شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

سیگار با پوست چه می‌کند؟


سیگار با پوست چه می‌کند؟
چندی قبل بیماری داشتم که فراوان سیگار می‌کشید و قرار بود او را برای انجام یک گرافت پوستی آماده کنیم. مثل همه بیمارانی که قرار است یک پیوند پوستی برایشان انجام شود و همانند همه دنیا توصیه بر این است که حداقل یک هفته قبل و یک هفته بعد از جراحی سیگار نکشند. تا این موضوع را مطرح کردیم او با ناراحتی گفت من نمی‌توانم سیگارم را ترک کنم. این موضوع چه ربطی به سیگار کشیدنم دارد؟ توضیحاتی که من و همکارانم به ایشان دادیم باعث شد قانع شود و انگیزه ترک در او تقویت شد. شما هم آنها را بخوانید، شاید در وجود شما هم انگیزه‌ای ایجاد شود.
مهم‌ترین اثری که سیگار روی پوست می‌گذارد به تعویق انداختن ترمیم زخم‌هاست. محققان از سال‌ها قبل دریافتند ترمیم زخم، خصوصا در مواردی که ضایعه‌ای پوستی وجود دارد، به تاخیر می‌افتد. یک پاکت سیگار در روز، می‌تواند حتی سه برابر احتمال نکروز (نابود شدن بافت پوست) آن قسمت پوستی را باعث شود. اگر شما دو پاکت سیگار مصرف کنید این احتمال به شش برابر افزایش می‌یابد. نیکوتین موجود در سیگار باعث تنگ شدن عروق پوست شده و اکسیژن‌رسانی به بافت کم شده و بافت تخریب می‌شود. از طرف دیگر با افزایش کربوکسی هموگلوبین (اکسیژن از دست رفته و CO۲ زیاد شده)، چسبندگی پلاکت‌ها رخ می‌دهد و باعث غلیظ شدن خون در منطقه می‌شود. عبور آهسته خون روی ساخت کلاژن (رشته‌های نگهدارنده پوست) اثر دارد و ترمیم به تعویق می‌افتد. اکثر سیگاری‌ها گمان می‌کنند با کشیدن هر نخ سیگار به طور گذرا عروقشان تنگ می‌شود.
در حالی که هر سیگار تا ۹۰ دقیقه عروق پوست شما را تنگ کرده و آسیب می‌زند. فردی که مرتب سیگار می‌کشد در قسمت اعظم روز بافت‌هایش را با کمبود اکسیژن دچار می‌کند. حتما می‌دانید به همین دلیل است که اعضای بدن فرد سیگاری در معرض بیماری قرار می‌گیرد. مشکلات کشنده ریوی و سرطان‌های متعدد رابطه مستقیم با سیگار دارند. حتی دیده شده در بیماری التهابی چرکی غدد عرق پوست (معمولا در زیر بغل، کشاله ران، مقعد) حدود ۸۴ درصد زنان و ۸۵ درصد مردان مبتلا، سیگاری بوده‌اند چون کشیدن سیگار روی سیستم ایمنی و کاهش عملکرد گلبول‌های سفید خونی اثر دارد و فعالیت غدد عرق را تغییر می‌دهد.
گذشته از ظاهر نازیبای یک فرد سیگاری که شامل رنگ خاص پریده، ناخن‌ها و انگشتان زرد، لب‌های سیاه و پوست چروکیده و غیره است، کمی مطالعه درباره عواقب کشنده سیگار انگیزه‌ها‌یتان را قوی می‌کند.

دکتر پروین منصوری
استاد پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی تهران
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید