چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

درباره دو و میدانی


درباره دو و میدانی
● دوها
۱) دوهای سرعت، شامل ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر، ۴۰۰ متر
۲) دوهای نیمه استقامت، شامل ۸۰۰ متر، ۱۵۰۰ متر
۳) دوهای استقامت، شامل ۵۰۰۰ متر، ۱۰۰۰۰ متر
۴) دوهای امدادی، شامل ۴X۱۰۰ متر، ۴X۴۰۰ متر
۵) دوهای با مانع، شامل ۱۱۰ متر، ۴۰۰ متر، ۳۰۰۰ متر
۶) دو مارتن به مسافت ۴۲۱۹۵ متر
● ماراتن دروغ بزرگ تاریخ
در بازیهای المپیک نوین، این ماده از ورزش به یاد یک سرباز یونانی، به نام «فیدی پیدس» برگزار می‌شود که به نوشته مورخان یونانی جان خود را در راه شاد کردن هموطنانش فدا کرد.
به نوشته مورخان یونانی در سال ۴۹۰ قبل از میلاد، جنگی بزرگ میان ایرانیان و یونانیان در «دشت ماراتن» به وقوع پیوست که در آن، سربازان یونانی توانستند با تعداد بسیار کمتر از ایرانیان، جنگ ماراتن را فتح کنند.
در این حال، فیدی پیدس، سرباز یونانی، چون می‌ دانست که اهالی آتن به شدت نگران سرنوشت خود هستند، فاصله ۴۲ کیلومتری میان دشت ماراتن و آتن را یک نفس دوید و پس از دادن مژده پیروزی به هموطنانش، از نفس افتاد و مرد.
بی‌تردید چنین ماجرایی یک دروغ محض است که مورخان یونانی نوشته‌اند تا خود را بزرگ و ایرانیان را کوچک جلوه دهند. این در حالی است که بسیاری از تاریخ‌نویسان بی‌طرف، واقعه ماراتن را به دلایل بسیار رد کرده و اصولاً قبول ندارند که در دشت ماراتن چنان جنگ بزرگی بین ایران و یونان در گرفته باشد.
● راهپیمایی
راهپیمایی یکی دیگر از مسابقات دوومیدانی است که شامل دو ماده به مسافتهای ۲۰ و ۵۰ کیلومتر انجام می‌شود. شرکت‌ کنندگان به هیچ وجه حق دویدن یا پریدن ندارند و طبق مقررات باید چنان گام بردارند که قبل از جدا شدن پای عقب از زمین، پای دیگر بر روی زمین قرار گیرد.
● پرشها
۱) پرش ارتفاع: از روی مانع افقی و عموماً با دورخیز صورت می‌گیرد.
۲) پرش طول: شخص پرنده با سرعت زیاد پیش می‌آید و پس از کوبیدن پا بر روی تخته پرش و پریدن به هوا، در چاله پرش فرود می‌آید.
۳) پرش سه گام: شخص پرنده دورخیز می‌کند و به سرعت جلو می‌آید و به هنگام رسیدن به تخته پرش، با یک پا از زمین می‌جهد و در دو گام با یک پا فرود می‌آید و در گام سوم با هر دو پا به چاله پرش فرود می‌آید.
۴) پرش بانیزه: که به کمک نیزه‌ای بلند از روی مانع افقی انجام می‌شود پرنده در این پرش با نیزه به طرف مانع می‌دود، هنگام رسیدن به مانع، نوک نیزه را در گودال مخصوصی که زیر مانع قرار دارد جای می‌دهد و با فشار پا بر زمین، بدن خود را به سوی بالا می‌کشد. پس از قرار گرفتن نیزه به طور عمود بر زمین نیزه باید رها شود و پرنده از روی مانع عبور کند.
● پرتاب‌ها
۱) پرتاب وزنه: پرتاب کننده در وسط دایره‌ ای به قطر ۲۱۳ سانتی‌ متر که به وسیله باند آهنی یا چوبی محصور است می‌ ایستد، یک گوی آهنی به وزن ۲۵۷/۷ کیلوگرم برای مردان و نصف آن برای زنان را با یک دست در بالای شانه می‌گیرد و بی‌آنکه پا را از دایره پرتاب بیرون بگذارد، وزنه را با تمام قدرت پرتاب می‌کند.
۲) پرتاب نیزه: پرتاب کننده باید یک نیزه به وزن ۸۰۰ گرم (برای زنان ۶۰۰ گرم) و به طول ۷/۲ متر (برای زنان ۳/۲ متر) را با یک دست بگیرد و در فاصله‌ای از پشت خط شروع- که یک تخته باریک است- قرار ‌گیرد و پس از دورخیز کردن و دویدن، نیزه را از پشت خط شروع پرتاب کند.
۳) پرتاب چکش: چکش، گلوله‌ ای سنگین و فلزی است به وزن ۷/۲۵ کیلوگرم با یک قلاب و مفتول بلند و دستگیره‌ای در انتها. پرتابگر چکش را با دو دست می گیرد و در داخل دایره پرتاب به قطر ۴۲۰ سانتی‌متر می‌ایستد. در شروع کار، پرتابگر چکش را به دور سر خود از بالای سر می‌چرخاند و پس از آنکه نیروی جانب مرکز به حد کافی رسید، آن را رها می‌کند.
۴) پرتاب دیسک: دیسک صفحه‌ ای است مانند بشقاب و دایره‌ ای شکل به قطر ۲۱/۹ سانتی‌ متر که ۲ کیلوگرم وزن دارد و از چوب محکم و یک لبه فلزی ساخته شده است. پرتاب از داخل محوطه دایره‌ ای به شعاع ۲/۵ متر صورت می‌گیرد. پرتاب کننده در مرکز دایره می‌ایستد و در حالی که دیسک را در کف دست خود گرفته است، چند بار به دور خود می‌چرخد و پس از آنکه به حد کافی نیروی جانب مرکز ایجاد کرد، دیسک را به سمت جلو رها می‌کند.
منبع : سایت پارس اسپورت