پنجشنبه, ۲۹ شهریور, ۱۴۰۳ / 19 September, 2024
مجله ویستا

اهدای تمشک طلا‌یی به روسای‌جمهور آمریکا


اهدای تمشک طلا‌یی به روسای‌جمهور آمریکا
با خاتمه‌یافتن دوران ریاست‌جمهوری جورج بوش در آمریکا زمزمه‌هایی از رسانه‌ها به گوش می‌رسید مبنی‌بر اینکه او جزو بدترین روسای‌جمهور تاریخ آمریکا بوده است. بی‌بی‌سی طی گزارشی به بررسی <بد بودن یا نبودن> روسای‌جمهور آمریکا پرداخته و البته سیاست‌های بوش را همان اول کار مورد بررسی قرار داده است. از نظر خیلی‌ها همان حمله نظامی آمریکا به عراق برای گذاشتن نام جورج بوش در فهرست بدترین روسای‌جمهور آمریکا کفایت می‌کند اما همین آقا که اینقدر در واکنش نشان دادن به احتمال وجود تسلیحات کشتارجمعی در عراق عجله داشت، در واکنش نشان دادن نسبت به ویرانی‌های توفان کاترینا و خیلی مسائل دیگر اصلا‌ احساس فوریت نمی‌کرد. ‌
با وجود نشانه‌های آشکاری که از ناهنجار بودن سیاست‌های جورج بوش در هشت سال اخیر وجود دارد، خود او می‌گوید تاریخ در موردش قضاوت خواهد کرد و حرف و حدیث‌های امروز چندان اهمیتی ندارند.
به اعتقاد بوش، هری ترومن و دوران ریاست‌جمهوری او در آمریکا بهترین نمونه است برای <قضاوت تاریخ.> میزان محبوبیت ترومن در دوران ریاست‌جمهوری‌اش حتی از محبوبیت فعلی جورج بوش هم کمتر بود. دوران حکومت وی پر بود از وقایع عجیب و بزرگ؛ از انداختن اولین بمب‌های اتمی بر هیروشیما و ناکازاکی گرفته تا آغاز جنگ سرد و جنگ کره. در آن‌زمان خیلی‌ها ازجمله روزنامه شیکاگو تریبیون آمریکا تاکید داشتند که باید علیه ترومن اعلا‌م جرم کرد اما در حال حاضر بوش و برخی دیگر از سیاستمداران آمریکایی ادعا می‌کنند که ترومن با وجود تصمیم‌گیری‌های خطرناکش توانسته جای خود را در تاریخ حفظ کند و حالا‌ هم از او به‌عنوان رئیس‌جمهوری جنجالی یاد می‌شود که تصمیمات مناسبی در زمان خودش گرفته. بوش امیدوار است که تاریخ به همین شکل در مورد خود او هم قضاوت کند اما بوش در مساله <بدترین رئیس‌جمهور بودن> تنها نیست و می‌شود از نمونه‌های دیگری نیز در این راه نام برد. این فهرستی است از ناموفق‌ترین روسای‌جمهور آمریکا:
▪ جیمز باچانان (از ۱۸۵۷ تا ۱۸۶۱:) او نتوانست جلوی جنگ داخلی آمریکا را بگیرد. استدلا‌ل او از جنگ داخلی این بود که جنوب آمریکا نباید در مقابل شمال تسلیم شود و شمال هم نباید در این مناقشه به زور متوسل شود. او عملا‌ برای مقابله با جنگ داخلی هیچ کاری نکرد.
▪ آندرو جانسن( از ۱۸۶۵ تا ۱۸۶۹:) او در دوران پس از جنگ داخلی آمریکا سیاست‌هایی را به اجرا درآورد که زمینه را برای تبعیض نژادی در آمریکا هموار کرد و مشکلا‌ت زیادی را در آینده به وجود آورد.
▪ وارن‌ هاردینگ (از ۱۹۲۱ تا ۱۹۲۳:) او رسوایی‌های زیادی را از سر گذراند زیرا افراد ناکارآمد و فاسدی را در دولت خود به کار گرفته بود. آلبرت فال وزیر کشور دولت او پس از مدتی به اتهام رشوه گرفتن در معاملا‌ت نفتی راهی زندان شد. خود ‌هاردینگ بعدها اعتراف کرد از دست دوستانش بیشتر رنج کشیده تا از دشمنانش.
▪ هربرت هوور (از ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۳:) او در زمان جنگ جهانی اول توانست سیاست‌های خوبی را به اجرا درآورد اما ناکامی‌اش در زمان بحران اقتصادی سال ۱۹۲۹ و پس از آن باعث شد نام خوبی از او نماند.
▪ ریچارد نیکسون (از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۴:) تنها رئیس‌جمهور مستعفی آمریکا بود. تلا‌ش زیادی کرده بود که رسوایی واترگیت را لا‌پوشانی کند اما موفق نشد و در اوج آبروریزی حکومت را ترک کرد. ‌
پروفسور جان فیلیپ‌دیویس تاریخ‌نگار و استاد دانشگاه دومونت فورت درخصوص قرار گرفتن نام بوش در این فهرست می‌گوید: <مشکل جورج بوش این است که موفقیت‌های زیادی به دست نیاورده که بتواند روی آنها مانور بدهد اما در عین حال اشتباهات زیادی مرتکب شده و همین اشتباهات در اذهان باقی می‌ماند. حمله به عراق و افغانستان و نتیجه‌ای که از این حمله حاصل شد جلوی پاک شدن و از یاد رفتن کارنامه بوش را خواهد گرفت.>
به گفته دیویس، هر رئیس‌جمهوری که کارنامه بدی از خود به‌جا گذاشته باشد به سرنوشت ترومن فکر می‌کند و امیدوار است که همان شرایط را به دست بیاورد! اما آنطورکه این استاد دانشگاه می‌گوید، وارن ‌هاردینگ یکی از بدترین روسای‌جمهور آمریکا و حتی بدتر از بوش بوده است: <او آدم‌های ناهنجاری را به کابینه‌اش دعوت کرد و خودش هم ساده‌لوح بود. حس می‌کرد امپراتوری است که باید نقش صورتش را روی سکه‌ها حک کنند اما در عین حال از انتخاب آدم‌های مناسب برای کابینه‌اش هراس داشت.>
به گفته دیویس، ترومن تنها رئیس‌جمهوری نبوده که گذشت زمان باعث ترمیم چهره‌اش شده: <ریچارد نیکسون هم با سیاست‌هایی مانند نزدیک شدن به چین و تصمیم به خاتمه جنگ ویتنام توانست بعدها چهره خود را اندکی ترمیم کند.> دیویس در عین حال تاکید دارد که تاریخ گاهی قضاوت‌هایش را تغییر می‌دهد اما به هر حال تصمیم‌گیری‌های هر رئیس‌جمهوری برای همیشه در تاریخ ثبت می‌شود و راهی برای جبران آنها وجود ندارد.
فرزانه سالمی
منبع : روزنامه اعتماد ملی