سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


مناطق حفاظت شده و شکارگاه‌ها ، استان لرستان


وضع طبیعی استان و به ویژه ارتفاعات، منابع آبی و پوشش گیاهی متنوع آن، باعث پیدایش و زندگی جانوران وحشی در كوهستان‌ها و دشت‌ها شده است. مهم‌ترین این جانوران عبارت‌اند از : خرس قهوه‌ای، گرگ، گراز، كفتار، روباه، شغال، كل، بز، قوچ، آهو، پلنگ، خدنگ و انواع خزندگان.
در این استان پرندگانی مانند كبك، تیهو و كبوتر نیز وجود دارند كه بومی‌اند. گروهی دیگر از پرندگان منطقه مشتمل بر لك‌لك، حواصیل، غار، درنا، مرغابی، عقاب و سار سینه پشت‌گلی (اُرمَلیچ) هستند كه همگی مهاجرند و هر ساله به هنگام مهاجرت‌های فصلی، مدتی را در این استان توقف و تخم‌گذاری می‌كنند.
با وجودی كه در گذشته، كوه‌های منطقه از نظر تنوع و فراوانی حیوانات وحشی معروف بودند، اما به علت شكار بی‌رویه و غیرمجاز، تعداد آن‌ها رو به كاهش گذاشته است. سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ تنوع و افزایش جانوران و پرندگان استان، مناطقی را حفاظت شده و شكار ممنوع اعلام كرده است. اشترانكوه و سفیدكوه خرم‌آباد و سفیدكوه دورود و دره‌نگاه در نزدیكی دو رود در شمار مناطق شكار ممنوع و حفاظت شده هستند.
آب‌های استان نیز انواع ماهی‌ها از جمله زردماهی، قزل‌آلا، كپور و رنگین‌كمان دارند. در نقاطی مانند دریاچه گهر و تالاب‌های جنوب خرم‌آباد (حومه بخش چهل دختر) و ماهی‌سرای بروجرد نیز، انواع ماهیان حفظ و تكثیر می‌شوند. در غارهای نزدیك «ده‌لون» (نزدیك تنگ هفت) بخش پاپی، ماهی‌های كور استثنایی زندگی می‌كنند كه مورد توجه و مطالعه‌ شماری از زیست‌شناسان خارجی قرار گرفته‌اند. ماهی كور از نادرترین ماهی‌های جهان است كه در آسیا تنها دو گونه آن، یكی در موصل عراق و دیگری در غار تنگ‌هفت شهرستان خرم‌آباد، كشف شده است. این ماهی كه از خانواده غارماهیان است، چشم و گوش ندارد و فقط در غارها و جاهای تاریك زندگی می‌كند و برای تهیه غذا و فرار از خطر به طور غریزی از شاخك‌های حسی اطراف لب خود استفاده می‌كند. این گونه‌ نایاب ارزش‌های زیست‌شناختی و جهانگردی دارد.