یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
معالجهی بیماریها از طریق اینترنت
همین که خانم «بتی مک نیل» اهل شهر راجرز واقع در ایالت آرکانزاس ، صدای رفیقش را از پشت تلفن شنید، دانست که اتفاقی افتاده است.
دوست او، خانم «پاتریک تینکر» نوه ی (دختر) ۹ ماهه ای به اسم «سامردان » داشت که گرفتار نوعی بیماری شده بود. به این ترتیب که روی بازوی راستش لکه ی مایل به سرخی وجود داشت که نخست ورم کرده، آنگاه ترکیده بود، و به زخم چرکی (عفونی) و دردناک بدل شده بود. پدر و مادرش یعنی آقای «پاتریک» و همسرش خانم «پاتریک تینکر» وی را نزد هفت پزشک گوناگون نزدیک محل سکونتشان در شهر تالوگای ایالت اوکلاهاما برده بودند، اما هیچ کدام نتوانسته بودند کاری از پیش ببرند!
یکی از پزشکان متخصص، این زخم دهان باز کرده را «همانگیوما» ی۱ غاری شکل تشخیص داد. نوعی بیماری که در آن رگ های خونی به طرز نابهنجاری رشد می کنند. این زن و شوهر در مورد این بیماری، همچنان با نظرهای متضادی رو به رو می شدند. پزشکی می گفت که باید زخم را با «پر اکسید» تمیز کرد و رویش مرهم نهاد.
دیگری بر این باور بود که بهتر است آن جراحت با آب و صابون شسته شود، لکن زخم مزبور با هیچ کدام از این درمان ها التیام نیافت و کودک مدام در درد و رنج به سر می برد. چنان چه دوست «مک نیل» یک هفته زودتر به او زنگ می زد، امکان داشت «مک نیل» نتواند به داد او برسد ولی درست همان روز «مک نیل » فرا گرفت که چه سان با استفاده از رایانه ای که در دفتر کارش بود، از اینترنت اطلاعاتی دریافت کند. او رایانه را روشن کرد و تابلوی اطلاعات پزشکی بر خط را مورد بررسی قرار داد. کاربران رایانه ها، توسط همین تابلوی اطلاعات، پیام هایی را به هم می فرستادند. «مک نیل» با صفحه ی کلید رایانه ای خود پیامش را این گونه تحریر کرد: «کجا می توانم پزشک متخصصی بیابم تا زخم غاری شکل رگ های کودکم را درمان کند؟»
غروب همان روز در شهر نیویورک یک پژوهنده ی اطلاعات پزشکی به اسم «ورا استرپتر» رایانه اش را روشن کرد و مستقیماً وارد بخش اطلاعات مربوط به تندرستی شد و ضمن بازبینی پیام ها، درخواست «مک نیل» را خواند.
او اطلاع داشت مرض گشادی رگ ها که بدون معالجه رها گشته است، امکان دارد خیلی جدی و احتمالاً مرگ آور باشد. در نتیجه پیامی به «مک نیل» فرستاد و حاضر شد به یاری اش بشتابد.
آن گاه با استفاده از رایانه، یک جراح استخوان شناسی (ارتوپد) کودکان ساکن شهر «مولیتل راک» از ایالت آرکانزاس را پیدا کرد، که درباره ی گشادی رگ ها، مطالعاتی را انجام داده بود.
«مک نیل» مقدماتی فراهم آورد تا «سامر» به پزشک مذکور مراجعه کند. وی کودک را بلافاصله پیش دکتر «هیلتون وارنر» در بیمارستان ویژه ی کودکان واقع در ارکانزاس، اعزام داشت. فردای آن روز «سامر» تحت عمل جراحی لیزری قرار گرفت. این عمل، نخستین گام در مجموعه ای از اقدامات درمانی برای ترمیم رگ های بازوی طفل بود. هر چند فعلاً در ناحیه ی بازو زخم هایی دارد، ولی زخم اصلی اش التیام یافته و او کاملاً سالم است.
● گردش کار
فقط به کمک یک رایانه و یک ارتباط تلفنی به وسیله ی «مودم»، عده ی بسیار زیادی از امریکاییان از قبیل «مک نیل»، وارد شبکه ی رایانه ای بین المللی مربوط به منابع تندرستی می شوند. همه می توانند درباره ی همه چیز، از مداوای حساسیت های خفیف گرفته تا جدیدترین بررسی های صورت گرفته پیرامون امراض نادر، اطلاعاتی به دست آورند.
اینترنت، نهاد یا سازمان واحدی نیست، بلکه مجموعه ای گسترده از شبکه های رایانه ای جهانی به شمار می رود. یک عنکبوت را در نظر بگیرید که تارهای ظریف خود را به دور یک گره ی مرکزی پیوند می زند. هر نقطه به ایستگاه رایانه ای شباهت دارد که در آن اطلاعات ذخیره شده است. وب جهانی، لایه ای از اینترنت است که اکثر سازمان ها و شرکتها به خاطر تواناییهای فزاینده اش در نگاره سازی (گرافیک)، مورد استفاده اش قرار می دهند. میزان دانستنی های پزشکی، شگفت انگیزست.
