فناوری در صنعت موسیقی، هنرمندان حوزه موسیقی به تبادل آزاد و بدون رعایت قوانین كپی‌رایت و حق تألیف فایلهای صوتی در شبكه‌های اینترنتی معترضند و اختلاف نظرهای بسیاری میان صنعت- موسیقی و سایت‌های اینترنتی كه به ارائه موسیقی جدید و البته رایگان می‌پردازند، به وجود آورده است.
براساس بررسی‌‌های انجام شده تنها طی یك سال گذشته بیش از ۲۰ میلیون قطعه آهنگ به صورت غیرقانونی و بدون رعایت حق تألیف میان كاربران اینترنتی به اشتراك گذاشته شده است كه بیشترین میزان ضرر و زیان به صنعت موسیقی را در سالهای اخیر سبب شده است.
● فناوری‌های اینترنتی
Napster (نپستر) به نوعی بنیانگذار تبادل موسیقی در شبكه‌‌های اینترنتی است كه برای نخستین بار چنین امكاناتی را در اختیار كاربران قراردادو پس از مدتی به دلیل شكایت اهالی موسیقی از ادامه فعالیت آن ممانعت به عمل آمد. نپستر نرم‌افزاری را در اختیار كاربران قرار می‌دادكه از طریق این نرم‌افزار می‌توانستند فایلهای صوتی متعددی را بدون پرداخت هرگونه هزینه‌ای به رایانه‌های شخصی خود منتقل كنند.
در آغاز سال ۱۹۹۹ میلادی انجمنی متشكل از موسیقیدان‌ها و افراد سرشناس در حوزه موسیقی تشكیل شد كه تضمین حقوق هنرمندان براساس فناوری دیجیتالی در عرصه موسیقی را هدف خود قرار دادند. این انجمن روشهایی را جست‌وجو می‌كند كه با استفاده از آن بتواند هرگونه تهدید علیه حق تألیف یا كپی‌رایت هنرمند را از میان برداشته و با ردیابی محل اصلی انتشار غیرقانونی، یك فایل صوتی در شبكه‌های اینترنتی، استفاده غیرمجاز و غیرقانونی ازآثار هنری را با محدودیت مواجه سازد. همچنین این انجمن سیاست‌هایی را اتخاذ می‌كند كه آثار هنری عرضه شده، توزیع و فروش آنها را تحت كنترل آورد.
اگرچه در این مدت كاربران خلاق اینترنتی و علاقه‌مندان به دستیابی رایگان موسیقی نیز دست از فعالیت برنداشته‌اند و آنها همواره در تلاش هستندتا بتوانند این سدها را از بین ببرند.
اگر فردی براساس علاقه شخصی علاقه‌مند به جمع آوری مجموعه‌هایی از آثار موسیقی عرضه شده در سبك‌های مختلف موسیقی در زمانهای گذشته، حال و آینده است، بنابراین هیچ دلیلی برای خرید یك لوح فشرده از آثار هنری عرضه شده در بازار وجود نخواهد داشت.
آنچه اهمیت بیشتری دارد دسترسی به یك رایانه مجهز به یك كارت صوتی مناسب، بلندگوهای قوی، یك برنامه، پخش mp۳ و امكان دسترسی به شبكه‌های اینترنتی است. امروزه بدون صرف كمترین هزینه می‌توان مجموعه‌های كاملی از آثار هنری عرضه شده در حوزه موسیقی را به راحتی گردآوری كرد. اما با این عمل اصول اخلاقی حقوق هنرمندان استفاده از آثار هنری ارزشمند به راحتی زیر پا گذاشته می‌شود.
منبع : هنر و موسیقی


همچنین مشاهده کنید