چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


حامی تجارت آزاد


حامی تجارت آزاد
وقتی او را برای ریاست‌جمهوری برگزیدند بسیاری از سیاست‌مداران او را فردی نالایق می‌دانستند که نمی‌تواند آمریکا را در عرصه جهانی هدایت کند. اما او توانست در سال ۱۹۹۳ به این مهم نائل شود و عنوان چهل و دومین رییس‌جمهور آمریکا را از آن خود کند.
او بیل کلینتون است که در نوزدهم آگوست ۱۹۴۶ به دنیا آمد. پدرش ویلیام جفرسون بلیاس دوم نام دارد و از این رو پسرش هم ویلیام جفرسون بلیاس سوم خوانده می‌شود، اما او را به نام بیل کلینتون می‌شناسیم. مادرش ویرجینیا کسدی است و البته همسر معروف‌تر از خودش هیلاری رودهام کلینتون.
بیل که دموکرات است در دوران تصدی این سمت بار‌ها مورد انتقاد رسانه‌ها و سنای آمریکا قرار گرفت، اما بی‌گمان رسوایی اخلاقی او با مونیکا لوینسکی، منشی دفتر کاخ سفید، جنجالی‌ترین کاری بود که او در دوران ریاست‌جمهوری‌اش کرد.
هیلاری در خاطراتش درباره این موضوع چنین می‌نویسد: «تازه شام خورده بودیم که او آمد و نشست پشت میز. از دستش به قدری عصبانی بودم که می‌خواستم گردنش را بزنم اما حرفی نزدم. فقط پرسیدم حقیقت دارد که او به من خیانت کرده یا نه. او هم خیلی آرام گفت نه. من از دروغی که می‌گفت بیشتر ناراحت شدم اما مجبور بودم تحملش کنم.»
او ابتدا این موضوع را از رسانه‌ها نیز پنهان کرد اما مونیکا دیگر به این بازی ادامه نداد تا رسوایی بیل کامل شود. سنای آمریکا بد جوری با او برخورد کرد البته نه به دلیل رسوایی اخلاقی (که به خود کلینتون مربوط می‌شد) بلکه به دلیل انکار این رابطه و دروغ گفتن. رییس‌جمهور ایالات متحده تا مرز استعفا هم رفت اما در نهایت در سمتش ابقا شد.
کلینتون سیاستمدار نئو دموکراتی است که مجری اصلی فلسفه حکومتی «راه سوم» است؛که واضع آن آنتونی گیدنز بود. دو دوره ریاست‌جمهوری وی از مصداق‌های این فلسفه به حساب می‌آیند. کلینتون رییس‌جمهور دورانی بود که طولانی‌ترین دوره رشد اقتصادی در حال صلح به شمار می‌آمد. در دوره اول ریاست‌جمهوری وی، قانون گذاری‌هاو سیاست‌های اقتصادی متعددی مشاهده شد.
از مهم‌ترین رویداد‌های دوران ریاست‌جمهوری او می‌توان به جنگ کوزوو نیز اشاره کرد. کلینتون در حالی کاخ سفید را‌ترک می‌کرد که مردم توسط نظرسنجی‌ها اخلاق و رفتار وی را زیر سوال برده بودند. هر چند، وی رضایت ۶۵ درصد را به دست آورده بود که بالاترین میزان در بین روسای‌جمهور بعد از جنگ جهانی دوم بود. وی نهاد ویلیام کلینتون را تاسیس کرد تا تبلیغ و پرداختن به مسائل جهانی از جمله رفتار و جلوگیری از بیماری ایدز و گرم شدن زمین را دنبال کند.
او به محض در اختیار گرفتن منصب ریاست‌جمهوری قانونی را امضا کرد که به موجب آن کارفرمایان را مجبور می‌کرد به کارمندان خود برای حاملگی یا وضعیت پزشکی جدی مرخصی بدون حقوق بدهند. در حالی که این اقدام یک اقدام مردم پسند بود وی تلاشش را برای عملی کردن یکی دیگر از قول‌هایی که در تبلیغات انتخاباتی داده بود، آغاز کرد. مورد دیگری که کلینتون به آن پرداخت تجارت آزاد بود. کلینتون از توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) حمایت می‌کرد و برای به دست آوردن حمایت‌ جمهوریخواهان و دموکرات‌ها با آنان مذاکره کرد. این توافقنامه مخالفانی در دو اردوگاه‌ جمهوری خواه و دموکرات داشت، اما در نهایت تایید شد. او یک دختر دارد به نام چلسی و همسرش رقیب اوباما بود اما در نهایت در انتخابات درون حزبی مغلوب او شد و کنار رفت.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد