سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

گزارشی از نمایشگاه CES


گزارشی از نمایشگاه CES
نمایشگاه بین المللی محصولات الکترونیکی CES (Consumer Electronics Show) یک نمایشگاه تجاری بزرگ است که پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشیب های فراوان، امروز به عنوان بزرگترین نمایشگاه تجهیزات الکترونیکی و دیجیتالی جهان محسوب می شود و همه ساله صداها هزار شرکت کننده و بازدیدکننده را از سراسر جهان به آمریکا می کشاند. این نمایشگاه ژانویه هر سال در ایالت لاس وگاس آمریکا و در شهر نوادا برگزار می شود که موسسه تجهیزات الکترونیکی مصرفی برگزاری آن را برعهده دارد. شرکت های بزرگی که در حوزه تولید تجهیزات الکترونیکی و مصرفی حضور دارند، همواره سعی می کنند بهترین و آخرین تولیدات خود را در این نمایشگاه عرضه کنند تا خبر آن در سراسر جهان منتشر شده و در معرض دید همه مشتاقان قرار گیرد. این نمایشگاه بزرگ در مرکز همایش های بین المللی لاس وگاس برگزار می شود و در آغاز آن، مدیران بزرگترین شرکت های فعال در این حوزه سخنرانی اصلی را انجام می دهند.
● تاریخچه نمایشگاه
نخستین نمایشگاه تجهیزات الکترونیکی مصرفی ژوئن ۱۹۶۷ در نیویورک برگزار شد که بسیار محدود بود و تنها شرکت های آمریکایی در آن حضور داشتند. از سال ۱۹۷۸ تا ۱۹۹۴، نمایشگاه CES سالی دو بار برپا می شد. یک بخش آن که در ژانویه و در لاس وگاس برگزار می شد، "نمایشگاه تجهیزات الکترونیکی مصرفی زمستانه" (WCES) نام داشت و بخش دیگر که در ماه ژوئن و در ایالت شیکاگو برگزار می شد، "تجهیزات الکترونیکی مصرفی تابستانه" (SCES) نام گرفته بود. سال ۱۹۹۵ طبق برنامه ریزی های قبلی نمایشگاه زمستانه با موفقیت برگزار شد، اما نمایشگاه تابستانه شیکاگو بازدیدکنندگان خود را از دست داد و به دنبال کاهش محبوبیت آن، شرکت برگزار کننده این نمایشگاه تصمیم گرفت تا با برگزاری این نمایشگاه در شهرهای مختلف، مشتریان بیشتری را به سمت خود بکشاند. بر این اساس، پس از سال ۱۹۹۵ قرار شد اولین نمایشگاه تابستانه CES در ایالت فیلادلفیا و در مرکز همایش های پنسیلوانیا برگزار شود. متاسفانه در این جریان، نمایشگاه بین المللی بازی های کامپیوتری موسوم به E۳ نیز در همان هفته برگزار شد و در نتیجه موسسه تجهیزات الکترونیکی تصمیم گرفت این نمایشگاه را برگزار نکند. زمستان ۱۹۹۶ این نمایشگاه با موفقیت در ایالت لاس وگاس برگزار شد و در این سال شرکت مذکور تصمیم گرفت نمایشگاه را در ایالت اورلاندو و در شهر فلوریدا برگزار کند. اما در نمایشگاه تابستانه نیز به جز شرکت های حاضر تعداد محدودی از مردم حضور یافتند و بار دیگر امیدها برای ادامه نمایشگاه تابستان کمرنگ شد. مجددا نمایشگاه زمستانه سال ۱۹۹۷ نیز با موفقیت همراه بود و به دنبال آن، مسؤولان تصمیم گرفتند که نمایشگاه تابستانه را به دنبال ادغام با نمایشگاه بهاره COMDEX در آتلانتا برگزار کنند. برای حضور در این نمایشگاه کمتر از ۳۰ شرکت ثبت نام کردند و سرانجام، مدیران موسسه تجهیزات الکترونیکی آمریکا تصمیم گرفتند که نمایشگاه تابستانه CES را برای همیشه تعطیل کنند. سال ۱۹۹۸ این نمایشگاه تغییر شکل داد و فقط سالی یک بار در ماه ژانویه و در ایالت لاس وگاس برگزار شد.
