دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

حفظ باروری


هر سال حدود ۱۵ درصد از زنان در ایالات متحده (حدود ۲۵ هزار نفر) با تشخیص سرطان پستان روبه رو می شوند كه همگی در سنین باروری قرار دارند. شیمی درمانی برای معالجه این سرطان خطرناك می تواند با تاثیر روی تخمدان ها امكان باروری این زنان را به سرعت و به میزان قابل ملاحظه ای كاهش دهد.
اما نظرات جدید پیشنهاد تازه ای را مطرح می كند. این بیماران قبل از آغاز شیمی درمانی می توانند با روش لقاح خارج رحمی، جنین تازه تشكیل شده را فریز كرده و بعد از خاتمه درمان، در صورت تمایل والدین، سلول های تخم كه با روش خارج رحمی لقاح یافته اند، داخل رحم مادر كاشته خواهند شد.
دكتر كاتلوك اكتی، مسئول برنامه حفظ باروری مركز پزشكی تولید مثل و ناباروری در مركز پزشكی وایل كرنل نیویورك می گوید: این روش بی خطر به نظر می رسد و با پیگیری های كوتاه مدت ما هیچ گونه افزایشی در میزان عود سرطان مشاهده نكردیم. دوره های پیگیری یك سال و نیم بوده است. به هر حال دو محقق از موسسه سرطان دانا فاربر هشدار دادند كه تعداد نمونه ها فوق العاده كم و تكنیك مورد استفاده بسیار ابتدایی بوده است. در نتیجه نمی توان آن را به صورت روشی بی خطر بیمه كرد. در عین حال گزارش این كار تحقیقاتی یازدهم آوریل در ژورنال سرطان شناسی بالینی به چاپ رسید. اكتی و تیمش، ۶۰ زن جوان با تشخیص سرطان پستان را مورد مطالعه قرار دادند. ۲۹ نفر پذیرفتند تا این روش در موردشان به كار رود و ۳۱ نفر نپذیرفتند. داروهای باروری استاندارد در طول فرآیند IVF سطح استروژن را بالا می برد و ممكن است باعث رشد سلول های سرطانی شود، بنابراین اكتی و تیمش یكی، دو داروی ضد سرطان به این رژیم دارویی افزودند. این داروها تاموكسیفین و لتروزول بودند كه تخمك گذاری را بدون رشد سلول های سرطانی تومور پستان تحریك كردند. یكی از زنان بعد از درمان خواستار انتقال جنین شد، ولی كاشت جنین موفقیت آمیز نبود. اما برای زن دیگری با موفقیت جنین كاشته شده و او اكنون باردار است. ۲۷ زن دیگر این گروه هنوز درخواست انتقال جنین را نداشته اند.
میزان عود سرطان بین گروه IVF و گروه كنترل یكسان بوده است. از ۲۹ نفر گروه IVF سه نفر و از گروه كنترل نیز ۳ نفر دچار عود سرطان شده بودند. این عود بعد از ۱۸ ماه رخ داده است. عود سرطان پستان بعد از جراحی و درمان دارویی بسیار شایع است.
اما دكتر آن پارتریج، سرطان شناس و محقق موسسه سرطان دانا فاربر ضمن تقدیر از تلاش های دكتر اكتی معتقد است: به دلیل كم بودن تعداد نمونه ها و دوره كوتاه مدت پیگیری فكر می كنم برای اظهارنظر قطعی درباره بی خطر بودن این روش هنوز خیلی زود است. در عین حال دكتر پارتریج و همكارش دكتر وینر معتقدند پایین بودن رقم بارداری گزارش شده در تحقیق دكتر اكتی مزایای استراتژیك این روش را با علامت سوال مواجهه كرده است.
منبع : خبرگزاری فارس