چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چرا نام امامان(ع) در قرآن نیامده است؟
مطلب ذیل مقاله ای است از آیت الله سبحانی درباره علت عدم ذکر دوازده جانشین پیامبر گرامی اسلام در قرآن کریم. این مطلب به نقل از ماهنامه موعود ذکر شده است:
پرسشگر تصور می کند که اگر نام امام و یا امامان در قرآن می آمد، اختلاف از بین می رفت، در حالی که این اصل کلیت ندارد. چه بسا ذکر اسامی پیشوایان دوازده گانه، سبب می شد که آزمندان حکومت و ریاست به نسل کشی بپردازند تا از تولد آن امامان جلوگیری کنند، چنانکه این مساله درباره حضرت موسی(ع) رخ داد. روش آموزشی قرآن بیان کلیات و اصول عمومی است، تشریح مصادیق و جزییات غالبا بر عهده پیامبر گرامی(ص) می باشد. رسول خدا(ص) نه تنها مامور به تلاوت قرآن بود، بلکه در تبیین آن نیز ماموریت داشت، چنانکه می فرماید:
و انزلنا الیک الذکر لتبین للناس ما نزل الیهم و لعلهم یتفکرون.
و قرآن را بر تو فرستادیم تا آنچه برای مردم نازل شده است، برای آنها بیان کنی و آشکارسازی، شاید آنان بیندیشند.
در آیه یادشده دقت کنید، می فرماید:
«تبین» و نمی گوید: «لتقرا» یا «لیتلو» و این نشانه آن است که پیامبر(ص) علاوه بر تلاوت، باید حقایق قرآنی را روشن کند.
بنابراین انتظار اینکه مصادیق و جزییات در قرآن بیاید، همانند این است که انتظار داشته باشم همه جزییات در قانون اساسی کشور ذکر شود. اینک برخی از روش های قرآنی را در مقام معرفی افراد بیان می کنیم:
۱) معرفی به نام
گاهی شرایط ایجاب می کند که فردی را به نام معرفی کنند، چنانکه می فرماید:
و مبش را برسول یاتی من بعدی اسمه احمد
(عیسی می گوید): من به شما مژده پیامبری را می دهم که پس از من می آید و نامش احمد است.
در این آیه حضرت مسیح، پیامبر پس از خویش را به نام معرفی می کند و قرآن نیز آن را از حضرتش نقل می نماید.
۲) معرفی با عدد
و گاهی شرایط ایجاد می کند که افرادی را با عدد معرفی کند، چنانکه می فرماید: و لقد اخذ الله میثاق بنی اسرائیل و بعثنا منهم اثنی عشر نقیبا ... . و خدا از فرزندان اسرائیل پیمان گرفت و از آنان دوازده سرگروه برانگیختم.
۳) معرفی با صفت
بعضی اوقات شرایط ایجاب می کند که فرد مورد نظر را با اوصاف معرفی کند، چنانکه پیامبر خاتم را در تورات و انجیل، با صفاتی معرفی کرده است.
الذین یت بعون الرسول الن بی الام ی الذی یجدونه مکتوبا عندهم فی التوراه و الانجیل یامرهم بالمعروف و ینهاهم عن المنکر و یحل لهم الطیبات و یحر م علیهم الخبائث و یضع عنهم اصرهم و الاغلال التی کانت علیهم... .
کسانی که از رسول و نبی درس ناخوانده ای پیروی می کنند که نام و خصوصیات او را در تورات و انجیل نوشته می یابند، که آنان را به نیکی دعوت کرده و از بدی ها بازشان می دارد، پاکی ها را برای آنان حلال کرده و ناپاکی ها را تحریم می نماید و آنان را امر به معروف و نهی از منکر می کند و بارهای گران و زنجیرهایی که بر آنان بود، از ایشان برمی دارد...
با توجه به این روش، انتظار اینکه اسامی دوازده امام با ذکر نام و اسامی پدر و مادر در قرآن بیاید، یک انتظار بی جا است؛
زیرا گاهی مصلحت در معرفی به نام است و گاهی معرفی به عدد و احیانا معرفی با وصف.مسایل زیادی وجود دارد که قرن ها مایه جنگ و جدل و خونریزی در میان مسلمانان شده است، ولی قرآن درباره آنها به طور صریح و قاطع که ریشه کن کننده نزاع باشد سخن نگفته است، مانند:
- صفات خدا عین ذات اوست یا زائد بر ذات؟
- حقیقت صفات خبری مانند استواری بر عرش چیست؟
- کلام خدا قدیم یا حادث است؟
- خلقت بر اساس جبر استوار است یا اختیار؟
این مسایل و امثال آنها هر چند از قرآن قابل استفاده است، ولی آن چنان شفاف و قاطع که نزاع را یک سره از میان بردارد، در قرآن وارد نشده است و حکمت آن در این است که قرآن مردم را به تفک ر و دقت در مفاد آیات دعوت می کند، بیان قاطع همهمسایل، به گونه ای که همه مردم را راضی سازد، بر خلاف این اصل است.
● معرفی به نام، برطرف کننده اختلاف نیست.
پرسشگر تصور می کند که اگر نام امام و یا امامان در قرآن می آمد، اختلاف از بین می رفت، در حالی که این اصل کلیت ندارد زیرا در موردی تصریح به نام شده ولی اختلاف نیز حاکم گشته است.
بنی اسرائیل، از پیامبر خود خواستند فرمان روایی برای آنان از جانب خدا تعیین کند تا تحت امر او به جهاد بپردازند و زمین های غصب شده خود را باز ستانند و اسیران خود را آزاد سازند. آنجا که گفتند:
اذ قالوا لنبی لهم ابعث لنا ملکا نقاتل فی سبیل الله.
آنان به یکی از پیامبران خود گفتند: برای ما فرمان روایی معین کن تا به جنگ در راه خدا بپردازیم...
پیامبر آنان به امر الهی فرمان روا را به نام معرفی کرده، گفت:
ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا...
به راستی که خدا طالوت را به فرمان روایی شما برگزیده است.
با وجودی که نام فرمان روا به صراحت گفته شد، آنان زیر بار نرفتند و به اشکال تراشی پرداختند و گفتند:
انی یکون له الملک علینا و نحن احق بالملک منه و لم یوت سعه من المال...
از کجا می تواند فرمان روای ما باشد، حال آنکه ما به فرمان روایی از او شایسته تریم، و او توانمندی مالی ندارد؟...
این امر، دلالت بر آن دارد که ذکر نام برای رفع اختلاف کافی نیست، بلکه باید شرایط جامعه، آماده پذیرایی باشد. چه بسا ذکر اسامی پیشوایان دوازده گانه، سبب می شد که آزمندان حکومت و ریاست به نسل کشی بپردازند تا از تولد آن امامان جلوگیری کنند، چنانکه این مساله درباره حضرت موسی(ع) رخ داد و به قول معروف: صد هزاران طفل سر ببریده شد
● تا کلیم الله موسی زنده شد
درباره حضرت مهدی(عج) هم که اشاره ای به نسب و خاندان ایشان شد، حساسیت های فراوانی پدید آمد و خانه حضرت عسکری(ع) مدت ها تحت نظر و مراقبت بود تا فرزندی از او به دنیا نیاید و در صورت تولد، هر چه زودتر به حیات او خاتمه دهند. در پایان یادآور می شویم: همان طوری که گفته شد، قرآن بسان قانون اساسی می باشد و انتظار اینکه همه چیز در آن آورده شود، کاملا بی مورد است. نماز و روزه و زکات نیز که از عالی ترین فرائض اسلام است به طور کلی در قرآن وارد شده و تمام جزییات آنها از سن پیامبر(ص) گرفته شده است.
منبع : روزنامه جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست