چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

چند نکته پیرامون خطبه های رهبر انقلاب


چند نکته پیرامون خطبه های رهبر انقلاب
سخنان رهبر حکیم انقلاب در خطبه های نماز جمعه همانند همیشه هم "تبیین کننده" بود و هم "آرام " کننده فضای ملتهب سیاسی – رسانه ای کشور.
ایشان در این بیانات از میان جنجال سازیهای سیاسی – رسانه ای اخیر به چند مورد از جمله موضوع "طرح دوستی با مردم اسرائیل" و همچنین تخریبهایی که این روزها علیه دولت شدت گرفته، اشاره نمودند و با تبیین "غلط" بودن اظهار نظر درباره "دوستی بامردم اسرائیل" و محکوم بودن تخریبها و بی انصافیهای اخیر علیه دولت، همگان خصوصا نخبگان سیاسی را به پرهیز از تقویت چنین فضاهایی دعوت نمودند.
▪ درباره فرمایشات امروز رهبر انقلاب اما شاید بتوان به نکات زیر توجه ویژه نمود:
الف) مسائل و موضعگیریهای سیاسی خصوصا آنجایی که مربوط به موضع نظام در اصول و چارچوبهای اصلی ای چون مبارزه با ظلم و دفاع از مظلوم است،محل بیان جملات متشابه نیست تا برخی مسوولین که اتفاقا در تبیین مواضع دیپلماتیک دولت هم وظیفه ای ندارند، بخواهند به بیان این قسم مطالب بپردازند.این یک اصل مسلم در حوزه دیپلماتیک بین همه کشورهاست که درباره اصول اساسی همچون منافع ملی و ...، همیشه جملات باید قاطع ،واضح و شفاف بیان شود و مجالی برای برداشتهای دوپهلو به آن داده نشود.
شکی نیست که از ابتدای انقلاب تا کنون موضوع دفاع از مردم فلسطین محوری ترین مصداق اصل کلی "حمایت از مظلوم" در سیاست خارجی ماست و هر جمله ای که به واسطه آن از قاطعیت نظام در این موضع بکاهد،حتما اشتباه است. و لو آنکه گوینده در فواصل بعدی با بیان این استدلال که منظور ما "ملت اسرائیل " نبوده ،به توجیه آن بپردازد.
ب) غلط بودن حرف معاون رئیس جمهور مبنی بر " دوستی با مردم اسرائیل" که امروز از سوی رهبر حکیم انقلاب تبیین شد، البته اخیرا اتفاق نیفتاده است. او ۳۵ روز پیش این حرف را زده و طبیعتا "غلط و غیر منطقی" بودن آن مربوط به همان ۳۵ روز پیش است.
توضیح آنکه در این مدت ۳۵ روز، خبر چنین اظهاراتی که چنین جنجال ساز هم شده بود نه خبری بود که از دید رهبر انقلاب مخفی بماند نه این طور بوده که ایشان در این مدت دیداری نداشته باشند که در آن نسبت به "غلط و غیر منطقی" بودن چنین اظهاراتی،کلام پایانی را اظهار نمایند.
ج) در کشور ما و در فضای سیاسی – رسانه ای،بیان حرفهای اشتباه و غلط کم نیست. صدالبته بیان جملات اشتباه از سوی مسوولین، به دلیل جایگاهی که آنان از آن برخوردارند و آن "نمایندگی ملت ایران" است،به مراتب مضر تر است.اما مساله ورود رهبر انقلاب به عرصه ارزیابی اشتباه هایی از این دست جز در زمان حاکمیت جنجال سازان رسانه ای بر مقدرات سیاسی کشور و بیان پی در پی و گستاخانه جملات شالوده شکن از سوی آنان،در موارد دیگر بسیار کم سابقه است .
در مورد اخیر هم عدم اظهار نظر رهبر انقلاب درباره غلط بودن این جملات طی ۳۵ روز گذشته، نشان داد که دلیل موضعگیری ایشان،اهمیت این اشتباه نبوده است .
اکنون این سوال مطرح می شود که پس چه مساله ای باعث شد تا رهبر حکیم انقلاب در خطبه های امروز نمازجمعه نسبت به ارزیابی این سخنان اقدام نمایند؟
جواب این سوال را باید در بیانات معظم له جستجو کرد،آنجا که ایشان در ابتدای فرمایش خود و درباره دلیل بیان این جملات،اتفاقا با "کوچک" و "کم اهمیت" دانستن این مسائل، فرمودند: "دو سه مساله کوچک و کم اهمیتی که وجود دارد و از اینها سعی می‌شود برای التهاب استفاده شود را عرض می‌کنم برای اینکه درب گفتگوها بسته شود". بنابراین، منطوق و مفهوم ورود ایشان در این باره"بسته شدن باب گفتگوها" از همه اطراف است.
این حقیقت بدان معناست که رهبر انقلاب از جنجالی شدن برخی مسائل بی اهمیت در کشور ناراضی اند و این البته هشداری است به برخی رسانه ها ،شخصیتهای سیاسی ،صاحبان برخی تریبونها و نمایندگان محترم مجلس که در این ۳۵ روز به این فضا دامن زدند و چنین "حرف غلطی که زده شد" و "تمام شد" را به موضوع روز کشور و چالش اصلی سیاسی-رسانه ای تبدیل کردند.در این میان کسانی که سعی کردند با جمع آوری امضا از علما و امنای بلاد به این چالش کم اهمیت رنگ دینی و مذهبی هم بدهند، صدالبته اشتباه بزرگتری مرتکب شده اند.
از دیگر سو البته جای شک نیست که با موضعگیری ایشان_ اگر تا امروز شکی هم وجود داشت_ معلوم شد که تنفر از غاصبین سرزمین فلسطین اعم از سیاستمداران و ساکنین، از "محکمات" سیاست خارجی و موضع قطعی نظام است . در این زمینه هم ، سخنان رهبری از زمانی که علنا بیان شد، قصل الخطاب است و این مساله دیگر از متشابهاتی نیست که جایی برای گفتگو ، استدلال آوردن و یا توجیه کردن برای آن متصور باشد.
د) کاملا محتمل و قابل پیش بینی است که از این به بعد نیز امثال اینگونه مسائل "کوچک" و "کم اهمیت" که خوراکی برای شارلاتانهای رسانه ای است به وجود آید و یا لا اقل "به وجود آورده شود"؛چرا که از کسانی که علیرغم تذکرات پی در پی رهبر انقلاب مبنی بر پرهیز از تخریب دولت _و از جمله تذکر مشابه ایشان در خطبه های امروز_، همچنان این آرزو را هدفگذاری و در میان خطابه های آتشین و تیترهای رسانه ای خود دنبال می کنند، هیچ انتظاری نیست تا از خطبه های امروز ایشان متنبه شوند و از جنجال سازیهایی از این دست منصرف.
بنابراین در آینده شاید آنچه که بتواند از تکرار چنین جنجال سازیهایی جلوگیری نماید تااین چنین خاطر ملت و رهبر را مکدر نکند، عدم ورود رسانه ها ،نخبگان سیاسی و شخصیتهای اصولگرا به این عرصه و خودداری از دمیدن در آتش رسانه ای شکل گرفته حول مسائل "کوچک و بی اهمیت" است.
محمد شفیع نژاد
منبع : شبکه ایران
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید