سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا
بیماری های پنهان در غذاهای فوری
پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی باعث شده تا استفاده از غذاهای فوری (fast food) و پخت و پز توسط دستگاههایی همچون ماکروویو، سرخ کن و ... افزایش بیشتری داشته باشد و کلیه افراد خصوصاً دختران و پسران جوان بیش از سایرین به مصرف اینگونه غذاها گرایش پیدا نمایند و در نتیجه با مشکلات و عوارض متعددی نظیر سوء تغذیه و بیماری های گوارشی، قلبی - عروقی، دیابت و ... روبرو شوند که هزینه درمان این بیماری ها به مراتب بیشتر بوده و سلامتی افراد را به مخاطره می اندازد؛ بنابراین بهتر است افراد خصوصاً زنان با آشنایی بیشتر نسبت به علم تغذیه به جای استفاده از این نوع غذاها از مواد تغذیه ای نظیر حبوبات، گوشت ها، لبنیات و غذاهایی که با انواع سبزیجات و حبوبات طبخ می شوند مصرف کنند تا زندگی مناسبی را در پیش داشته باشند.
«سعید پیروز پناه» دانشجوی رشته دکترای تغذیه معتقد است: براساس یافته های مطالعاتی انجام گرفته، غذاهای فوری و کلیه غذاهایی که توسط ماکروویو، سرخ کن و ... در دسترس همه قرار می گیرد، عوارض شدیدی را بر سیستم ایمنی بدن افراد خصوصاً کودکان برجای می گذارد، از جمله پیامدهای مصرف این نوع غذاها در کودکان، دریافت کالری بالا و افزایش امکان بروز چاقی در بزرگسالی است که معمولاً این چاقی در بزرگسالی، با بیماری های قلب و عروق، فشار خون بالا، سرطان و دیابت همراه می شود.
وی معتقد است: به دلیل وجود چربی بالا در محتوای ترکیب غذاهای آماده احتمال تظاهر چاقی در کودکان افزایش می یابد، همچنین نقش چربی اشباع شده در پنیر پیتزا، انواع سس، چربی گوشت، روغن های جامد و ... وجود دارد، در افزایش استعداد ابتلا به چاقی و عوارض ناشی از آن در دوران کودکی تلقی می گردد؛ متأسفانه کالری بالای موجود در غذاهای آماده باعث افزایش بافت چربی در بدن کودکان می شود که تظاهرات آن به صورت BMI (نمایه توده بدن) و افزایش دور کمر است، در صورتی که افزایش وزن و توده بافت چربی در دوره سنی ۵ تا ۷ سال باشد، شانس ابتلا به عوارض چاقی در دوران نوجوانی و بزرگسالی افزایش می یابد.
وی می گوید: غذاهایی که در درون ماکروویو پخته و آماده می شوند تمام ویتامین ها و موادمغذی خود را از دست می دهند و هیچ تأثیری بر رشد و نمو افراد خصوصاً کودکان ندارد و مضرات زیادی نظیر سوء تغذیه، کم خونی، کاهش سرعت رشد و نمو و مشکلات استخوانی و مفصلی را در آینده به وجود می آورد.
«میترا روزبهانی» متخص تغذیه و مشاور رژیم درمانی نیز معتقد است: امروزه یکی از دستگاههای متداول در منازل ماکروویو است که می تواند باعث بروز مشکلات برای افراد شود و سلامتی آنها را به مخاطره بیندازد. ارتعاشات شدید ماکروویو موجب پاره شدن دیواره سلول های غذاها و در هم ریختن ساختمان ظریف برخی از موادغذایی از جمله ویتامین ها شده و آنها را به سرعت از بین می برد. برخی از مطالعات انجام گرفته تغییراتی را در خون افراد استفاده کننده از غذاهای ماکروویو شده گزارش نموده و بعضی دیگر از یافته های علمی احتمال سرطان زا بودن این دستگاه مطرح کرده اند.
وی معتقد است: برخی از ظروف پلاستیکی غیراستاندارد هنگام تماس با مواد داغ، پلیمرهای شیمیایی را منتشر می کنند که در بدن تولید سم می کند و مصرف غذاهای گرم شده در این ظروف را خطرناک می سازد و استفاده از چنین ظروفی در ماکروویو می تواند خطرات بالقوه بیشتری داشته باشد.
همچنین ایمنوگلوبین موجود در شیر مادر نیز هنگام گرم کردن شیر در ماکروویو به سرعت تخریب می شوند و حتی امواج این دستگاهها در درازمدت موجب نابودی برخی از اعضای بدن و یا مرگ افراد می شود.
دکتر «مرتضی درستی» متخصص تغذیه نیز معتقد است: امواج تولید شده توسط ماکروویو مولکول های قطبی غذا خصوصاً آب، چربی وپروتئین ها را با تغییرات سریع همسو می کند در نتیجه انرژی و مواد موجود را کاهش می دهد؛ همچنین احتمال بروز مسمومیت ها در غذاهایی که توسط ماکروویو پخته می شوند، افزایش می یابد.
وی می گوید: زنان بهتر است فقط در صورت لزوم از این وسیله استفاده نمایند تا انواع موادمغذی، ویتامین ها و چربی ها و پروتئین ها را به نحو مطلوبی به بدن برسانند و از مشکلات موجود در آینده پیشگیری نمایند.
دکتر «فائزه رهاورد» متخصص تغذیه نیز می گوید: امروزه به دلیل سهولت استفاده و زمان کم پخت، بیشترین استفاده در منازل و رستوران ها از ماکروویو می شود ، معمولاً برای پخت و پز سریع، خشک کردن موادغذایی و یخ زدایی، زنان از ماکروویو استفاده می کنند.
وی معتقد است: امواج این وسیله به دلیل فرکانس کم قادر به شکستن پیوندهای شیمیایی و آسیب رسانی مولکول های موادغذایی نیستند. هر چقدر توان ماکروویو بالاتر باشد به دلیل افزایش سرعت رسیدن ماده غذایی به دمای مورد نظر کاهش موادمغذی کمتر خواهد بود؛ فقط ویتامین ها به علت طبخ سریع و کم بودن آب در موقع پخت بیشتر است. همچنین حفظ پروتئین ها در موادغذایی در این روش بیشتر خواهد بود و حفظ مواد مغذی در مواردی که با ماکروویو گرم می شوند به وزن آنها بستگی دارد، هر اندازه وزن مواد کمتر باشد، حفظ موادمغذی بیشتر است، بنابراین استفاده کمتر از این دستگاه برای سلامتی بیشتر افراد توصیه می شود.
«میترا روزبهانی» متخصص تغذیه در ادامه می گوید:
همه افراد بخصوص زنان بهتر است جهت استفاده درست از ماکروویو توصیه متخصصان را به کارگیرند،آنها بهتر است از ظروف کم عمق و دردار استفاده کنند و غذا را به قطعات کوچکتر تقسیم وگوشت ها را از استخوان ها جدا کنند و در طول مراحل پخت نیز موادغذایی را چند بار به هم بزنند تا گرما به خوبی و به مقدار کافی به تمام موادغذایی برسد تا علاوه بر پخت مناسب، احتمال آلودگی میکروبی نیز به حداقل برسد.
غذاهایی که توسط ماکروویو یخ زدایی می شود به سرعت از داخل دستگاه خارج شود و مورد استفاده قرار گیرد زیرا آمادگی بالایی جهت آلودگی میکروبی و فساد دارد.
وی معتقد است: از آنجا که قدرت گرم کنندگی اجاق ماکروویو در سطح غذا بیشتر است، بهتر است قطعات کوچکتر در مرکز ظرف و قطعات بزرگتر موادغذایی در کناره ظرف قرار گیرد تا حرارت مناسب به قطعات بزرگتر برسد. چنانچه امکان هم زدن غذا وجود ندارد، بهتر است پس از پایان پخت تا مدتی ظرف دست نخورده باقی بماند تا حرارت به خوبی در تمام نقاط غذا منشتر شود. در ظرف باید در مراحل پخت روی آن باشد تا مقداری بخار در ظرف جمع شود و به پخت مناسب تر غذا کمک کند ولی خروج مقداری بخار باید ممکن باشد.
درصورتی که از قدرت کمتر دستگاه به مدت طولانی تر برای پخت غذا استفاده شود بهتر از زمانی است که دستگاه با قدرت بالا و مدت کوتاه غذا را بپزد؛ زنان باید از ظروف گرد یا بیضی در ماکروویو استفاده کنند، زیرا پختن در ظرف گوشه دار موجب انتقال حرارت بیشتر به غذاهای قرارگرفته در گوشه های ظرف شده و به سوختگی یا کاهش کیفیت این بخش از غذا منجر می گردد؛ بهترین ظروف برای استفاده در تمام دستگاهها از جمله اجاق های ماکروویو، ظرف شیشه ای مناسب پخت هستند.
دکتر «یوسف ملایری» متخصص تغذیه نیز می گوید:
افرادی که در هفته بیش از دوبار از غذاهای سریع و فوری، ماکروویو شده استفاده می کنند، دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به دیابت و چاقی قرار می گیرند. غذاهایی نظیر سیب زمینی سرخ شده، همبرگر، پیتزا از جمله غذاهایی هستند که در ماکروویو پخته شده و سریع در دسترس افراد قرار می گیرد، از جمله غذاهای با حجم کم اما پرکالری و چرب هستند و مصرف آنها خطرات جدی را برای سلامت تمام گروههای سنی به ویژه کودکان و سالمندان در پی دارد.
وی معتقد است: اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان، بروز بیماری های قلبی - عروقی در سالمندان و گرفتگی رگ ها از جمله مضرات مصرف غذاهای سریع است.
وی در پایان می گوید: افراد بهتر است به جای مصرف اینگونه غذاها و پخت و پز در ماکروویو از غذاهای پرکالری، ویتامین، پروتئین و ... نظیر گوشت، مرغ و غذاهایی که با انواع سبزیجات و با حرارت طبیعی گاز استفاده نمایند تا دچار مشکلات و به مخاطره افتادن سلامتی شان نشوند.
ارمغان جوادنیا
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست