پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

مشترک گرامی، دسترسی به این سایت امکانپذیر نمی‌باشد


مشترک گرامی، دسترسی به این سایت امکانپذیر نمی‌باشد
با گذشت چند سال از ورود اینترنت به كشور و طرح مساله‌ فیلترینگ سایت‌ها، این موضوع همچنان به‌ عنوان یك بحث مهم در این عرصه مطرح است و همواره نظراتی در مورد آن به گوش می‌رسد كه فیلترینگ را به یك موضوع ادامه‌دار تبدیل كرده و بی‌شك، كاربری را نمی‌توان یافت كه در جریان استفاده از سایت‌های اینترنتی، با این موضوع و مشكلات احتمالی ناشی از آن روبه‌رو نشده باشد.
تجربه نشان داده است كه فیلترینگ اینترنت به شكل یكسانی ازسوی همه‌ خدمات‌دهندگان آن اعمال نمی‌شود و همچنان كاربران اینترنت شاهد خدمات متفاوتی در این عرصه هستند و درواقع كاربران وجود نوعی ناهماهنگی در فیلترینگ سایت‌ها را احساس می‌كنند.
به گزارش ایسنا مواردی از مصادیق فیلترینگ ازسوی كمیته‌ سه نفره‌ تعیین مصادیق فیلترینگ برای سایت‌های نامطلوب اینترنتی مشخص می‌شود و مواردی مستقیما ازسوی شركت فناوری اطلاعات فیلتر می‌شوند، مواردی هم ازسوی این شركت برای فیلترینگ به شركت‌ها اعلام می‌شود و حضور بخشی از قوه‌ قضائیه و ارتباط مستقیم آن‌ با شركت‌های توزیع‌كننده‌ عمده‌ اینترنت هم از یك سو نوع متفاوتی از فیلترینگ را ایجاد كرده است.
اما جدای از این موارد، بعضی شركت‌های ICP فیلترینگ سختگیرانه را نیز اعمال می‌كنند كه بعضا كلمات به‌عنوان عناصر اصلی دسترسی و جست‌وجوی سایت‌ها مورد فیلتر قرار می‌گیرند به این صورت كه اگر كاربری یك نام غیرمجاز را در فیلد جست‌وجو تایپ كند، بلافاصله با صفحه فیلترینگ روبه‌رو می‌شود.
شاید با این شیوه سایت‌های موردنظر فیلتر شوند، اما به ‌دلیل آنكه دایره استفاده از این كلمات به كلمات مستهجن محدود نمی‌شود و به سایر كلمات نزدیك به این دسته نیز بسط داده شد، به این ترتیب دایره وسیعی از جست‌وجوی كاربران اینترنتی كه احیانا كلمه یا كلماتی از این دست در داخل آن قرار می‌گرفت، مسدود شد.
به عنوان نمونه هم‌اكنون برخی شركت‌های اینترنتی كلمه‌ای مثل "جنسیت" را مورد فیلتر قرار داده‌اند؛ در حالی كه این كلمه به جز معنای عمومی خود، معانی بسیاری را نیز در بر می‌گیرد كه به این ترتیب كاربران قادر به دسترسی به یافته‌های مرتبط با آنها نیستند. مثلا با این روش، دسترسی به سایت‌های علوم پزشكی برای دانشجویان و محققان این رشته‌ها عملا غیرممكن خواهد بود.
به عقیده‌ كارشناسان، فیلتر كردن كلمات امروزه یكی از بزرگ‌ترین مشكلات كاربران علمی و تخصصی به‌ شمار می‌رود؛ هم‌اكنون بخش وسیعی از سایت‌های علمی، هنری و فرهنگی به دلیل آنكه از كلماتی شبیه به كلمات مشكوك استفاده می‌كنند، مورد فیلتر قرار گرفته‌اند و از آنجا كه این نوع از فیلترینگ اساسا شكل هوشمندی ندارد تركیب سالم برخی كلمات را كه ممكن است شامل یك كلمه با استفاده بعضا غیراخلاقی نیز باشد، مورد فیلتر قرار می‌دهند.
كارشناسان همچنین بر این عقیده‌اند كه مواردی كه شامل تركیب‌های سالم از برخی كلمات نسبتا نامانوس باشد را می‌توان یكی از معضلات فعلی بخش فیلترینگ كشور دانست؛ به طوری كه دسترسی‌های بسیاری را نیز به سایت‌های مناسب مسدود می‌كند و بخش عمده‌ای از قشرهای دانشگاهی و علمی نسبت به این شكل فیلترینگ معترضند؛ چراكه در ازای سایت‌های غیراخلاقی كه تنها درصدی از كل اینترنت را تشكیل می‌دهند، سایت‌های بسیاری نیز مورد فیلتر قرار گرفته است.
حیرت‌انگیز آنجا می‌شود كه واژه‌ "عشق" هم به این سرنوشت دچار شده و مثلا نتیجه‌ جست‌وجوی "عشق الهی" در موتورهای جست‌وجوگر، بلافاصله برای مخاطب فیلتر می‌شود. تمام این موارد در حالی است كه مقامات شركت فناوری اطلاعات از ایجاد و راه‌اندازی یك بانك فیلترینگ و یكجانبه شدن سیستم منبع مسدودسازی سایت‌ها خبر داده‌اند و گفته می‌شود، اختلافی كه هم اكنون میان فیلترینگ مراكز مختلف ارائه كننده اینترنت وجود دارد، از بین رفته و از شیوه‌ای به غیر از مسدودسازی كلمه نیز بهره گرفته می‌شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی قبل از راه‌اندازی این بانك اطلاعاتی فیلترینگ در كشور خبر داد. وفا غفاریان رییس هیات‌مدیره‌ شركت مخابرات ایران اظهار كرد: وظیفه‌ این سیستم شناسایی و رده‌بندی سایت‌های غیرمجاز (غیر اخلاقی) است؛ علاوه بر این، چنانچه سایتی توسط مراجع ذی‌صلاح دستور انسداد داشته باشد، به این بانك اطلاعاتی اضافه و به طور همزمان به فیلترهای منصوبه در شبكه اعمال می‌شود.
اما با این حال جای چند سوال در زمینه‌ بانك اطلاعات ملی فیلترینگ وجود دارد، البته تردیدی نیست كه صفحات حاوی تصاویر غیراخلاقی و سایت‌های حاوی توهین به مقدسات و باورهای عقیدتی جامعه باید فیلتر شوند، اما در این میان بعضا اختلاف نظرهایی به جز این دو حوزه وجود دارد كه بعضا در فیلتر آنها برخوردهای سلیقه‌یی مشاهده می‌شود.
حال این سوال برای كاربران وجود دارد كه مراجع ذی‌صلاح برای تشخیص این معیارها كدامند؟ طی چند سالی که از تشکیل کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ گذشته، چرا هنوز امکان برقراری ارتباط مستقیمی با ایشان وجود نداشته یا حداقل یک سایت جهت طرح مسائل، اخبار، نقطه نظرات و پیشنهادات به طور مستقیم وجود ندارد؟
در هر حال فیلترینگ اینترنت همچون چاقویی دولبه می‌تواند به همان شكل كه دسترسی به برخی سایت‌های غیرمفید و غیراخلاقی را مسدود سازد، سایت‌های مفید و سالم را نیز از دسترس كاربران دور كند. به نظر می‌رسد پیگیری روش‌هایی برای اعلام و اصلاح فیلترینگ اشتباهی مهمترین كاری می‌تواند باشد كه در بخش مخابراتی باید صورت بگیرد؛ خصوصا آنكه حداقل در این عرصه تاكنون سیاست‌های جدید اعلام نشده است.
اما تلاش ایسنا برای پیگیری این مسائل، پاسخ به ابهامات موجود و گفت‌وگو با مسوولان مربوطه درباره‌ ویژگی‌های بانك اطلاعاتی فیلترینگ یا پالایش كشور و نقشی كه می‌تواند در جهت رفع ناهماهنگی‌های موجود در اعمال فیلترینگ داشته باشد، تا لحظه‌ی مخابره‌ این گزارش به نتیجه نرسید.
منبع : اخبار فن‌آوری اطلاعات ایتنا