شخص می تواند به شبکه های محلی مثل مؤسسه ی ملی تندرستی، مراکز مهار و پیشگیری امراض، بیمارستانها و دانشکده های پزشکی وارد شود. سازمان هایی همچون انجمن های قلب و سرطان در آمریکا، اطلاعات اساسی و فنی در باره ی مرض ها و شیوه های درمانی آنها در اختیار متقاضی قرار می دهند.
برای ورود به شبکه های ابر رایانه ای و بازدید از این گونه سایت ها، می شود از طریق فراهم آوران خدمات اینترنتی (ISP) به منظور مورد نظر رسید. ISP ها، راه های بسیاری را برای ورود به اینترنت با هزینه ی ماهانه ی معینی فراهم می سازند. به علاوه امکان دارد آگاهی های مربوط به «سامانه های گویا » و تابلوهای اطلاعات خود را که مرجع اطلاعات اند، به کاربران ارزانی دارند.
● دریافت جواب
یکی از متداول ترین کاربر های اینترنت، پژوهش در زمینه ی یک عارضه یا بیماری ویژه است. کاربران با وارد شدن در چنین شبکه ای قادر می شوند به کارشناسان سلامتی که هرگز با آنان از نزدیک رو به رو نشده اند، دسترسی یابند.
پزشک معالج، ممکن است، بیماری خاصی را "MS" ۲ تشخیص دهد؟ در این حالت در شبکه اینترنت قسمت های مربوط به نشریه ی پزشکی آمریکا (جی اِ ام اِ) یا حتی نشریه ی پزشکی بریتانیا را ملاحظه کنید تا از بین گزیده های جدیدترین مقاله ها، راجع به "MS" از آن جمله گزارش های حاکی از مداواهای آزمایشی را مطالعه کنید.
بیماری ممکن است گرفتار میگرن شده و پزشک به وی داروی «سوماتریپتان» (Sumatriptan) تجویز کرده باشد. ضرورت ایجاب می کند، که راجع به داروی مزبور و آثار جانبی اش اطلاعات فزون تری به دست آورید. می توانید توسط رایانه با درمانگاهی که در اینترنت حضور دارد ارتباط بگیرید و مرکز دارویی اش را به منظور پیدا کردن توضیحاتی چند در خصوص داروی این درد یا هر داروی تجویز شده ی دیگر و اثرهای جانبی آن مورد بررسی قرار دهید.
● تماس فزون تر، به مفهوم توانایی فزون تر
موقعی که خانم «آن رستینو» اهل ایالت مریلند بر اثر اسکی بازی دچار شکستگی زانو شد، گویی خبر داشت چه اتفاقی در کمینش است. قبلاً حین ورزش دچار آسیب دیدگی هایی شده بود، لیکن این دفعه قضیه فرق می کرد. با وجود دو عمل جراحی، وضع زانویش بهتر نشد، عضلاتش منقبض، و ناحیه ی آسیب دیده غالباً گرم و بعد سرد می شد.
بالاخره بیماری وی را، اختلال عروقی _ عصبی اعصاب سمپاتیک یا (آر اس دی) ۳ تشخیص دادند. به موجب این نارسایی، تکانه های عصبی که پیام های درد را به مغز می فرستند، دچار اختلال می شوند. این بیماری در حال حاضر درد بی درمانی است.
«رستینو» پیام (اس او اس ) ۳ را در اینترنت فرستاد و در اندک زمانی توانست با کسانی که گرفتار (آر اس دی ) اند، گفت و گو کند. خانمی از اهالی تگزاس وی را به شخصی در ماساچوست معرفی کرد، که ریاست یک گروه امداد رسانی به مبتلایان بیماری مورد بحث را بر عهده داشت. او نیز «رستینو» را پیش متخصصی در فلوریدا اعزام داشت. بیمار مزبور، بلافاصله پس از دیدار با پزشک متخصص، آماده ی جراحی زانو شد.
کمک هایی که وی از طریق اینترنت دریافت کرد، در تأمین تندرستی اش مؤثر افتاد.
در اینترنت تقریباً برای هر مورد از موارد پزشکی، گروه امدادی هست. عوض محدود کردن خود به چند همدرد محلی، می توانید با عده ی زیادی که به دام همان مرض اسیرند، ارتباط حاصل کنید. و اگر مایل باشید نام خود را پوشیده، و مکتوم نگهدارید. به ویژه این مسئله درباره ی امراضی که رسوایی و بدنامی اجتماعی به بار می آورند، اهمیت زیادی دارد.
● از پزشکان «قلابی » بر حذر باشید!
در بیشتر اوقات اینترنت، بهترین عرصه ای ست که بیان آزادانه در آن حکمفرماست. هر کس هر مطلب درست یا نادرستی را می تواند بیان کند. همان ناشناختگی و پنهان کاری که آرامبخش بیماران است، در مورد انگیزه های نادرست نیز مصداق دارد.
