شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا
مدیریت زباله در خانواده
![مدیریت زباله در خانواده](/mag/i/2/4y3l6.jpg)
اجازه بدهید این بحث را با موضوع زباله دنبال کنم; چرا که امر بسیار ملموسی است و همهء خانوادهها هر روز با آن سر و کار دارند. ما دارای سه گروه عمدهء زباله هستیم: «زبالههای صنعتی، بیمارستانی و خانگی که شیوهء دفع هر کدام متفاوت است اما امروزه، بازیافت جای دفع را گرفته است. این اندیشه وجود دارد که منابع زمین محدود است و باید تلاش کرد تا از این منابع محدود، استفادهء بهینه شود. هر کسی نیز به سهم خود مسوول است تا از اتلاف منابع جلوگیری کند. این امر برای زندگی آینده زمین و بشریت ضروری و اجتنابناپذیر است. در سطح ملی نیز اتلاف منابع موجب افزایش هزینههای ملی و صرف درآمدها در حوزههایی میشود که ناشی از بیتوجهی به منافع جامعهء کلان است. این نیز خود در سطح رفاه افراد و خانوادهها اثر میگذارد و وضعیت نامطلوب را بازتولید میکند. زبالههای خانگی چنین وضعیتی دارند.»
تا به حال اندیشیدهاید که خانوادهء شما در طول روز چقدر زباله دارد؟ زبالهها از چه چیزهایی تشکیل میشود؟ آیا از این زبالهها میتوان استفادهء دیگری کرد؟ همهء ما به تناوب در طول روز یا هفته افرادی را میبینیم که از زبالهها، کاغذها، پلاستیکها، شیشهها و فلزات را جدا میکنند. آنها اگر حدس بزنند در داخل کیسهء زبالهای این اقلام پیدا شود، آن را پاره میکنند و علاوه بر این که خود در معرض آلودگیهای موجود در زباله قرار میگیرند و تکههای آلودهشدهء ظروف پلاستیکی و فلزی (بیشتر آلومینیومی) را برمیدارند، به انتشار آلودگی در محیط نیز دامن میزنند. علاوه بر این که بسیاری از این زبالهها به همراه زبالههای تر، جمعآوری نمیشود و در محلهای مخصوص زباله، دفن میشوند.
به هر دلیلی، متاسفانه در کشور ما سرمایهگذاری چندانی در ساخت کارخانههای بازیافت زباله صورت نگرفته است. بخش اندکی از زبالههای تر به کود تبدیل میشود و بخشی از زبالههای خشک مانند کاغذ، پلاستیک، شیشه و انواع فلزات جمعآوری و بار دیگر در گردونهء تولید قرار میگیرند. استفادهء مجدد از این اقلام موجب میشود تا از منابع دست اول، کمتر استفاده شود. به هر میزان که جمعآوری زبالههای خشک بیشتر شود و در مدار تولید مجدد قرار گیرد، از منابع دست اول، کمتر استفاده میشود. این امر از یک سو، کمک به اقتصاد کشور خواهد بود و موجب حفظ طولانیتر منابع معدنی و شیمیایی کشور میشود و از سوی دیگر به حفظ محیط زیست و کمتر آلودهشدن آن کمک شایانی میکند. احتمالاً میدانید سیر بازگشت برخی از زبالهها به طبیعت، صدها و برخی هزاران سال طول میکشد و دفن یا رها کردن آنها صدمات غیرقابل جبرانی به طبیعت وارد میکند اما از طریق بازیافت، این مسیر تغییر میکند و علاوه بر پاکیزه شدن طبیعت، از اتلاف منابع و ثروت ملی جلوگیری میشود.
پس، همین زبالهای که روزی چند کیلو در هر خانه تولید میشود، اگر به درستی مدیریت شود، هر چند به ظاهر ارتباطی با اقتصاد خانواده پیدا نمیکند، ولی به جهت اهداف کلانی که در پس آن نهفته است، سود آن به خانوادهها نیز بازمیگردد; علاوه بر این که خانوادههایی نیز از راه جمعآوری، بازیافت و تولید مجدد محصولات از آن ارتزاق میکنند. پس بیاییم همه در بازیافت زباله با هدف سودرسانی به جامعهءکل عمل کنیم. برای این منظور لازم است:
۱) در تفکیک زباله برای خانواده هدف اقتصادی ملموس تعریف نکنیم. در این باره، به منافع اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی ملی بیندیشیم که اثر خود را در سطح کلان بر زندگی تمام افراد و خانوادههای فعلی و آتی میگذارد. این پند حکیمانه را همه خواندهایم: دیگران کشتند و ما خوردیم، ما میکاریم و دیگران میخورند. سعی کنیم، کشتهمان برای دیگران سودمند باشد.
۲) زبالهء خانگی را در دو گروه تر و خشک دستهبندی کنیم و دو نایلون جداگانه برای آنها اختصاص دهیم. بهتر است زبالهء خشک در نایلونهای شفاف باشد.
۳) زبالههای تر را هر شب و زبالههای خشک را هفتگی و یا پس از زمان بیشتری در محلهای جمعآوری زباله قرار دهیم. بهتر است زبالههای خشک را صبحها بیرون بگذاریم تا به همراه زبالههای تر حمل نشود و نانی برای دورهگردان باشد.
۴) زبالههای خشک شامل هر نوع کاغذ باطله، هر نوع شیشه حتی شیشههای دارو، هر نوع فلز مانند برخی ظروف نوشابهها و هر نوع پلاستیک مانند ظروف یک بار مصرف مواد لبنی میشود. به یاد داشته باشیم که این گونه، کمک بیشتری به خانوادههایی میکنیم که از طریق جمعآوری زباله زندگیشان تامین میشود و ما این گونه نقش مثبتی نیز در زندگی این گروه ایفا کردهایم.
حسین نورینیا
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست