سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

حقایقی درباره اختلالات عصبی


گاهی اوقات ماقبل از انجام بعضی از كارها و اتفاقات مهم زندگی مثل یك جابه جایی شغلی یا جابجایی منزل، مراجعه به پزشك و ... احساس عصبانیت و استرس زیادی داریم. امروزه مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده و كارشناسان به این نتیجه رسیده اند كه اختلالات عصبی در افراد درجه های مختلف دارد.
وقتی اضطراب بركسی غلبه می كند، زندگی شخص پر از احساس ترس می شود كه این ترس حالت كهنه و مداوم پیدا می كند و تبدیل به اختلال و بی نظمی در سیستم عصبی می شود.
حمله های عصبی، فكرهای آشفته، بازگشت به گذشته، كابوسهای شبانه، عوارض ناشی از این بی نظمی است. حتی ممكن است عوارض فیزیكی مثل سرگیجه و لرزش نیز از آن ناشی شود. در اینجا ما به حقایقی درباره اختلالات عصبی و درمان آنها اشاره می كنیم.
اختلالات عصبی چقدر در بین مردم رایج و متداول است؟
اختلالات عصبی امروزه به رایج ترین نوع بیماری روانی در آمریكا تبدیل شده است و سالانه بیش از ۱۹میلیون آمریكایی به این بیماری مبتلا می شوند.
انواع مختلف اختلالات روانی
ناآرامی ناشی از ترس (ترس و وحشت): داشتن احساس مكرر ترس از حضور در مكانی یا مواجه شدن با صحنه ای كه گاهی منجر به حمله عصبی می شود. عوارض و علایم فیزیكی ناشی از آن شامل سینه درد، تپش قلب، تنگی نفس، سرگیجه، دل درد و ترس از مرگ است.
وسواس
افكار ناخواسته و فكرهای آشفته مكرر یا رفتار وسواسی و حركات ناخواسته كه به نظر غیرقابل كنترل باشد.
اختلالات حاصله پس ازجراحتها و زخمها
معمولاً این اختلال پس از اتفاقاتی مثل تجاوز یا دیگر حمله های جنایی، جنگ، كودك آزاری، مصیبتهای طبیعی، تصادفها و... به وجود می آید كه از عوارض رایج این بیماری: كابوسهای شبانه، افسردگی، عصبانیت، حساسیت بیش از اندازه، آسیب پذیری، سریع شوكه شدن و از كوره در رفتن است.
تشویش و ترس!
انواع مختلفی از ترس و وحشت وجود دارد، اما دو نوع آن از همه بدتر است. اجتماعی و شخصی (ویژه) افرادی كه دچار ترس اجتماعی هستند، همیشه احساس دستپاچگی، خجالت دارند و از عدم امنیت نیز می ترسند و رنج می برند. این خصوصیت باعث می شود تا در موقعیتهای اجتماعی رفتار انسان دوستانه درستی نداشته باشند و از رفت و آمد با افراد و فعالیتهای مربوط به معاشرت با افراد جلوگیری می كنند.
افرادی كه دچار ترس شخصی و خاص هستند، همیشه احساس ناتوانی و عجز می كنند و آسیب پذیری زیادی پیدا می كنند و از اینكه در محیطی قرار بگیرند كه خطری برای آنها داشته باشد بشدت پرهیز می كنند كه این ترس باعث می شود تا از قرارگرفتن در محیطهایی كه زیاد برای زندگی ضروری نیست، جلوگیری كنند و زندگی محدودی داشته باشند.
اختلالات روانی عمومی
افكار نگران كننده و اغراق آمیز دائمی و اضطراب و نگرانی درباره وقایع و فعالیتهای روزانه زندگی كه حداقل ۶ ماه نیز به طول می انجامد، اختلال روانی عمومی است.
خستگی، لرز، گرفتگی عضلات، سردرد و حالت تهوع از عوارض فیزیكی ناشی از این بیماری است.
درمانهای مؤثر برای این اختلالات روانی و عصبی چیست؟
تركیبی از دارودرمانی و نوع ویژه ای از روان درمانی اغلب برای این بیماران توصیه می شود. در حال حاضر داروی مورد نیاز این بیماران بیشتر از گذشته در دسترس قراردارد كه شامل گروهی از داروها است كه ضدافسردگی هستند. چنانچه یك دارو مؤثر نباشد، می توانیم داروهای دیگر را امتحان كنیم، زیرا همانطور كه می دانیم ما امروزه شاهد تحولات چشمگیری در امور پزشكی و دارویی هستیم.
دو نوع مختلف روان درمانی معمولاً برای این بیماران پیشنهاد می شود. یكی رفتار درمانی و دیگر شناخت رفتار درمانی. رفتار درمانی روی رفتارهای ناخواسته و عملكردهای ویژه متغیر متمركز می شود و به آن اشاره دارد. اما شناخت رفتار درمانی یك پله فراتر است. این شیوه به بیماران شناخت و تغییر الگوهای رفتاری را آموزش می دهد، بنابراین در موقعیتهای مختلف كه باعث عصبانیت و نگرانی آنها می شود می توانند رفتارها و عكس العمل های مختلفی از خود نشان دهند.
آیا اختلال عصبی با دیگر اختلالات مغزی و فیزیكی همراه است؟
اغلب اختلالات عصبی یك مشكل منحصر به فرد نیست و با افسردگی اختلالات و تغذیه همراه است همچنین می تواند با اختلالات فیزیكی نیز همراه باشد. در این موارد باید تمامی این اختلالات درمان شود و قبل از شروع درمان، حتماً باید آزمایشات مختلفی زیرنظر پزشك انجام شود تا دیگر علائم موجود نیز شناخته شود.
منبع : روزنامه ایران