▪ نمایشگاه سال ۲۰۰۵
نمایشگاه CES ۲۰۰۵ بین روزهای ۶ تا ۹ ژانویه در ایالت لاس وگاس برگزار شد. سخنرانی اولیه و اصلی این نمایشگاه را "بیل گیتس" (Bill Gates) مدیر وقت شرکت مایکروسافت، درباره سیستم عامل Windows Media Center انجام داد. شرکت سامسونگ در این نمایشگاه یک تلویزیون پلاسمای ۱۰۲ اینچی(۶/۲ متری) را به نمایش گذاشت و همگان را متعجب کرد. در این نمایشگاه شرکت Zimiti (که سال ۲۰۰۷ به Boardbug تغییر نام داد) جایزه "بهترین نوآوری سال" را برای "تجهیزات الکترونیکی شخصی" از آن خود کرد. این تنها شرکت بریتانیایی بود که در تاریخ نمایشگاه CES این جایزه را به دست آورده است.
▪ نمایشگاه سال ۲۰۰۶
این دوره از نمایشگاه های CES بین روزهای پنجم تا هشتم ژانویه و به صورت همزمان در مرکز همایش های بین المللی لاس وگاس، مرکز همایش های سندز، هتل آلکسیس پارک و هتل هیلتون لاس وگاس برگزار شد. "بیل گیتس" در سخنرانی اصلی این نمایشگاه تلویزیون های HD TV را معرفی و روی آن تاکید فراوان کرد و در این بین، رقابت تنگاتنگ نسل جدید دیسک های ذخیره سازی اطلاعات یعنی HD DVD و Blu-ray آغاز شد. در این نمایشگاه ۱۵۰هزار نفر حضور یافتند و نمایشگاه در فضایی به وسعت ۶۷/۱ میلیون فوت مربع برگزار شد. بر این اساس CES ۲۰۰۶ عنوان بزرگترین نمایشگاه الکترونیکی تاریخ آمریکا را به خود اختصاص داد.
▪ نمایشگاه سال ۲۰۰۷
بر خلاف سال های قبل، نمایشگاه سال ۲۰۰۷ در وسط هفته و از تاریخ هشتم تا یازدهم ژانویه برگزار شد. سخنرانی اصلی این نمایشگاه را نیز برای نهمین سال متوالی، "بیل گیتس" برعهده داشت و پس از آن "گری شاپیرو"(Gary Shapiro) مدیر موسسه تجهیزات الکترونیکی آمریکا و "اد زاندر"(Ed Zander) مدیرعامل و رئیس هیات مدیره موتورولا سخنرانی های جداگانه ای را انجام دادند. از مهم ترین محصولات ارائه شده در این نمایشگاه سیستم عامل Windows Vista و برنامه DirectX ۱۰ برای اجرای بهتر بازی های کامپیوتری بود.
▪ نمایشگاه سال ۲۰۰۸
نمایشگاه سال ۲۰۰۸ از هفتم ژانویه کار خود را آغاز کرد و روز دهم ژانویه در لاس وگاس به کار خود پایان داد. سخنران اصلی این نمایشگاه نیز مانند سال های قبل "بیل گیتس" بود که پس از توضیح وظایف خود در این شرکت، خبر بازنشستگی خود را اعلام کرد و توضیح داد که آخرین روز فعالیتش در مایکروسافت چگونه خواهد بود. در این نمایشگاه شرکت پاناسونیک با عرضه یک تلویزیون پلاسمای ۱۵۰ اینچی و یک نمایشگر ۵۰ اینچی با ضخامت ۴۶/۰ اینچ(۶/۱۱ میلیمتر) توجه همه شرکت کنندگان را به خود جلب کرد.
▪ نمایشگاه سال ۲۰۰۹
نمایشگاه CES ۲۰۰۹ که به جرات می توان گفت کامل ترین نمونه این نمایشگاه در سال های گذشته بود، در روزهای ۸ تا ۱۱ ژانویه برگزار شد. در این نمایشگاه ۲۷۰۰ شرکت آخرین محصولات و دستاوردهای خود در دنیای الکترونیکی و دیجیتالی را به نمایش گذاشتند که در میان آنها ۳۰۰ شرکت برای نخستین بار حضور یافته بودند. از مهم ترین محصولاتی که در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفت، تلویزیون های OLED، گوشی جدید شرکت Palm موسوم به Palm Pre، پراژکتور هوشمند و پیشرفته Pico، کامپیوتر Plug و پراژکتور سه بعدی بود. به عقیده بسیاری از کارشناسان، نوآوری ها و فناوری های جدیدی که در نمایشگاه CES ۲۰۰۹ ارائه شد، انگیزه کاربران را برای حضور در آن بیش از سال های گذشته افزایش یافت. در این نمایشگاه طیف وسیعی از فناوری ها و تجهیزات الکترونیکی، از تلفن های همراه گرفته تا نمایشگرها و نت بوک ها و سیستم های پیشرفته کنترل خانه های هوشمند و... معرفی شدند. آنچه در ادامه می خوانید معرفی کوتاهی است که از این فناوری ها و تجهیزات ارائه شده است.
