سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

و خدا، مریم را به آمدن "مسیح" بشارت داد


و خدا، مریم را به آمدن "مسیح" بشارت داد
ارامنه ایران در سال ۱۶۰۵ در زمان "شاه عباس" به ایران کوچ کردند که بیشتر آنان به ترتیب در شهرهای تهران،اصفهان،آذربایجان غربی و شرقی اقامت دارند.
ایرنا: "فرشتگان، مریم را گفتند که خدا تو را به کلمه ای که نامش "مسیح" است بشارت می دهد که او در دنیا و آخرت آبرومند و از مقربان درگاه خداست و با خلق در گهواره سخن می گوید آنگونه که در سنین بزرگی، او از جمله نیکان جهان است.
نام "عیسی مسیح" که خدا در قرآن مجید بارها به او سلام و کرامت داده، ۳۵ بار از جمله در سوره های "مریم" و "آل عمران" آمده است.
این پیامبر که در میان مسلمانان "روحالله"نامیده می شود، در معرفی خود در مقابل کافران که نجابت مادرش حضرت مریم را زیر سئوال برده بودند، خود را "عبدالله" نامید.
نام"عیسی" از نام های آسمانی و به معنی"نجات دهنده "است و چون شفای مریضان، نابینایان و زنده کردن مردگان از معجزات او بوده، در قرآن به "مسیح" نیز خطاب شده است.
نام این حضرت در نزد ارامنه" هیسوس کریستوس" به معنی"ناجی برگزیده"، در فرانسه"کریس توس"(TOOS KRIEIS)، در یونان"جی ژس کرایس"(KRAIES JES-J) و در انگلستان که مادر زبان کشورهای اروپایی وآمریکایی است "کریستین"(KRISTYAN) می باشد.
عبارت "کریسمس مبارک" که در زمان سال نومیلادی بسیار به کار برده می شود از کلمه "کریس" به معنی "تولد برگزیده مبارک"، اخذ شده است.
کارشناس امور ارامنه درباره تولد این حضرت گفت: خدا، زمانی بشارت میلاد ایشان را داد که جهان نیازمند پیامبری معنوی و پیام آور صلح و دوستی و مبارز با بت، مال پرستی و روحانیون سودجو بود.
"هرایر شاه نظیران" افزود: مسیح نیز مانند دیگر پیامبران به دعوت یگانه پرستی پرداخت تا وحدت، انسانیت و مبارزه با شرک را گسترش دهد.
وی اضافه کرد:مبارزه با استبداد، تعصبات، بدعت های دینی و فساد اخلاقی از دیگر رسالت های ایشان بود که توانست با شرایط سخت آن زمان،آنها را به تحقق برساند.
رئیس شورای خلیفه گری ارامنه اصفهان و حوزه جنوب کشور درباره آداب کریسمس گفت: کریسمس برای مسیحیان سراسر جهان یک عید مذهبی و اجتماعی است که با آداب و رسوم خاص، آن را اجرا می کنند.
"ورژ درمار دیروسیان" افزود: ارامنه مسیحی ارتدکس مانند دیگر همکیشان خود در جهان، یک هفته قبل از سال نو میلادی از تناول فرآورده های گوشتی امساک می کنندو درروز عید تمام ارامنه پرهیزدار (روزه دار)پس از خواندن سرودهای حضرت مسیح که در انجیل آمده،با "نان فطیر" درآیین موسوم به "عشاء ربانی" که همان آخرین شام حضرت مسیح است، روزه خود را می شکنند.
وی از "خانه تکانی" به عنوان مهمترین رسم شب عید نام برد و گفت: پیروان دین مسیح پیش از فرا رسیدن سال نو به " خانه تکانی" و تزیین درخت کاج می پردازند.
وی افزود:آنها برای شب عید غذای مخصوص می پزند و"پلو و ماهی و کوکوسبزی"، اصلی ترین غذای شب عید ارامنه است که به نشانه تقدس و برکت تهیه می شود.
وی گفت: بعد از صرف غذای شب عید، کودکان به شوق دیدار و گرفتن هدیه از "بابانوئل"به رختخواب می روند و صبح، هدیه سال نو خود را دریافت می کنند.
"تاتائوس اوهانیان"دیگرکارشناس امور ارامنه درباره"بابانوئل"و"درخت کاج" که نماد این اعیاد است،توضیح داد:درخت کاج که در تمام فصول سبز است، نماد سرسبزی و استواری محسوب می شود و آن رابرای زیبائی با کاغذ و چراغهای رنگی تزیین می کنند.
وی افزود:ستاره دنباله داری که روی درخت کاج گذارده می شود، نماد ستاره ای است که بوسیله آن ستاره شناسان ایرانی به نام های "بارتازار" و "ملکم" محل تولد مسیح را پیدا کردند و آنان از اولین کسانی بودند که برای این پیامبر هدایایی آوردند.
وی درباره شخصیت بابانوئل گفت: این شخصیت برگرفته شده از کشیشی است که برای این که کسی او را نبیند، کمکهایش را از راه دودکش و یا پنجره برای مستمندان می فرستاد.
وی افزود: این داستان به مرور زمان به خاطر محبوبیت بابانوئل از رنگ و لعاب بیشتری همچون مدل لباس و پرواز با گوزن از آسمان، همراه شد و مورد پسند کودکان قرار گرفت،به گونه ای که بسیاری از شرکت های تبلیغاتی با استفاده از این شخصیت، فروش بسیار بالایی به دست آوردند و فیلم سازان نیز آن را دست مایه آثار خود کردند.
حضرت "عیسی مسیح" در ۱۷۵۳ سال بعد از بنای روم و در زمان سلطنت "قیصر" روم و پادشاهی"هیرود"درشهر "بیت الحم"واقع در هشت کیلومتری "بیت المقدس" به دنیا آمد و چون بعد از تولد به شهر"ناصره" رفت به "عیسی ناصری" مشهور شد.
نام کتاب این پیامبر اولوالعزم"انجیل" و سخن گفتن در گهواره، زنده کردن مردگان و شفای نابینایان از معجزات این پیغمبر است که در قرآن مجید کتاب آخرین پیامبر الهی به آنها اشاره شده است.
ارامنه ایران در سال ۱۶۰۵ در زمان "شاه عباس" به ایران کوچ کردند که بیشتر آنان به ترتیب در شهرهای تهران،اصفهان،آذربایجان غربی و شرقی اقامت دارند.
مراسم سال نومیلادی هر ساله نیمه شب اول ژانویه در بزرگترین و زیباترین کلیسای ایران یعنی کلیسای "وانک" واقع در محله ارامنه نشین " جلفا" اصفهان برگزار می شود.
مسیحیان ارتدکس که ۹۹ درصد مسیحیان ایران پیرو این فرقه می باشند، شب پنجم ژانویه تولد حضرت مسیح را جشن می گیرند.
دیگر فرقه های مسیحی براین باورند که حضرت عیسی (ع ) ۲۵ دسامبر به دنیا آمده است.
در استان اصفهان هشت هزار شهروند مسیحی زندگی می کنند.
در کشور جمهوری اسلامی ایران پیروان ادیان "زرتشتی "، "کلیمی" و "مسیحی" علاوه بر آزادی در برگزاری مراسم مذهبی و قومی خود، از تعطیلات رسمی برای برگزار آیین های دینی خود نیز برخوردارند.
همچنین ارامنه ایران دارای حق رای در انتخابات هستند و دو نماینده نیز در مجلس شورای اسلامی دارند.
منبع : بازیاب