پنجشنبه, ۱۲ مهر, ۱۴۰۳ / 3 October, 2024
مجله ویستا

چرایی افزایش قیمت طلا و جواهر


چرایی افزایش قیمت طلا و جواهر
در سال ۱۹۴۵ میلادی پس از خاتمه جنگ جهانی دوم، خطوط اصلی نظام جدید پولی بین المللی در کنفرانسی موسوم به کنفرانس bretton woods شکل گرفت که نقش اصلی را به طلا و دلار آمریکا داد. قیمت طلا در حد ۳۵ دلار آمریکا برای هر اونس طلا (مساوی ۳۱‎/۱ گرم) تثبیت شد. صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و سازمان تجارت جهانی ایجاد شدند که بر نظام جدید پولی نظارت مؤثر داشته باشند. قیمت طلا و کلیه ارزها ثابت شد و هیچ کشوری مجاز نبود بدون مجوز صندوق بین المللی پول ارزش پول خود را نسبت به طلا به طور قابل توجهی تغییر دهد و صندوق این مجوز را فقط در شرایط اضطراری صادر می کرد...
قیمت طلا از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۷۰ میلادی یعنی به مدت ربع قرن در حد ۳۵ دلار در هر اونس ثابت بود. در زمان ریاست جمهوری ریچارد نیکسون، دولت آمریکا به طور یک جانبه و بدون رعایت اساسنامه صندوق بین المللی پول که آن کشور را ملزم می کرد رابطه ثابت بین قیمت طلا و دلار را حفظ و از آن حمایت کند، این رابطه ثابت را قطع و ارزش طلا و دلار را به دست نوسانات بازار سپرد و این پایان نظام پولی bretton woods یا نظام طلا ـ دلار بود. علت فروپاشی نظام قانونمند طلا ـ دلار، کسری بودجه و کسری شدید موازنه پرداخت های آمریکا به واسطه چاپ دلارهای بی پشتوانه برای تأمین مالی جنگ ویتنام بود. این دلارها، بی پشتوانه بود زیرا فدرال رزرو نمی توانست در برابر هر ۳۵ دلاری که چاپ می کرد، یک اونس طلای پشتوانه نگاهداری کند در حالی که براساس مقررات نظام پولی bretton woods چنین الزامی را برعهده داشت.
از زمان فروپاشی نظام پولی قبلی تا امروز چون دیگر ضوابطی برای رعایت نظم و انضباط مالی توسط کشورها از سوی صندوق بین المللی پول وجود ندارد و طلا به عنوان پشتوانه پولی ارزهای جهان دیگر جایگاهی ندارد و از همه مهمتر صندوق بین المللی پول دیگر کنترلی بر حجم نقدینگی جهان ندارد، لذا کسری شدید موازنه پرداخت های آمریکا، هر سال حدود یک تریلیون (معادل هزار میلیارد) دلار به حجم نقدینگی تزریق می کند و در عین حال بازارهای مالی، پولی ، بازار طلا و بازار کالاها و مخصوصاً بازارهای نفت در جهان در معرض تاخت و تازهای بورس بازها و سفته بازهای بین المللی قرار گرفته، کلیه ارزها و نرخ های بهره در جهان حالت شناوری پرنوسان به خود گرفته و شاهد وقوع بحران های پی درپی در بازارهای پول و سرمایه جهان هستیم. بحران اخیر کاهش شدید ارزش دلار، افزایش بهای طلا و نفت و کالاهای اولیه و سقوط بازارهای بورس سهام آخرین تجلی این بحران های اقتصادی است که در ۴۰ سال اخیر رخ داده است.
● نتیجه گیری
کاهش شدید ارزش دلار باعث کاهش اعتماد دارندگان وجوه هنگفت دلار مثل چین، ژاپن، آلمان و کشورهای عرب صادرکننده نفت شده است. این عوامل و همچنین بحران های نظامی و سیاسی که اکنون به طور روزمره اتفاق می افتد و از جمله وقایع عادی جهان تلقی می شود.
کشورهای مذکور و سایر سفته بازان و بورس بازان بین المللی را تشویق کرده تا وجوه مازاد دلاری خود را روانه بازارهای نفت، بازار سایر کالاها و مخصوصاً بازار طلا نمایند تا ارزش و قدرت خرید سرمایه های دلاری خود را حفظ کنند. با شروع فشارهای تورمی در جهان، طلا به عنوان کالایی قیمتی و مطمئن، همواره در طول تاریخ مورد توجه مردم بوده تا یک پوششی HEDGE در مقابل تورم و بی ثباتی و بحران های موجود باشد.
افزایش ماه های اخیر قیمت طلا در جهان عمدتاً به همین علت است. اوضاع فعلی پولی در جهان، مملو از نوسانات و بحران های ناخواسته ادواری است که مرتباً اتفاق می افتد. در ماه های آینده باید شاهد نوسانات و بحران های بیشتری (به خصوص در بازار سهام) باشیم.
تا چه زمانی این تلاطم ها ادامه خواهد داشت تا موقعی که با یک معماری جدید نظام پولی NEW ARCHITECTURE و با همکاری همه کشورها، نظم و انضباط به بازارهای پولی و مالی جهان مجدداً بازگردد و یک صندوق بین المللی پول مستقل و بی طرف با اختیارات جدید بر اوضاع پولی جهان نظارت کند.
روزنامه ایران یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۸۶

ناصر نصیر نژاد
منبع.فصلنامه طلا و جواهر
منبع : مطالب ارسال شده