● دنیای سیستم های بی سیم
در دنیای پیشرفته امروزی که انسان ها دائم در حال حرکت هستند، نسل جدید فناوری های بی سیم مزایای فراوانی دارند. به عقیده کارشناسان، نمایشگاه CES یکی از بزرگترین رویدادها برای به نمایش گذاشتن فناوری های جدید در دنیای سیستم های بی سیم بود. در این نمایشگاه نسل جدید تلویزیون ها با قابلیت پشتیبانی از سیستم بی سیم HDMI معرفی شد. این تلویزیون قابلیت هماهنگی و ادغام کلیه سیستم های صوتی و تصویری خانگی را دارد. از دیگر محصولاتی که به نمایش درآمد، گوشی جدید شرکت موتورولا با نام Aura بود. در طراحی این گوشی از ساعت های کلاسیک الگو گرفته شده و گوشی به صورت چرخشی باز می شود. قاب گوشی از فولاد ضد زنگ ساخته شده و به گفته شرکت سازنده، پرداخت و حکاکی بدنه فولادی هر یک از آن دو هفته به طول انجامیده است. این گوشی ۲ هزار دلار قیمت گذاری شده که هم اکنون در آمریکا به فروش می رسد. دیگر تلفن همراهی که در این نمایشگاه عرضه شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت، Palm Pre نام داشت. این گوشی شامل یک پردازنده بسیار قوی می شود که امکان انجام فعالیت های سنگین را برای کاربران فراهم می کند. این گوشی به صفحه کلید QWERTY، گیرنده ماهواره ای GPS، دوربین ۲/۳ مگاپیکسلی و ... مجهز شده و یکی از رقبای سرسخت iPhone اپل محسوب می شود. گوشی دیگر ارائه شده در این نمایشگاه W۵۰۸ سونی اریکسون بود. این گوشی که از سری محصولات واکمن سونی اریکسون است، به خاطر ظاهر ساده و کاربردی خود بسیار مورد توجه قرار گرفت و قرار است که از نیمه دوم سال جاری میلادی وارد بازار شود. شرکت کره ای LG نیز در این نمایشگاه یک تلفن همراه مچی را با نام GD۹۱۰ ارائه کرد. این گوشی مچی به نمایشگر ۴۳/۱اینچی لمسی، فناوری ارتباطی بلوتوث، فناوری تشخیص فرمان های صوتی، قابلیت پشتیبانی از نسل سوم فناوری های مخابراتی و ... مجهز شده و فقط ۹/۱۳ میلیمتر ضخامت دارد.
● نمایشگرهای پیشرفته و سه بعدی
آنچه که بیش از هر چیز دیگری توجه کاربران را در نمایشگاه CES ۲۰۰۹ به خود جلب کرد، ظهور نسل جدید نمایشگرهای خانگی سه بعدی بود که نیاز کاربر را به استفاده از عینک های مخصوص تصاویر صورت سه بعدی از میان برمی داشت. اگر چه شرکت های مختلف در این جریان نمایشگرهای سه بعدی جدید خود را به بازار معرفی کردند، اما سامسونگ یکی از بهترین انواع این محصولات را در معرض دید عموم قرار داد. این نمایشگر که ۲۲۳۳RZ نام دارد، به کاربر این امکان را می دهد که تنها با فشردن یک دکمه حالت پخش تصاویر را از دوبعدی به سه بعدی تغییر دهد. این مانیتور ۲۲ اینچی با آخرین کارت گرافیکی سه بعدی شرکت NVIDIA موسوم به GeForce ۳D Vision سازگاری دارد و با داشتن سیستم زمان بندی پیشرفته، این امکان را ایجاد می کند تا با تنظیم زمان، مانیتور به صورت خودکار خاموش شود. شرکت کره ای LG نیز در این نمایشگاه باکیفیت ترین نمایشگر دنیا را به نمایش گذاشت. این نمایشگر LCD قادر است در هر ثانیه ۴۸۰ بار صفحه نمایش خود را به روز کند تا تصویر پویاتر باشد. تولیدکنندگان تلویزیون های LCD تاکنون موفق شده بودند نمایشگرهایی با کیفیت ۱۲۰ و ۲۴۰ هرتز را تولید