چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

صدمات ورزشی


صدمات ورزشی
بنا به دلایل بسیار ، در طی فعالیت ورزشی ممکن است آسیبهایی برای ورزشکار رخ دهد . هر قدر که شرایط ایمنی محیط ورزشی و شرایط جسمانی ورزشکار مساعد باشد ، باز هم ممکن است در طی فعالیتها صدماتی را تجربه نماید. این صدمات در نتیجه برخورد با ورزشکاران با یکدیگر ، با اشیاء داخل سالن و محل تمرین ، با سطح زمین و از همه مهمتر از دست دادن موقت کنترل بدن باشد .
بسیاری از صدمات ورزشی چنانچه تدابیری برای پیشگیری اندیشیده شود قابل پیشگیری هستند ، و آمادگی جسمانی متناسب با نوفعالیت و سطح مهارت ورزشکار یکی از عوامل اصلی این پیشگیری میباشد.
● وظایف مربی :
اعمال و تدابیر مربیان ورزشی در پیشگیری از صدمات احتمالی نقش بسیار اساسی دارد و میتواند از شدت آسیبها بکاهد.این اعمال بخشی از وظایف مربیان بوده و لازم است مربی ورزش برنامه های خاصی را برای بی خطر کردن فعالیتهای ورزشکاران در نظر بگیرند. مربیان ورزشی باید از برنامه های پیشگیرانه آگاهی داشته و قادر به انجام آن باشد.
● آسیبهای سرشانه و دلتوئید:
برخوردها ، پیچش نادرست و انجام حرکات تکراری ، خصوصاً حرکاتی که با بار اضافه انجام شوند میتواند موجب بروز آسیب در نو.ار شانه ، مفاصل و بافت نرم آن گردد.
کمربند شانه شامل : استخوان ترقوه ، تیغه شانه ، مفصل اتصالی ترقوه به جناق سینه و ترقوه به تیغه شانه و تیغه شانه با بازو است.
مربی باید نوع حرکت ایجاد کننده آسیب ، موضع آن و نظر خود ورزشکار را مورد نظر قرار داده و با معاینه از عدم شکستگی احتمالی و یا در رفتگی ، و عدم قطع جریان خون ، مطمئن گردد.
ارزیاب ی قطع جریان خون با بررسی نبض رادیال ( شریان زند زبرین ) در عضو مصدوم انجام میشود . و با لمس انگشتان ورزشکار ، کارایی عصبی دست را مورد بررسی قرار میدهد. چنانچه هیچگونه علامتی مبنی بر شکستگی یا در رفتگی احتمالی شامل : بد ریختی و دفرمگی ، ورم سریع ، تغییر رنگ یا حساسیت به لمس وجود نداشته باشد میباید از ورزشکار بخواهید تا با انگشتانس دست شما را لمس نموده و آنها را تکان دهد تا احتمال هرگونه آسیب عصبی و نخاعی مرتفع گردد.
● وظایف و مسئولیتهای مربیان
وظیفه مربیان در انجام مراقبتهای اولیه برای ورزشکارانی که آسیب دیده اند بسیار حیاتی است و میتواند ورزشکار را در بهبود و درمان یاری نماید .حتی در مواقعی که مسئولیتهای معینی به دیگران محول شده باشد ، مسئولیت نهایی مراقبت از ورزشکار بر عهده مربی میباشد .
۱) مطمئن شوید که کلیه ورزشکاران تحت معاینه فیزیکی و چکاب کلی قرار گرفته باشند . این کار تعداد فوریتهایی را که با آن مواجه خواهید شد ، کاهش میدهد.
۲) از ورزشکاران خود بخواهید تا متناسب با سطح فعالیتی قصد انجام آنرا دارند ، آمادگی جسمانی خود را بالا برده سپس به آن فعالیت مبادرت نمایند.
۳) لوازم ایمنی کافی و تجهیزات ورزشی با کیفیت نیز ضریب ایمنی را افزایش خواهد داد.
۴) اندازه تجهیزات میباید استاندارد بوده و برای ورزشکار منسب باشد.
۵) ایمنی لوازم تمرینی نیز از مسائل مهم پیشگیری است.
۶) در شرایط نا مساعد محیطی مانع از فعالیت ورزشکار شوید.
۷) ورزشکاران را در استفاده درست از وسائل و مسائل پیشگیرانه راهنمایی نمایید.
۸) سطح دانش و اصول مراقبت از آسیب و مهارتهای پیشگیرانه را در خود افزایش داده و بر آن تسلط داشته باشید.
۹) جعبه کمکهای اولیه با امکانات کافی در اختیار داشته باشید.
۱۰) گاهی اوقات لازم است ورزشکار را از شرایط بحرانی آگاه نموده و حتی مانع از ادامه فعالیت او شوید.
۱۱) تلفنهای ضروری شامل : اورژانس ، آتش نشانی و بیمارستانها را در دسترس داشته باشید.
۱۲) آدرسهای دقیقی از ورزشکاران داشته و شناسنامه ورزشی که خصوصیات و یا نیازهای ورزشکار، در حین بروز آسیب و مواقع بحرانی در آن درج شده باشد به همراه بیاورید .
● آسیبهای آرنج
این آسیب در اثر انجام نادرست حرکت و یا اعمال بار بیش از اندازه به مفصل آرنج ایجاد می گردد.
در این آسیب ورزشکار معمولاً از درد آرنج که بدون وقوع یک حادثه یا آسیب مشخص شروع شده باشد ابراز ناراحتی مینماید. و چنانچه این آسیب درمان نشود به حالت مزمن تبدیل شده و قدرت چنگ زدن و گرفتن ورزشکار را کاهش داده ، غده های کلسیمی در آرنج ظاهر می گردد.
این آسیب با استراحت و به کارگیری سرما و فشار بهبود می یابد .میتوان برای محدود نمودن استفاده بازیکن از اندام آسیب دیده آنرا بست و درمان صحیح را برای بازیابی توان مفصل اجرا نمود
● ترک خوردگی و پینه کف دست
ترک خوردگی شامل شکافهای کف دست که با پینه پوست همراه است در اثر گرفتن دمبل یا هالتر سنگین ، انجام حرکات ژیمناستیک و پارو زدن مشاهده می شود .
▪ درمان: در این مورد پیشگیری بهتر از درمان است استفاده از دست کش مخصوص وزنه یا باند و چسبهای کف دستی بسیار مفید است .
در این مورد به ورزشکار هشدار دهید مبادا پینه ها آنقدر بساید تا پوست جدید نمایان شود . بهتر است روی پینه ها را بسائید و هر شب با مقداری کرم مخصوص یا وازلین روی آن بمالید .استفاده از کرمهای استروئیدی در درمان ترک خوردگیها بدون تجویز پزشک ممکن است باعث ترمیم سطحی پوست شده و بافتهای عمقی همچنان آسیب دیده باقی بماند.
صادق رحیم
http://allsport.blogfa.com