دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خانه کفش کجاست؟


خانه کفش کجاست؟
مهم نیست منزل شما در کدام طبقه از یک آپارتمان واقع شده و چند متری است، حتی مهم نیست شما در خانه‌تان چه عادات و رفتاری دارید و چیدمان اتاق‌هایتان چطور است؟ آیا نظم و ترتیب را رعایت می‌کنید یا آن قدر بی‌نظم و بی‌برنامه‌اید که وقتی از راه می‌رسید همه چیز را یک طرف پرت می‌کنید، از کفش‌هایتان گرفته تا لیوان آب در آشپزخانه. آنچه مهم است این است که وقتی در یک آپارتمان زندگی می‌کنید حق هیچ یک از همسایه‌هایتان را ضایع نکنید و با فرهنگ آپارتمان نشینی آشنا باشید. استفاده درست و مناسب از جاکفشی یکی از مقتضیات فرهنگ آپارتمان نشینی است...
این روزها بیشتر مردم در آپارتمان زندگی می‌کنند؛ از آپارتمان‌های بسیار کوچک تا آپارتمان‌های چند طبقه با متراژ بالا. حالا دیگر خانه‌های ویلایی نایاب و انگشت‌شمار شده‌اند و در این خانه‌های آپارتمانی افراد خانواده آنقدر آزاد نیستند که هرگونه که خواستند عمل کنند بدون اینکه حقوق دیگر ساکنین را نادیده بگیرند. سکونت در آپارتمان‌ها فرهنگ خاص خود را دارد و رعایت یک سری اصول و قوانین خاص هر آپارتمان برای همه افرادی که ساکن آنجا هستند ضروری است. در این صورت ساکنین می توانند بدون هیچ مشکلی در کنار هم زندگی کنند و حقی هم از کسی ضایع نشود.
رعایت مقررات و قوانین آپارتمان برای همه ضروری است و یکی از اصولی که ساکنین یک خانه در آپارتمان باید رعایت کنند مرتب کردن کفش‌ها در پشت در آپارتمان است. نمای ورودی هر واحد از آپارتمان راهروی آن و قسمت جلوی در ورودی است. تصور کنید اعضای یک خانواده پیش از ورود کفش‌هایشان را بدون اینکه مرتب در گوشه‌ای بگذارند یا در داخل جاکفشی قرار دهند، به گوشه‌ای پرتاب کنند، چه منظره زشت و زننده‌ای ایجاد می‌شود. در آوردن و انداختن هر کفش به این طرف و آن طرف نه تنها حق همسایه‌ها را ضایع می‌کند بلکه نمای زشتی به خانه می‌دهد.
● جایی برای کفش‌ها
در بعضی از ساختمان‌ها به‌خصوص آپارتمان‌های کوچک امروزی به جای آنکه بخشی از فضای داخل خانه و در واقع ورودی را به قرار دادن جاکفشی اختصاص دهند محل قرار دادن کفش‌ها را به پشت در هر واحد و در بیرون خانه انتقال می‌دهند در حالی که همانطور که می‌دانید فضای بیرون از در هر یک از واحدهای یک آپارتمان محیطی مشترک بین ساکنان ساختمان محسوب شده و قرار دادن کفش‌ها بدون جایگاهی مشخص در بیرون در، کاری ناشایست و به دور از فرهنگ آپارتمان‌نشینی است. از طرف دیگر انتخاب جاکفشی‌هایی با مدل و رنگ‌ها و فرم‌های گوناگون برای هر واحد نیز به لحاظ زیبایی و نظم محیط آپارتمان‌ غیرقابل قبول است. در نتیجه باید جاکفشی متناسب با محیط و رنگ یکسان تهیه شود. به این ترتیب نه تنها نظمی خاص در کل فضای ساختمان به وجود می‌آید بلکه برای کفش‌ها نیز جای مناسبی فراهم شده و در ضمن فضای داخل خانه هم اشغال نمی‌شود. بهتر است جاکفشی انتخاب کنید که دارای اندازه مناسب بوده و برای قرار دادن کفش‌های همه اعضای خانواده جای مناسب داشته باشد.
همچنین بهتر است آن قدر بزرگ و دست و پاگیر نباشد که موجب تجاوز به حریم خانه همسایه شود. بهترین جاکفشی آن است که دردار بوده تا نمای کفش‌های چیده شده در طبقات آن، فضای راهرو و ورودی منزل را نازیبا نکند. بهتر است برای کلیه واحدهای موجود در یک ساختمان یک مدل جاکفشی تهیه شود زیرا مهم‌ترین موضوعی که در فرهنگ آپارتمان‌نشینی مطرح است، اتحاد، یکپارچگی و هماهنگی در همه زمینه‌ها است. از روابط میان افراد ساکن گرفته تا دکوراسیون محیط‌های عمومی ساختمان. این مساله در مورد انتخاب رنگ برای درهای هر واحد، پنجره‌ها، فرم رنگ، حفاظ‌های در و پنجره و طرح پادری‌های مقابل در و جاکفشی هر واحد صدق می‌کند. با وجود چنین هماهنگی در میان پوشش‌ها و لوازم مربوط به ساختمان از جمله جاکفشی فضای بیرونی خانه مطلوب‌تر و زیباتر خواهد بود.
کفش‌ها اولین پوششی هستند که هنگام ورود به خانه از بدن جدا می‌شوند، در نتیجه باید در همان محیط ورودی جایی برای قرار دادن آنها تا استفاده مجدد وجود داشته باشد. این روزها جاکفشی‌های متعددی در مدل‌ها، رنگ‌ها و جنس‌های گوناگون تولید می‌شود که خانواده‌ها می‌توانند با توجه به شرایط محیط ورودی خانه، مناسب‌ترین آنها را انتخاب کنند. هنگام خرید جاکفشی علاوه بر متناسب بودن مدل، رنگ و ابعاد آن برای فضا، به این موارد توجه کنید: با توجه به اینکه کفش‌های زمستانی بیشتر به صورت چکمه‌های بلند و کوتاه بوده و ارتفاع آنها از کفش‌های معمولی بیشتر است اگر می‌خواهید جاکفشی‌ای برای ورودی خانه تهیه کنید حداقل ابعاد استاندارد چکمه‌های ساق کوتاه اهالی خانه را در نظر بگیرید. در جاکفشی جایی نیز برای قرار دادن دمپایی‌ها، واکس و فرچه تمیزکننده کفش‌هایتان در نظر بگیرید.
● بهداشت جاکفشی
با انتخاب یک جاکفشی مناسب نه تنها ظاهر فضای ورودی و حتی محیط مجاور آن با قرار دادن کفش‌های جورواجور و رنگارنگ و احتمالا گلی و خاکی در جاکفشی بدون در، نازیبا نمی‌شود بلکه بوی بد ناشی از کفش‌ها نیز در فضا پراکنده نخواهد شد. در ضمن کفش‌های آلوده در دسترس بچه‌های کوچک خانواده قرار نمی‌گیرد. هر هفته یک بار جاکفشی‌ها را کاملا تمیز و ضدعفونی کنید. لازم است کفش‌هایی که کف آن خاکی و گلی است را هم کاملا تمیز کنید. سعی کنید پیش از قرار دادن کفش‌هایی که کف آن کثیف و آلوده است، ابتدا آنها را تمیز کرده و سپس درون جاکفشی قرار دهید. در جاکفشی را برای چند دقیقه در فضای آزاد باز بگذارید تا مانع از رشد قارچ‌ها و عوامل بیماری‌زا شوید.

مژگان کریمی
منبع : روزنامه سلامت