جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


خصوصی سازی مخابرات محقق می شود


خصوصی سازی مخابرات محقق می شود
با نزدیک شدن به زمان واگذاری سهام شرکت مخابرات در بورس اوراق بهادار و شروع فعالیت این شرکت بزرگ ارتباطاتی توسط بخش خصوصی تکاپو در سازمان خصوصی سازی و شرکت مخابرات برای انجام این واگذاری سرعتی بیش از پیش گرفته است.
ازآنجایی که واگذاری سهام این شرکت به بخش خصوصی با مشکلات زیادی مواجه بود، مسوولان مربوطه تاکنون تلاش های زیادی را برای این واگذاری انجام داده و به گفته آنان تمام ایرادها برای عرضه سهام در روز های آینده ، مرتفع شده است.
گستردگی حوزه مخابرات و ساختار این شرکت و شرکت های مخابرات استانی به میزانی بود که مسیر خصوصی سازی شرکت مخابرات ایران را با فراز و نشیب های زیادی مواجه کرده و زمان ورود این شرکت به بورس را به تاخیر انداخت .
براساس برنامه زمان بندی اعلام شده از سوی سازمان خصوصی سازی ، قرار است سهام
شرکت مخابرات نیز در راستای اجرایی کردن اصل ۴۴ قانون اساسی روز ۲۲ خرداد ماه جاری در بورس اوراق بهادار عرضه شود.
خصوصی سازی فرآیندی است که در سال های گذشته کشورهای مختلف دنیا با به بن بست رسیدن در اقتصاد دولتی و کاهش کارآیی واحدها و شرکت های دولتی آن به مرحله اجرا درآورده و تصدی امور را برای ارتقا سطح کارآیی مجموعه ها و واحد به بخش خصوصی واگذار کرده اند.
از آنجا که فرآیند خصوصی سازی امری پیچیده است و نمی توان آن را به صورت متحدالشکل در تمام کشورها اجرایی کرد ، به همین دلیل در دنیا راهکارهای مختلفی برای واگذاری سهام شرکت های دولتی در نظر گرفته شده است.
هرچند گوناگونی روش های واگذاری سبب شده تا رویکرد یکسان جهانی برای اجرای برنامه خصوصی سازی در دنیا وجود نداشته باشد و تلاش برای ایجاد یک رویکرد فراگیر و جهانی در این زمینه کاری بیهوده به نظر آید، اما تجربه جهانی می تواند راهکارها و رهنمودهای مناسبی را درباره عوامل موفقیت خصوصی سازی ارایه کند.
خصوصی سازی در ایران نیز از سال ها پیش به علت دولتی بودن اقتصاد آغاز شد که با ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی در سال های اخیر روند آن نیز تسریع شده است، به نحوی که در سال گذشته تعدادی از واحدهای بزرگ دولتی به بخش خصوصی واگذار شد و برخی کارشناسان نیز ایرادهایی در مورد نحوه قیمت گذاری و واگذاری سهام آنها مطرح کردند.
بر اساس مفاد ابلاغیه اصل ۴۴ قانون اساسی ، خصوصی سازی شرکت های دولتی ایران باید با سرعت بیشتری انجام شود تا سهم دولت در چرخه اقتصادی، صنعتی و اشتغالزایی در کشور کاهش یابد و مدلی جدید در اقتصاد و اشتغال کشور براساس مستندات مطروحه در سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور به وجود آید.
خصوصی سازی علاوه بر آنکه باعث افزایش فعالیت شرکت های خصوصی در قالب پیمانکاران و کنسرسیوم های اقتصادی و صنعتی قوی در بخش خصوصی خواهد شد، می تواند چشم انداز ممتاز و ارزشمندی را نیز برای آینده ترسیم کند.
شرکت مخابرات نیز از جمله شرکت هایی است که باید بر اساس برنامه های از قبل تدوین شده به بخش خصوصی واگذار شود.
بی شک شرکت مخابرات با ده ها شرکت استانی و هزاران مرکز مخابراتی در سراسر کشور که وظیفه ارایه خدمات به میلیون ها مشترک تلفن ثابت و سیار را برعهده دارد، یکی از شرکت های فعالی است که می تواند در تسریع حرکت موتور خصوصی سازی در کشور موثر باشد.
شرکت مخابرات یکی از حساس ترین مراکز کشور در امر خصوصی سازی است ،زیرا به عنوان یکی از شرکت های بزرگ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وظیفه اداره شاهراه ارتباطی کشور را در دنیای دیجیتالی امروزی برعهده دارد.
حساسیت این شرکت به میزانی است که از جایگاه مهمی برای دولت و بخش خصوصی و در نهایت مشترکان آن برخوردار است. بر همین اساس واگذاری این شرکت باید با کارشناسی و دقت در امور واگذاری انجام شود تا از لحاظ مسایل امنیتی، اطلاعاتی، ‌ارزشی و کارکردی مشکلی حادث نشود.
برخی کارشناسان در خصوص واگذاری سهام شرکت مخابرات معتقدند که سهام این شرکت به دلیل حساسیت آن باید به نحوی باشد که فعالیت های کلیدی به عهده مخابرات باقی مانده و بقیه بخش ها به بخش خصوصی واگذار شود.
به گفته این کارشناسان، مخابرات از جمله شرکت هایی است که بخش خصوصی تمایل زیادی برای سرمایه گذاری در آن دارد.
آنها معتقدند:‌ دولت با واگذاری بخشی از فعالیتهای مرتبط با مخابرات ضمن کاهش هزینه های اضافی خود در مقابل کارآیی این بخش را ارتقا خواهد داد.
این کارشناسان می گویند: ‌دولت باید بخش هایی را که توان ارتقا آنها را ندارد ، به بخش خصوصی واگذار کرده تا با بهره گیری از توانمندی های این بخش کارآیی و بهره وری را افزایش دهد.
آنها می گویند:‌ در صورتی که ۵۰ درصد از سهام شرکت مخابرات به بخش خصوصی واگذار و شرکت به صورت سهامی عام اداره شود، وضعیت متفاوت تر از قبل می شود . بنابر این مخابرات باید مسوولیت ها را به بخش خصوصی واگذار کند و از وارد شدن به جزییات شبکه های شرکت های زیرپوشش خودداری کند.
یکی از استادان دانشگاه تربیت مدرس نیز درباره خصوصی سازی شرکت مخابرات ایران می گوید: واگذاری شرکت مخابرات بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی انجام می شود و می تواند گام مهم و بلندی در راستای خصوصی سازی در کشور باشد.
"‌علی قنبری"‌ افزود: در صورتی خصوصی سازی این شرکت موفق خواهد بود که سهام به بخش خصوصی واقعی واگذار شود ، نه آنکه شرکت را به بانک ها و یا صندوق تامین اجتماعی واگذار کنند.
وی در ادامه بر ضرورت قیمت گذاری مناسب این شرکت نیز تاکید کرد و اظهار داشت: قیمت گذاری باید براساس قیمت مناسب اقتصادی و صورت های مالی شرکت انجام شود.
این استاد دانشگاه نحوه قیمت گذاری را در خصوصی سازی این شرکت مهم ارزیابی کرد و افزود: در صورتی که این سهام قیمت مناسبی داشته باشد، خریداران زیادی خواهد داشت.
قنبری تصریح کرد، ‌نبود بسترهای لازم و شفاف نبودن اطلاعات از مشکلات خصوصی سازی در کشور است . به طوری که این امر سبب شده تا مشتریان اعتماد و اطمینان کمتری برای خرید سهام شرکت های دولتی داشته باشند.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: برای بهبود روند خصوصی سازی در کشور بهتر است ، بستر
های مناسب برای واگذاری شرکت های دولتی فراهم شود.
یک کارشناس بازار سرمایه نیز در این خصوص گفت: با وجودی که روش های قدیمی برای عرضه سهام شرکت ها روشی پر دردسر است ، اما سهام شرکت ها در ایران هنوز با روش سنتی در بورس عرضه می شود.
"حسین خزلی خرازی" ‌افزود: در این روش ۵/۲ ( دو و نیم ) درصد از سهام شرکت در روز اول عرضه می شود که معمولا با تقاضای بالایی مواجه خواهد شد و قیمت آن نیز رشد زیادی خواهد کرد.
به گفته وی، ‌روش های جدیدی برای واگذاری سهام شرکت ها وجود دارد که شرکت بورس مطالعات زیادی را در مورد آنها انجام داده است.
وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در سال گذشته برای واگذاری سهام شرکت بورس به بخش خصوصی نیز گفت: براساس این جلسات وکالت سهام شرکت مخابرات در حال حاضر در اختیار سازمان خصوصی سازی قرار گرفته و این امر سبب شده تا کارهای عمرانی این شرکت به تعویق انداخته شود و یا به بخش خصوصی سپرده شود.
خزلی خرازی اظهار داشت:‌ با واگذاری سهام این شرکت تحول عظیمی ایجاد خواهد شد و شرکت های مخابراتی از این پس در فضای رقابتی مناسب و با ارایه اطلاعات شفاف به مشتریان و سهامداران خرید و فروش خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: شرکت های دولتی در حال حاضر به دلیل ساختار کنونی با فضای بورس آشنا نیستند و استانداردهای دقیق حسابرسی و حسابداری را رعایت نمی کنند.
خزلی خرازی با بیان آنکه شرکت مخابرات از بزرگترین شرکت های موجود کشور است، ادامه داد: واگذاری آن در بورس مزیت زیادی برای بورس و رقابتی شدن بازار سرمایه خواهد داشت.
این کارشناس گفت: مدیران مخابرات باید به دنبال توسعه سیستم های مخابراتی و ایجاد فضای رقابتی باشند و برنامه های درازمدتی را که دارای سود مناسبی هستند، برنامه ریزی کنند.
یکی از نمایندگان مجلس هفتم شورای اسلامی نیز در این خصوص می گوید: به طور عام قوانینی برای انجام واگذاری ها تدوین شده که سازمان خصوصی سازی برای واگذاری هر شرکت طبق آن عمل می کند.
"حمیدرضا فولادگر" افزود: شرکت مخابرات نیز مانند سایر شرکت های قابل واگذاری باید مقررات این قوانین را بپذیرد تا شرایط حضور در بورس اوراق بهادار را داشته باشد.
وی سپس تصریح کرد: شرکت مخابرات با ارایه ترازنامه، دارایی ها و مختصات دیگر به سازمان خصوصی سازی برای واگذاری به بخش خصوصی آماده شده است.
به گفته فولادگر، تمام شرکت ها برای واگذاری به بخش خصوصی باید این روند را طی و مراحل قانونی را سپری کنند.
وی گفت: با توجه به اینکه شرکت مخابرات دارای زیر مجموعه ها و شرکت های مادر تخصصی متعددی است ، کار واگذاری آن به مراتب سخت تر از سایر شرکت ها خواهد بود.
فولادگر با اشاره به سودآور بودن شرکت مخابرات، گفت: با توجه به اینکه این شرکت در سال های اخیر همگام با فناوری های نوین و طرح های روز مخابراتی بوده و میزان تقاضا نیز برای دریافت این خدمات هر روز افزایش می یابد، می توان آینده روشن تری را برای این شرکت پیش بینی کرد.
وی تصریح کرد: شرایط کنونی به نحوی است که با واگذاری این شرکت هم دولت و هم خریدار متنفع خواهند شد.
● جلسه قیمت گذاری سهام شرکت مخابرات در بورس برگزار می‌شود
یکی از کارشناسان شرکت مخابرات گفت: امروز از ساعت ۱۶ تا ۲۰ جلسه‌ای با حضور کارگزاران، مسئولان سازمان خصوصی ‌سازی و بورس، هیات‌مدیره شرکت مخابرات و گروهی از کارشناسان بازار سهام برگزار می‌شود تا زمینه قیمت‌گذاری منطقی برای سهام این شرکت در بورس فراهم شود.
به گزارش پایگاه اطلاع‌ رسانی بازار سرمایه ،"مقصود قدیری افشار"،افزود: روز ۲۴ خرداد ماه سال جاری پنج درصد از سهام شرکت مخابرات به منظور کشف قیمت در بورس اوراق بهادار تهران واگذار می‌شود.
شرکت مخابرات یکی از شرکت‌های مشمول اصل ۴۴ قانون اساسی است که پس از مدت‌ها کش و قوس در خصوص تعیین تکلیف ودایع ،به بخش خصوصی واگذار می‌شود. این در حالی است که در جلسه روز گذشته‌ کارگروه مخابرات که با حضور معاونان وزرای اقتصاد و ارتباطات برگزار شد، وضعیت موارد مشروط شرکت تعیین تکلیف و مقرر شد این موارد در قالب پیشنهاد به هیات‌ دولت ارایه شود که در صورت موافقت رقم نهایی سرمایه شرکت مخابرات تعیین خواهد شد .
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی ITanalyze