جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

جوش‌های صورت را با تغذیه مناسب درمان کنیم


جوش‌های صورت را با تغذیه مناسب درمان کنیم
جوش بعنوان یك اختلال در غدد چربی پوست است كه ممكن است در صورت، پشت، شانه ها، سینه و بازوها دیده شود در سنین بلوغ با تغییرات هورمونهای جنسی ماده ای بنام سبوم از غدد چربی زیر پوست ترشح می گردد كه نقش بسیار مهمی در نرم و لطیف نگه داشتن پوست دارد .اگربه هر علتی غدد چربی مذكور ملتهب شوند و مجرای خروجی آنها مسدود شود سبوم ترشح شده در داخل غدد چربی انباشته شده و جوش ایجاد می شود كه گاهی همراه با چرك ناشی از التهاب نیز می باشد. در افراد بالغ استرس، تغییرات هورمونی، و حساسیت های غذایی ممكن است عامل بوجود آورنده جوش های صورت باشد داروهایی چون قرص های ضد حاملگی خوراكی از عوامل بسیار شایع ایجاد جوش می باشند.
ید نیز ماده ای است كه در ایجاد شدن جوش بی تاثیر نیست بطوری كه نمك های ید دار، ماهی های دریایی ، جلبك های خوراكی، شیر و غذاهای آماده بعلت ید فراوان از عوامل تولید جوش در بدن هستند. در تحقیقات بعمل آمده كاهش روی ( Zinc) در بدن سبب افزایش جوش های صورت و سایر قسمتهای بدن می شود. تمیز نگه داشتن پوست و چرب نكردن آن با داروها یا كرم های روغنی در پیشگیری از بروز جوش بسیار مهم است. بخور پوست باعث باز شدن مجاری غدد چربی ملتهب شده و با خارج شدن سبوم داخل آنها در درمان جوش بسیار موثر است.
توجه داشته باشید كه جوش ها را نبایستی فشار داد و یا تركاند چراكه ممكن است عفونی شده و بعد از بهبودی آثار زخم ناشی از تركاندن آن در پوست باقی بماند. استرس خود را كاهش دهید و از مصرف مواد شیرینی و پركربوهیدرات پرهیز كنید. درصورتی كه جوش های خفیفی دارید شستشوی مكرر پوست معمولاً در درمان آن بسیار موثر است.
اگر جوش نسبتاً شدید باشد مصرف تركیبات دارویی از جمله داروهای حاوی بنزویل پراكسید یا اسید سالیسیلیك كافی است و در جوش های شدید بایستی با مصرف آنتی بیوتیك های موضعی یا خوراكی همراه با ویتامین هایی چون A به مقابله با این بیماری پرداخت، بخاطر داشته باشید كه بایستی از مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیك ها پرهیز كرد چراكه در این صورت با از بین بردن باكتری های طبیعی روده مواردی چون كمبود ویتامین ها گروه B مشاهده شود . استفاده از اشعه ماوراء بنفش و نور خورشید در درمان جوش موثر است البته به شرط اینكه در مصرف آنها احتیاط كرده و بیش از حد دریافت نشود.
روز اسه آ (Rosacea) بیماری مزمنی است كه بصورت جوش های ریز در نواحی گونه و بینی دیده می شود كه بصورت جوش های قرمز رنگ بروز می شود. مصرف دوزهای بالای ویتامین B در درمان این بیماری بسیار موثر است.از داروهای مفید برای درمان جوش می توان از ویتامین ۶ B ، ژل نیاسینامید، و كپسول روی نام برد.مواد غذایی توصیه شده برای بیماران جهت پیشگیری و درمان جوش عبارتند از: میوه ها و سبزیجاب تازه، حبوبات، برنج كامل( كه سبوس آن جدا نشده است)، لوبیا، گردو، كدو، تخم مرغ، گوشت سفید ماكیان، صدف های خوراكی ، هویج، كرفس، خیار، كاهو و اسفناج .

دکتر آمری نیا
منبع : ایران مانیا