چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ضرورت آسیب شناسی این فوتبال بیمار


ضرورت آسیب شناسی این فوتبال بیمار
خبرهایی که این روزها از طریق رسانه‌ها به اطلاع مردم می‌رسد، خبرهای خوشایندی برای فوتبال ما نیست. قبول دارم که این نابهنجاری‌ها در فوتبال ما وجود دارد اما نمی‌دانم درصد صحت همه خبرهایی که می‌خوانم یا می‌شنوم تا چه اندازه است. اما به هر حال می‌توان از چند منظر این اتفاقات را بررسی کرد.
۱) اتفاقات لیگ هشتم وجود قانون را قبل از هر چیز دیگر ضروری می‌کند. اگر قانون یا اساسنامه‌ای برای لیگ برتر وجود دارد چرا پیاده نمی‌شود و اگر پیاده می‌شود چرا اثربخش نیست؟ آیا این اساسنامه پاسخگوی نیازهای لیگی که عنوان حرفه‌ای را برای خود انتخاب کرده هست یا نه. یک باشگاه به دلیل ضعف مالی نمی‌تواند یک سفر معمولی را به شهرستان انجام دهد و فدراسیون به جای برخورد با این تیم، به او کمک هم می‌کند. لیگ ما حرفه‌ای است. در این واژه کمی باید دقیق شد. اینکه یک تیم هزینه سفر به شهرستان را ندارد در لیگی با مختصات حرفه‌ای قابل قبول است؟
۲) سازمان لیگ باید در پایان هر لیگ با تشکیل کمیته‌های خاص، لیگ قبلی را بررسی کند. این بررسی هم به دلیل مشغله‌هایی که حاشیه های فوتبال برای فوتبال ما درست می‌کند، صورت نمی‌گیرد. اگر این اتفاق بیفتد لیگ بعدی می‌تواند نمای بهتری از لیگ قبلی داشته باشد.
۳) مساله اساسی فوتبال ما در این روزها مساله فرهنگی است. تردیدی در این اصل وجود ندارد که بدون ارتقای سطح فرهنگی فوتبال نمی‌توانیم از نظر فنی رشد کنیم. مساله فرهنگی یکی از نمادهای رشد فوتبال است که متاسفانه در فوتبال ما، کمرنگ که نه، بی‌رنگ است. فحاشی تماشاگران منتسب به یک باشگاه به سرمربی تیم ملی، مسائل مربوط به دوپینگ، رفتارهای بازیکنان، اتهام تبانی و دیگر نکات منفی که برای سیاه کردن هر فوتبالی کافی است. اینها جزییاتی است که کل ا می‌سازد و به فوتبال ما آسیب می‌‌زند. این آسیب آنقدر جدی است که شرایط را اضطراری جلوه می‌دهد.
۴) من همراه با دیگر هموطنانم مسابقات مختلفی از فوتبال را در دنیا می‌بینم و متاسفانه چنین مواردی را در فوتبال مدرن نمی‌بینم. در فوتبال ایتالیا موردی به وجود آمد که اتهامی وارد شد. دامنه این موضوع آنقدر گسترده شد که کار را به دادگاه‌های بزرگ کشاند. شروع لیگ سری A به تاخیر افتاد و وقتی صدای اعتراض مردم بلند شد، کاپیتان‌های حاضر در لیگ بیانیه‌ای صادر کردند و در آن به مردم گفتند ما هم مانند شما دوست داریم از فوتبال لذت ببریم. اگر می‌خواهید همه از فوتبال لذت ببریم زمان بدهید تا فوتبال، پاک شود و آن چنان شد . باید در برخورد با افرادی که می خواهند چهره فوتبال را زشت کنند، ایستادگی کرد. اگر مثل حالا، همه بایستیم و فقط نظاره‌گر اوضاع باشیم، به چهره فوتبال پنجه کشیده‌ایم. آن وقت لیگ نهم یک فاجعه مطلق خواهد بود. در قانون فوتبال باید بخشش وجود داشته باشد؛ اما نه در برابر کسانی که در رسوایی مالی دست دارند، نه برای کسانی که دوپینگ کرده یا دستور به آن داده‌اند، نه برای کسانی که با تبانی، اعتماد و شخصیت را از فوتبال می‌گیرند.
۵) به اعتقاد من باید فوتبال ما در این شرایط آسیب شناسی شود. ابن کار فقط به دست اهالی فوتبال هم ممکن نیست. بخش‌هایی از مشکل فعلی به حضور حقوقدان بستگی پیدا می‌کند، بخشی از آن حضور روانشناس را ضروری می‌کند، در بخشی از آن به جامعه‌شناس نیاز می‌شود. آسیب شناسی فوتبال دارای زوایایی است که آن را در نگاه اول پیچیده و شاید هم غیر ممکن نشان می‌دهد ولی کاری شدنی است و باید هم انجام شود. فوتبال به بخشی مهم در زندگی اهالی این رشته تبدیل شده و همه آنها هم به طور مشترک می‌خواهند از فوتبال لذت ببرند. این وظیفه همه ماست که این رشته را که امروز زیر فشار وحشتناک توهین و تهمت و نابهنجاری در حال خرد شدن است، به شرایط گذشته برگردانیم.
امیر حاج رضایی
منبع : خبر آنلاین