کنند، اما این نخستین بار است که یک تلویزیون LCD با کیفیت ۴۸۰ هرتز تولید می شود. سرعت این نمایشگر در مقابل فرمان های کاربر برای کم/زیاد کردن صدا، تغییر شبکه های تلویزیون یا ... تنها ۴ میلی ثانیه است. محصول دیگر عرضه شده در این زمینه نمایشگر ۵۴ اینچی پاناسونیک بود که با یک اینچ ضخامت، به صورت کاملا بی سیم فعالیت می کرد و حتی برای تامین انرژی نیز به سیم نیاز نداشت. این نمایشگر Z۱ نام دارد و تمام اتصالات و سیم های آن با یک جعبه ویژه در ارتباط است که این جعبه ، امکان برقراری ارتباط نمایشگر با دیگر دستگاه های دیجیتالی و جریان برق را به صورت بی سیم فراهم می کند. برای این نمایشگر از استاندارد WirelessHD استفاده شده، کیفیت تصویر در آن ۱۰۸۰ پیکسل است و تابستان آینده وارد بازار می شود. در کنار این محصولات، شرکت NVIDIA تراشه جدیدی عرضه کرد که به کاربران امکان می دهد تصاویر را در نمایشگر معمولی خود به صورت سه بعدی مشاهده کنند. این تراشه که مبتنی بر کارت های گرافیکی GeForce است، در نمایشگاه CES نشان داد که چگونه تصاویر در نمایشگرهای معمولی سامسونگ، میتسوبیشی و ViewSonic به صورت سه بعدی پخش می شوند.
● سری جدید کامپیوترهای همراه
اگر چه کامپیوترهای قابل حمل در دنیای امروز اهمیت و محبوبیت فراوانی پیدا کرده اند، اما نسل جدید نوت بوک ها موسوم به مینی -نوت بوک یا نت بوک، یکی از دستگاه های الکترونیکی محبوب در نمایشگاه CES ۲۰۰۹ بود. شرکت فوجیتسو در این نمایشگاه لپ تاپ کوچکی را ارائه کرد که به سیستم عامل Windows Vista مجهز شده و شامل قابلیتی می شود که کاربران با آن می توانند حالت کامپیوتر خود را بین "رومیزی" و "قابل حمل" تغییر دهند و از امکانات آن بهتر استفاده کنند. این لپ تاپ که U۸۲۰ نام گذاری شده، بسیار پرسرعت بوده و طراحی ظاهری آن با کلیه لپ تاپ های موجود در بازار متفاوت است. شرکت فوجیتسو این کامپیوتر قابل حمل را برای کهنسالان و آن دسته از افرادی که تاکنون کامپیوتر نداشته اند، مناسب می داند و اعلام کرده است که به جز آمریکا، آن را به سراسر دنیا عرضه خواهد کرد. شرکت Lenovo نیز برای علاقه مندان به بازی های کامپیوتری و متخصصان برنامه های گرافیکی، لپ تاپ جدیدی با نام W۷۰۰DS را عرضه کرده که علاوه بر نمایشگر اصلی، شامل یک نمایشگر جانبی نیز می شود. نمایشگر دوم این لپ تاپ به گونه ای قرار گرفته که کاربران می توانند آن را به صورت کشویی باز کنند و مورد استفاده قرار دهند. قیمت پایه این لپ تاپ ۳۶۶۳ دلار اعلام شده و روی آن پردازنده چهارهسته ای اینتل، کارت گرافیکی Nvidia و... نصب شده است. همچنین Acer که بزرگترین تولیدکننده نت بوک در دنیا محسوب می شود، در این زمینه محصول جدیدی با نام Aspire One ۱۰ عرضه کرد که به نمایشگر ۱/۱۰ اینچی مجهز شده و تصاویر را با کیفیت ۱۰۲۴ در ۶۰۰ پیکسل نمایش می دهد. روی این کامپیوتر قابل حمل کوچک پردازنده ۶/۱ گیگاهرتزی Atom اینتل به همراه رم یک گیگابایتی نصب شده است. این نت بوک قابلیت پشتیبانی از شبکه بی سیم Wi-Fi و نسل سوم فناوری های مخابراتی تلفن همراه(۳G) را دارد، روی آن سیستم عامل Windows XP SP۳ نصب شده و ۴۰۰ دلار قیمت دارد.
● دوربین های دیجیتالی
دوربین های دیجیتالی از دیگر تجهیزات عرضه شده در نمایشگاه CES ۲۰۰۹ بودند. در نمایشگاه امسال شرکت Olympus دوربین جدیدی با نام Stylus ۵۵۰-WP به بازار معرفی کرد که داخل بدنه آن را یک لاستیک ویژه فرا گرفته است. این لایه پلاستیکی جلوی نفوذ آب را می گیرد و به کاربر امکان می دهد تا عمق ۱۰ پایی این دستگاه دیجیتالی را با خود در آب ببرد و از دنیای زیر آب نیز تصاویر باکیفیتی تهیه کند. این دوربین که به حسگر ۱۰ مگاپیکسلی مجهز شده، به فناوری تشخیص چهره با قابلیت تشخیص سه چهره به صورت همزمان، پشتیبانی از کارت های حافظه xD-Picture Card و microSD، قابلیت از بین بردن قرمزی چشم هنگام عکس برداری، فناوری های ویرایش عکس، ۳x زوم اپتیکال، ۵x زوم دیجیتال و ... مجهز شده است. شرکت کاسیو نیز دوربین های عکاسی EX-FS۱۰ و EX-FC۱۰۰ را به نمایش گذاشت که علاوه بر عکس برداری با کیفیت بالا، می توانند با سرعت ۱۰۰۰ فریم در ثانیه فیلمبرداری کنند. مدل EX-FC۱۰۰ دارای حسگر ۹ مگاپیکسلی است و می تواند با سرعت ۳۰ فریم در ثانیه عکس های ۶ مگاپیکسلی بگیرد و با سرعت ۱۰۰۰ فریم در ثانیه فیلمبرداری کند. این دوربین با ۵x زوم اپتیکال و نمایشگر ۷/۲ اینچی لمسی، ۴۰۰ دلار قیمت دارد. مدل EX-FS۱۰ نیز که قیمت آن ۳۵۰ دلار اعلام شده، تمام مشخصات آن مثل مدل قبلی را شامل می شود و تنها ۳x زوم اپتیکال و نمایشگر ۵/۲ اینچی دارد.
● دیگر محصولات دیجیتالی
یکی از محصولات بسیار عجیبی که در این نمایشگاه عرضه شد، صفحه کلید جدید Asus بود. شرکت Asus در این نمایشگاه طرح اولیه کامپیوتر خود را با نام Eee Keyboard ارائه کرد که این صفحه کلید در اصل یک کامپیوتر با تمام امکانات است. Eee Keyboard با وزنی کمتر از ۹۰۰ گرم دارای سخت افزار های لازم برای اتصال به شبکه های بی سیم مانند Wi-Fi و Ethernet و همچنین اسپیکر، موشواره و یک نمایشگر ۵اینچی است. بخشی از فرایند های این صفحه کلید-کامپیوتر به کمک نمایشگر کوچک LCD روی آن انجام می شود. کاربر در این محصول بدون هیچ وسیله جانبی می تواند Eee Keyboard را به یک نمایشگر متصل کرده و یک کامپیوتر کامل داشته باشد. بهترین استفاده این کامپیوتر هنگام اتصال به ویدیو پروژکتور ها است. کامپیوتر Eee Keyboard به ورودی بی سیم HDMI شده و به زودی وارد بازار می شود. از دیگر محصولات ارائه شده در این نمایشگاه، عرضه آخرین نسخه از سیستم عامل مایکروسافت بود. در نمایشگاه CES ۲۰۰۹ نسخه بتای سیستم عامل Windows ۷ برای نخستین بار در معرض دید عموم قرار گرفت و امکان بارگذاری رایگان آن از سایت مایکروسافت برای عموم کاربران در سراسر دنیا ممکن شد. از دیگر محصولات عجیب نمایشگاه امسال، نمونه اولیه صفحه کلید بی سیمی بود که در آن، کاربر احتیاج به هیچ نوع میزی نداشت. در این صفحه کلید، کاراکترها و علایم در ۶ ردیف قرار گرفته اند و یک کلید لغزنده وظیفه موشواره را در آن برعهده دارد. این صفحه کلید مانند دسته کنسول های بازی در دستان کاربر و البته به صورت بر عکس قرار می گیرد و کاربر به کمک ۸ انگشت(به غیر از دو شست) اطلاعات را از طریق لمس غشای پشتی هر کلید به سیستم وارد می کند. انگشت شست در این صفحه کلید می تواند فرماندهی کلید های جهت دار را بر عهده گیرد.
نویسنده: میثم لطفی
منبع : ماهنامه تحلیلگران عصر اطلاعات