جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
نیما مردی که ادبیات امروز مدیون اوست
![نیما مردی که ادبیات امروز مدیون اوست](/mag/i/2/4yp4b.jpg)
من نیما یوشیج را فقط از بعد ادبی ویژه خود میشناختم و به دیگر جنبههای روحی او توجهی نداشتم و اعتراف میکنم که در این مورد بسیار ناقص هستم. علی اسفندیاری که در ادبیات معاصر ایران به نیما یوشیج معروف است، شخصیتی چندبعدی است.
او خود را نیما نامید و نیما در ادبیات ایران به معنای کوچک است این تواضع را خاص ایرانیها میتوان به حساب آورد. در ایران اتفاقا از همان منطقه شمال که دارای جنگلهای انبوه است و روستای یوش محل تولد نیما در آن قرار دارد مبارزینی بودهاند که خود را پیروان میرزای کوچک مینامند و حتی خاندان بسیار بزرگی وجود دارند که نام فامیلی کوچک یا کوچکی یا کوچکزاده را انتخاب کردهاند و همانگونه که گفتم این تواضع خاص ایرانیها است.
شعر معاصر ایران وابستگی شدیدی به گفتههای ظاهرا نامنظوم نیما یوشیج دارد او این نوع شعر را شعر نو نامید و در عمر خود چنان آن را ساخته و پرداخته نمود که پس از او شاعرانی پای به عرصه ادبیات ایران و جهان نهادند که پیرو سبک او بودند. او مرزهای قافیه را درهم شکست و تمامی آنچه را که میخواست در قالب شعر بگوید در قالب سبک خاص خود گفت و هیچ محدودیتی را از نظر وزن نپذیرفت و شعر نو را به مردم سرزمین خود شناساند.
یوش روستایی در دل جنگل است و نیما هر روز با گل و گیاه و صدای آبشاران و سکوت جنگل سر و کار داشت او اگرچه اشعار منظوم نیز دارد اما شهرت جهانی خود را مدیون اشعار غیرکلاسیک است. اسفندیاری در سال ۱۸۹۷ به دنیا آمد و در آن سالها بسیاری از کشورهای جهان بدون نظام مشخص سیاسی بودند اما نیما بدون توجه به این موضوع خود را ایرانی معرفی کرد تا هویت ملی و وطنی خود را به اثبات رساند.
روانی اشعار او را به راحتی میتوان درک کرد او هیچگاه از الفاظ سنگین استفاده نکرد تا خوانندگان اشعار خود را به زحمت اندازد. در تمامی اشعار خود از اینکه از واژگان بیگانه استفاده کند پروایی نداشت و این همان نکتهای است که باعث شد در جهان عرب کسانی امثال احمد الفراهیدی از سبک او پیروی کنند. انتشار اولین آثار نیما یوشیج در سال ۱۹۲۱ را میتوان آغاز انقلاب شعری غیرکلاسیک نامید.
نیما یوشیج در زمینههای مختلفی شعر سرود و دوستداران شعر رادر ایران و جهان از اشعار خود سیراب نمود ادبیات ایران پس از ظهور نیما یوشیج بسیار مدیون این مرد است.
رشید یاسمی، مسعود فرزاد، رعدی آذرخشی، پروین اعتصامی و سهراب سپهری شاعرانی هستند که از اشعار نیما یوشیج بهرهها بردهاند.
در جهان عرب السیاب، البیاتی و الحیدری پیروان او هستند و اگر نیما یوشیج را یکی از حلقههای تکامل شعر ایران و عرب بدانیم سخنی به گزاف نگفتهایم.
او به زبان فرانسوی کاملا آشنا بود و ترکی را خوب میفهمید، عربی ا به خوبی مینوشت و فارسی را زبان مادری خود میدانست. او اگرچه خود را «نیما» نام نهاد اما در واقع بزرگی است که نیماها (کوچک) را به هم متصل کرد. سلسله ادیبان و شاعران ایرانزمین بویژه آنان که میخواهند خود را از انواع قید و بندهای قافیه کهن برهانند، مرهون نوآوری این شاعر زیباگوی ایرانی است.
او در ۱۹۶۰ در تهران دیده بر جهان فروبست و پس از آن روز بهروز بر اهمیت کار او افزوده میشود و اگرچه در ایران بر اشعار او پایاننامههای بسیار مهم دانشگاهی نوشته شد اما جا دارد تا هنوز شعر دوستان جهان به بررسی آثار او پرداخته و خود را از زلال شیرین سخن این شاعر فارسیزبان، سیراب نمایند.
منبع : مازند نومه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست