شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ضرورت آموزش جامعه برای تغییر الگوی مصرف روغنها


ضرورت آموزش جامعه برای تغییر الگوی مصرف روغنها
۱/۳ موارد مرگ و میر در دنیا علل قلبی عروقی دارند و این مشکل روز به روز گسترده‌تر می‌شود.
در کشور ما بر طبق بررسی‌های انجام شده ۳۸ % مرگها به دلیل بیماریهای قلبی عروقی رخ میدهد که شایعترین عامل مرگ و میر در کشور است و در واقع ۹/۲۰۶ دریکصد هزارنفر مرگ و ۸/۲۷% عمر از دست رفته در ایران به علت بیماری‌های قلبی هستند.
بیش از ۷/۴۳ ‌درصد ایرانیان افزایش کلسترول خون دارند و این در حالی است که در دنیا ۵۹% بیماریهای عروق قلبی منتسب به سطح کلسترول تام بالا است( بالاتر از ۲/۳ میلی مول در لیتر)، لذا برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی باید راهبردهای مؤثر و قابل قبول بکارگرفته شود تا بتوان عوامل خطر اصلی این بیماریها را کنترل نمود.
باید یاد آور شد که با تغییر در شیوه زندگی می توان حداقل ۸۰% بیماریهای قلبی عروقی را کاهش داد.
یکی از مواردی که باعث افزایش کلسترول خون و بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود،الگوی غلط مصرف روغنها و چربیها و مصرف زیاد روغنهای جامد است.
روغن های جامد نباتی حاوی اسیدهای چرب ترانس هستند که شانس مرگ ومیر را به شدت افزایش می دهند.مطالعات متابولیک نشان داده است که مصرف چربیهای ترانس تأثیر معکوس روی سطح چربیهای خون داشته بطوری که باعث افزایش کلسترول بدخون و کاهش کلسترول مفید می‌شود و بدین ترتیب ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش می‌دهند.
با کاهش ۲ درصد اسیدهای چرب ترانس، ۲۵ درصد خطر بیماریها قلبی عروقی کاهش می یابدو بنابراین اصلاح روغن‌های مصرفی راهبردی است در جهت کاهش بیماریهای قلبی عروقی.
به رغم مصوبه شورای عالی سلامت مبنی بر ضرورت کاهش مصرف روغن های جامد و تلاش در جهت تغییر سبد غذایی مردم و حذف روغن هایی که مصرف آنها در اکثر نقاط جهان منسوخ شده است ، سرانه مصرف سالانه روغن جامد هر ایرانی ۱۵ کیلوگرم و روغن مایع نیز ۳۶ گرم است. ۸۰ درصد روغن مصرفی ایران جامد است و این ۲۵ برابر استانداردهای جهانی است.
بخشی از روغن مصرفی مردم هم که از سهمیه دولتی تأمین می شود همیشه از نوع جامد است و مغازه دارها تنها در قبال دریافت مبلغی پول حاضر به تعویض آن با نوع مایع آن هستند.
از آنجایی که ۲۵ تا ۳۰ درصد انرژی دریافتی روزانه جمعیت ایران از محل چربی ها تأمین می شود توصیه میشود که تا حد امکان از روغن مایع که فاقد اسیدهای چرب اشباع شده و ایزومر ترانس بوده استفاده شود و روغن های جامدی که میزان اسید چرب اشباع آنها حداکثر ۲۵ درصد و اسید چرب ترانس آنها کمتر از ۱۰ درصد باشد برای مصارف خوراکی مناسب تر و از زیان کمتری برخوردارند.
در زمان حاضر ۱۰ درصد از میزان مصرف روغن های جامد که معمولا اسید چرب و ترانس بالایی دارند در کشور کاهش یافته و از ۸۰ درصد در سال گذشته به حدود ۷۰ درصد رسیده است که یک اقدام جهشی بزرگ در ارتقای سطح سلامت مردم و کاهش بیماری های قلبی محسوب می شود.
با ادامه این روند تا پایان امسال این رقم به حدود ۵۰ درصدمیرسد و در یک برنامه مدت دارمیتوان میزان مصرف روغن های جامد را در کشور به کمتر از ۲۰ درصد کل روغن های مصرفی کاهش داد.
آموزش جامعه ، از جمله مواردی است که در تغییر نگرش مردم نسبت به الگوی مصرف روغنها نقش بسیار زیادی دارد .با انجام آموزش صحیح و برنامه ریزی شده میتوان از مقدار مصرف روغن های جامد کاست و مصرف روغنهای مایع را جایگزین آن نمود،لذا لازم است پرسنل بهداشتی و درمانی که با مردم در تماس هستند همواره از هر فرصتی برای آگاهی آنها در جهت اصلاح سبک زندگی استفاده نمایند.




وب سایت گیتی بهدادی پور
منبع : مطالب ارسال شده


همچنین مشاهده کنید