دکتر «جان رنر» مدیر مؤسسه ی رایانه ای (cemer Corp)، در ایالت میسوری همه روزه ساعت ها از وقت خود را صرف جست و جوی اطلاعات جعلی و ساختگی موجود در اینترنت می کند. وی به «پزشکان قلابی» و اشخاص کاملاً فرومایه ای که در امر طبابت دخالت غیر مجاز و سوء استفاده می کنند، هشدار می دهد. چرا که رهنمودهای آنان گمراه کننده و گاهی خیلی خطرناک اند.
به یاد بسپارید دوستی که به وسیله ی رایانه پیدا کرده اید ، ادعا می کند که پزشک است، در صورتی که شاید نباشد. فردی که اطلاعات کذب و بی ارزش پخش می کند، احتمالاً خود را به عنوان کسی جا می زند که به طرز معجزه آسایی معالجه شده است . حتی شخصی که دارای انگیزه های پاک و خالص است، امکان دارد اطلاعاتش غلط _ هم _ باشد.
موقعی که اطلاعات موجود را بازبینی می کنید، به بررسی منبع آنها هم بپردازید. «بیل سیلبرگ»، که مدیریت تحریریه ی اخبار نشریه ی (جاما) را عهده دار است، می گوید این حوزه ای است که در آن اسم های تجاری اهمیت دارند. اطلاعات حاصله ار جوامع مشهور پزشکی، دولتی و دانشگاه ها معمولاً مورد بازبینی واقع می شوند .
ولی نباید از نظر دور داشت، که اطلاعات جایگزین نباید یکباره به کناری نهاده شوند.
▪ زمانی که قانونمندی موضوعی را وارسی می کنید، نکته های زیر را در نظر بگیرید:
۱) آیا منابع اضافی عرضه شده اند ؟
شبکه ی بین المللی، مرکب از بخش های اطلاعاتی محلی است. بخش های مورد بحث دارای فهرست مندرجات با فناوری برتر هستند و امکان ورود فرد به سایر سایت های مربوط را میسر می سازند و یک فهرست معتبر و اطمینان بخش، شیوه ی دستیابی به چند جایگاه معروف را به وی می نمایاند.
۲) اطلاعات به دست آمده تا چه اندازه متداول اند؟
آیا بررسی های صورت گرفته، مربوط به ده سال قبل اند، یا تازه نشر یافته اند؟ امکان دارد پژوهش های سابق مردود و اشتباه بوده و احتمالاً مطالعات جدید به تحقیقات بیشتری نیاز داشته باشند.
۳) آیا راهکارهای پیشنهادی، روش های درمانی اعجاب آورند؟
« سیلبرگ» گوشزد می کند، که حتی مؤثرترین شیوه های معالجه، برای همه کارایی ندارند.
تمام داروها، دارای اثرات جانبی اند.
۴) آیا در باره ی پزشکان و متخصصان، پرس و جو می کنید؟
چنان چه به شما گفته شود که فلان کس به امر طبابت سرگرم است و تمایل به پذیرش توصیه هایش داشته باشید، بپرسید محل کارش کجاست و از نظام پزشکی – نیز – درباره اش تحقیق کنید .
گفتنی ست که اینترنت، جایگزین پزشک شما نیست. اوست که از جزئیات و موارد ویژه ی بیماریتان خبر دارد. با وی همگام باشید، تا معلوم شود که چگونه می توانید از موهبت اطلاعات رایانه ای سود بجویید.
برخی پزشکان از لحاظ این که در می یابند مریض با تلاش و کوششی هر چه تمامتر در پی یافتن اطلاعات اضافی است، غرق خوشحالی می شوند. در صورتی که شاید سایر پزشکان از این موضوع دچار واهمه گردند. خلاصه ی کلام: اگر پزشک معالج تان نمی خواهد شما را در جریان بیماری تان قرار دهد، تنها چاره در این است که به دنبال پزشکی باشید که مایل به این همکاری باشد.
پژوهنده ای بر این باور است: «هنگامی که به پزشک رجوع می کنم، با رأی و نظر او در زمینه ی ناخوشی ام آشنا می شوم. در اینترنت _ هم _ خرد و تجربه ی شمار زیادی از بیماران و پزشکان گرد آوری شده است.»
برگردان: امیر دیوانی
پی نوشت:
۱_ (Hemanguma)
۲_ MS: Multiple Selemsis بیماری مزمن دستکاه اعصاب مرکزی که در آن نواحی کوچک و پراکنده از بافت مغز و مغز تیره دچار سفتی و سختی می شوند.
۳_ اس او اس (ما را نجات دهید) SOS: Save Our Souls این علامت در رمز (مرس) است و در سیستم رادیو تلگراف برای درخواست کمک های اضطراری ارسال می شود.
پی نوشت:
۱_ (Hemanguma)
۲_ MS: Multiple Selemsis بیماری مزمن دستکاه اعصاب مرکزی که در آن نواحی کوچک و پراکنده از بافت مغز و مغز تیره دچار سفتی و سختی می شوند.
۳_ اس او اس (ما را نجات دهید) SOS: Save Our Souls این علامت در رمز (مرس) است و در سیستم رادیو تلگراف برای درخواست کمک های اضطراری ارسال می شود.
منبع : شهر الکترونیک یزد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست