پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
سن اشیای باستانی چگونه تعیین میشود؟
تاریخگذاری اشیای باستانی کار سادهای نیست، اما اندازهگیری برخی ایزوتوپهای رادیواکتیو میتواند به تعیین سن مصنوعات و سنگوارههای قدیمی کمک کند.تا همین اواخر تاریخگذاری نسبی تنها روش شناسایی سن واقعی یک شی باستانی بود.
باستانشناسان با بررسی رابطه شیء با لایههای رسوبات در منطقه با مقایسه آن شیء با دیگر چیزهای یافتشده در محل اکتشاف، میتوانند تخمین بزنند شیء در چه زمانی به آن محل وارد شده است.
گرچه تاریخگذاری نسبی هنوز روشی بسیار مورد استفاده است، چندین روش تاریخگذاری نوین به آن افزوده شده است.تاریخگذاری رادیواکتیو شامل تعیین سن یک سنگواره یا نمونه باستانی با اندازهگیری میزان کربن ۱۴ در آن است.
کربن ۱۴ یا رادیوکربن یک ایزوتوپ رادیواکتیو طبیعی است که هنگامی تشکیل میشود که پرتوهای کیهانی در بخش فوقانی جو به مولکولهای نیتروژن برخورد میکنند، و باعث اکسیداسیون و تبدیل آنها به دیاکسیدکربن میشوند.
گیاهان سبز این دیاکسیدکربن را جذب میکنند، بنابراین تعداد مولکولهای کربن ۱۴ به طور مداوم تا زمانی که گیاه بمیرد، د رآن افزایش مییابد.
کربن ۱۴ همچنین به بدن حیوانات که گیاهان را میخورند نیز وارد میشود. پس از مرگ مقدار کربن ۱۴ در نمونه آلی همگام با تلاشی مولکولها به طور منظم کاهش پیدا میکنئد.
کربن ۱۴ نیمهعمری برابر ۴۰±۵۷۳۰ سال دارد، به این معنا که حدود هر ۵۷۰۰ سال یک بار یک شیء نیمی از محتوای کربن ۱۴ خود را از دست میدهد.
نمونههای به دست آمده از ۷۰۰۰۰ سال گذشته که متشکل از چوب، زغال، استخوان، تورب، شاخ و یا یک بسییاری از اجسام کربندار دیگر باشند،با استفاده از تکنیک قابل تاریخگذاری هستند.
LiveScienc, ۱ May, ۲۰۰۷
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست